Ezeket az élelmiszereket sose tárold egymás mellett!

Ha takarékos háztartást szeretnénk vezetni, kulcsfontosságú, hogy rendezett kamránk, vagy legalább méretes konyhaszekrényünk és tágas zöldséges kosarunk legyen, mert így nemcsak átlátjuk, miből tudunk épp főzni, de elejét vehetjük a zöldségek és gyümölcsök idő előtti megromlásának is.

Egy olyan apró konyhában, mint amilyen például az enyém, nem megy könnyen a dolog. A zöldségeket rendre egymásra halmozom, a gyümölcsök pedig szintén közösen ücsörögnek egy méretes tálban. Ha gyorsan elfogynak, nem szokott baj lenni a közösködésből, viszont ha nem vagyunk elég mohók, a békés együttélésből bántalmazó kapcsolat lesz: egy-egy romlásnak indult zöldség vagy gyümölcs valami rejtélyes oknál fogva magával rántja a többit is. Mivel nagyon nem szeretek ételt kidobni, és a víz is kiver, ha penészes pöszöket fedezek fel egy almán például, erősen foglalkoztat, hogy mit lehet tenni annak érdekében, hogy ne legyen járványszerű a romlás.

Amerika kedvenc háziasszonya, a világszerte ismert tévés celebritás és nem mellesleg Snoop Dogg egyik legjobb barátja, Martha Stewart szerint – feltéve, hogy friss és kiváló minőségű zöldséget és gyümölcsöt vásároltunk – a tárolás okozza a legtöbb gondot. Ezért ha szeretnénk hosszan frissen tartani kedvenc alapanyagainkat, a tárolás alapvető szabályaival kapcsolatban kell kikupálnunk magunkat. Ezt vallja John Adler séf is, aki nemrégiben Stewartnak tartott gyorstalpalót a piac utáni elpakolás alapszabályairól.

Van mit tanulni…

Bizonyára te is tapasztaltad, hogy nagyon nem mindegy, a hűtőben, vagy a szekrényben hova pakolod az élelmiszereket. Nem véletlen, hogy az italoknak vagy épp a tojásnak a hűtőajtóban van bérelt helye, és nem viccből kerültek a különböző ételtípusokat jelölő piktogramok se a fiókokra és polcokra. A hűtőszekrényben ugyanis nem minden emeleten ugyanolyan a hőmérséklet, ezért – és mert sok zöldség és gyümölcs nem szereti az összezártságot – frissességük megőrzése érdekében érdemes a megfelelő polcon és szellősen tárolni, amit csak lehet. 

Zöldségek a hűtőben

Alapszabály, hogy egy-egy speciális esettől eltekintve

zöldségeknek a hűtő alsó fiókjában van a helyük.

Viszont nagyon fontos az is, hogy ide csak lemosott, majd alaposan megszárított állapotukba kerüljenek be. Ha ugyanis leöblítésük után például nem itattuk le róluk a felesleges vizet, hamar megromlanak, és ugyanilyen következménnyel jár, ha a forró napon hazacipelt zöldséget egyből bevágjuk a hűtőbe. A hőmérsékletkülönbség miatt folyadék csapódik le, és megint kész a baj, azaz a nedves közeg. Törölni, törölni, törölni!

Száraz, hűvös helyek

Kivétel erősíti a hűtőfiókos zöldségszabályt is: a krumpli, a hagyma és a fokhagyma például nem hideg, csak hűvös, ráadásul száraz helyet igényel, így nem is vágyik a hűtőbe. Viszont egymás mellé se, mert például a hagyma mellett kuporgó krumpli hamarabb kicsírázik, mint a külön tárolt – ennek miértjéről később, most csak annyit: keress nekik külön helyet, ha megteheted, vagy ne tankolj be egyszerre indokolatlanul nagy mennyiséget belőlük.

