Alfred Hitchcock kegyetlen zsarnok volt, állítja Dakota Johnson

Minden idők egyik legsikeresebb filmrendezője terrorban tartotta a színészt, majd karrierjét is tönkretette – csak azért, mert nem volt hajlandó lefeküdni vele.

Dakota Johnson harmadik generációs hollywoodi sztár (Melanie Griffith lánya és Tippi Hedren unokája) nemrég a Vanity Fairnek adott interjút, amelyben felkavaró részleteket árult el arról, hogyan is bánt Alfred Hitchcock annak idején a nagymamájával, Tippi Hedrennel.

Hedren az egyik legfontosabb múzsája volt Hitchcocknak, olyan filmek főszerepét játszotta el, mint a Madarak és a Marnie – kettejük kapcsolata azonban nem éppen volt irigylésre méltó.

Johnson az újonnan megjelent interjúban úgy fogalmazott, Hitchcock nemcsak kora egyik legbefolyásosabb hollywoodi személye volt, hanem igazi zsarnok is, aki megszállottan zaklatta nagymamáját – majd miután Hedren nem viszonozta közeledését, egyszerűen ellehetetlenítette a karrierjét… Mindez azonban nem volt elég a kényúr számára.

Hitchcock nem állt meg annál, hogy a nőt terrorizálja, Johnson most elmesélte azt is, hogy egy alkalommal Hedren lányának, Melanie Griffithnek egy olyan babát adott ajándékba a rendező, amely az édesanyját ábrázolta – koporsóban fekve. „Riasztó, morbid és végtelenül szomorú lehetett a kislánynak. És nagyon ijesztő” – vélekedett a már harmadik generációs színésznő.

„Borzalmas, mi a nagyanyámmal történt, Hitchcock egy zsarnok volt. Tehetséges, szorgalmas és befolyásos volt a művészi világban, de a hatalom megronthatja az embert” – tette hozzá. A rendezőt állítólag sosem vonták felelősségre tettei miatt, és már nem is fogják, hiszen 1980-ban elhunyt, a most 92 éves Hedrenben azonban élénken élnek még emlékek borzalmas kollégájáról. 2016-ban megjelent Tippi című memoárjában azt írta, hogy Hitchcock többször is szexuálisan zaklatta őt mindkét filmjük forgatásán, akkoriban azonban senkinek sem beszélt az esetekről, hiszen „a szexuális zaklatás mint kifejezés nem is létezett” az 1960-as évek elején.

Johnson arról is mesélt, hogy a 2012-ben megjelent Hitchcock és Tippi Hedren című film vetítését nehéz volt végigülnie a családnak. „Leültünk az HBO-nál a családommal, és együtt néztük meg a filmet. Ez egyike volt azon pillanatoknak, amikor átfut az agyadon, hogy tulajdonképpen miért is nem figyelmeztettek erről… A cég néhány vezetője is ott ült velünk a szobában. Talán egy kis előzetes beszélgetést megérdemelt volna a helyzet…” – emlékezett vissza.

Úgy fogalmazott, amikor a nagymamájára nézett a vetítés alatt, „egy olyan nőt látott, akit épp most emlékeztettek mindenre, amin keresztülment… szívszorító volt”. Hangsúlyozta azt is, hogy Hedren csodálatos színész volt, de Hitchcock megakadályozta, hogy karriert csinálhasson magának. Maga a nő is hasonlóképp emlékszik vissza a szabotázsra: „Mikor (a sorozatos szexuális zaklatás miatt) követeltem a szerződésem felbontását, ő azt mondta: »Hát, nem teheted, el kell tartanod a lányodat, és a szüleid is öregszenek…«Én pedig azt mondtam: »Nem akarnának olyan helyzetben látni, amelyben nem vagyok boldog« Erre ő: »Akkor tönkreteszem a karrieredet« És így is tett. Szerződésben tartott, pedig sok rendező és producer akart volna velem dolgozni, de ők csak rajta keresztül érhettek volna el engem” – fejtette ki.

Sorra buknak el a patriarchátus szörnyei

Az utóbbi években sorozatosan hullanak ki csontvázak Hollywood szekrényéből, és derül ki filmipari szereplőkről, hogy valaha szexuálisan bántalmaztak civileket, munkatársakat, kiskorúakat. Mindennek következtében manapság egyre több figyelmet kap a filmszakmán belüli szexuális visszaélések feltárása, a gyártók igyekeznek biztonságosabb munkakörülményeket biztosítani – és a fentihez hasonló eseteket sem söprik egy mozdulattal a szőnyeg alá. Amennyiben valakiről bizonyítani tudják, hogy szexuálisan bántalmazott másokat, Harvey Weinsteinhez és R. Kelly-hez (akit éppen tegnap ítéltek el fegyvertartás, szexuális kizsákmányolás, bántalmazás, és egy sor egyéb bűncselekmény miatt harminc évre) hasonlóan több évtizedes börtönbüntetésre számíthat. 

Kiemelt kép: Alfred Hitchcock és Tippi Hedren a Cannes-i Filmfesztiválon 1963 májusában – Fotó: Keystone-France/Gamma-Keystone via Getty Images