Fűszernövények

Ha hozzám hasonlóan szeretsz friss petrezselymet vagy bazsalikomot tenni ételeidbe, de rendszeresen kinyírod a palántáidat, érdemes egy-egy csokorral venned ezekből a zöldfűszerekből és

nedves konyharuhába vagy papírtörlőbe téve tárolni őket a hűtőszekrényben.

Meg fogsz döbbenni, mennyivel hosszabb ideig eltarthatók így, mint a konyhapulton vízbe állítva.

Gombák

Se nem zöldség, se nem gyümölcs: gomba. Mégis az előbbiekhez hasonló elbánásban szoktuk részesíteni ezt a gyorsan romló alapanyagot. Tároljuk a hűtőben, és igyekezzünk minél jobban elszeparálni más terményektől. Míg a szarvasgomba maga bocsát ki olyan erős illatanyagot, hogy a hűtőbe téve még a zárt papírdobozos tejet is képes megízesíteni, a többi gombafajta inkább magába szívja a nem kívánatos illatokat. Jobb nekik ezért, ha nem erős zamatú ételek mellett tároljuk, és leginkább egy jól szellőző, itatósnak is megfelelő papírzacskóban keresünk számukra helyet a hűtőben. A szarvasgombát meg – ha épp akad otthon, zárt befőttesüvegben tegyük be a hűtőszekrénybe. 

Konyhai különcök

A karfiolnak, a brokkolinak, a káposztának és a kelbimbónak a legtöbb gyümölcstől és hagymától távol van a helye. Egyrészt szellőzniük kell a túléléshez, ezért vékony textilszatyorban, vagy kilyuggatott nejlonban van a helyük, másrészt távol kell tartani őket azoktól a zöldségektől és gyümölcsöktől, amik nagyon felgyorsíthatják romlásukat. És igen, most jön a krumpli és a hagyma kapcsán beígért izgi rész.

Minden bajunk okozója

A bevezetőben feltett kérdésre, hogy ugyan miért is romlanak meg egyes zöldségek és gyümölcsök közelében más zöldségek és gyümölcsök, a választ az etilén adja meg. Ez a vegyület az érés során szaporodik fel a zöldségekben és gyümölcsökben, miközben maga is serkenti az érési folyamatokat. Míg azonban egyes zöldségekben és gyümölcsökben nagyobb mennyiségben van jelen,

más termények kifejezetten érzékenyek a jelenlétére, mert attól jelentősen felgyorsulnak az érési/romlási folyamataik.

Ha tehát azzal már megvagyunk, hogy zöldségeinket és gyümölcseinket a megfelelő helyre pakoljuk a hűtőszekrényben, érdemes arra is figyelnünk, hogy milyen szomszédságot alakítunk ki a számukra.

Ha legközelebb pakolsz, tedd külön azokat a termékeket, amikből etilén szabadul fel, és ezért nagyban felelősek más termények megromlásáért! Ilyenek például az avokadó, az alma, érett banán, füge, szőlő, dinnye, köre, barack, paprika, a krumpli vagy a paradicsom. És tedd egészen máshova az éretlen banánt, brokkolit, kelbimbót, káposztát, répát, karfiolt, uborkát, leveles zöldeket, salátát, hagymát és tököt, ha nem szeretnéd, hogy hamar lemenjenek hídba. 

Konyhapénz

Az elmúlt időszak történései a legtöbbünket takarékosságra késztetnek, a spórolásnak pedig az egyik legjobb módja, ha annyi élelmiszert vásárolunk, amennyit el is tudunk fogyasztani. Az ételpazarlás mérsékléséhez nemcsak jó étvágy, vagy a boltban tanúsított mértékletesség kell, de az is, hogy otthon is igyekezzük a legtöbbet kihozni az alapanyagokból. Tároljunk jól és használjunk fel mindent: a kicsit már fáradtabb zöldségekből isteni krémleves és mindenféle szósz, a picit koros gyümölcsből lekvár vagy épp csatni készülhet, a jutalmunk pedig a kellemes tudat, hogy felelősen bántunk az élelmiszereinkkel. 

Kiemelt kép: Getty Images