Demográfiai problémákat is okozhat a túl sok diplomás nő

Ez derült ki az Állami Számvevőszék elemzése szerint.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) „Pink education” jelenség Magyarországon című elemzése szerint túl sok a diplomás nő Magyarországon, és emiatt csökken a házasság és a gyerekvállalás esélye – szúrta ki a Népszava az egyébként júliusban megjelent írást.

Az elemzés első részében az olvasható, hogy 2010 és 2021 között minden évben több nő nyert felvételt a felsőoktatásba, mint férfi, a 2022-es tanév őszi félévében pedig már nem kevesebb mint 54,5% lesz a női hallgatók aránya – ráadásul a nők nagyobb arányban végzik is el a megkezdett felsőoktatási képzéseket, a férfi hallgatók ugyanis hajlamosak lemorzsolódni.

Nem csak itthon…

Globális szintű jelenség, hogy több nő vesz részt egyetemi képzésben, mint férfi, egyes országokban pedig jobb eredményekkel is tanulnak. Svédországban például általánosan jobb jegyeket szereznek, Dél-Afrikában pedig szintén kevésbé morzsolódnak le a női hallgatók.

A 700 szülő és pedagógus részvételével, az országgyűlési választás idején lebonyolított reprezentatív kérdőíves kutatás megkérdezettjeinek többsége szerint a „lányos” tulajdonságok – ezek az elemzés szerint a következők: érzelmi, szociális érettség, szorgalom, szófogadás, monotóniatűrés, jó szóbeli és írásbeli kifejezőkészség – fontosabbak az iskolákban, mint az elemzésben „fiúsnak” nevezett, reál tantárgyakhoz szükséges matematikai, technikai és műszaki érzék, a logika, a térlátás vagy éppen a kockázatvállalás.

Mi több, az elemzés szerint a „férfias tulajdonságokat” az iskolákban büntetik is, ami mentális problémákat okoz a fiúknak, akik ennek következtében nem tudják sajátos képességeiket kibontakoztatni, mindez pedig hatással van a szorgalmukra.

A kutatásban résztvevők szerint a lányok szorgalmasabbak, ugyanakkor az elemzők engedékenyen megjegyzik, hogy „aki már megfigyelt kisfiút dekázás közben, az láthatja, hogy a férfiak rendkívül nagy koncentrációval tudnak feladatokat elvégezni”.

„A nők jelentős felsőoktatási túlreprezentáltsága ezenfelül demográfiai problémákat is okozhat, megnehezíti a pártalálást, illetve a termékenység csökkenésének kockázatához vezethet, mivel a nők házasságának valószínűsége és ezzel a gyerekvállalás esélye is csökken”

– olvasható az elemzésben. A számvevőszék kutatói szerint olyan oktatási stratégiára van szükség, amely a sikeres önálló felnőttkori életvezetésre készít fel, így indokoltnak tartják a jelenség következményeinek mélyebb kutatását és az eredmények függvényében intézkedések meghatározását.

Mint írják, a nők is érdekeltek abban, hogy a férfiak jól teljesítsenek és sikeresek legyenek, amennyiben ugyanis a fiúsnak nevezett tulajdonságok kibontakoztatása hátrányt szenved, az gazdasági károkat okoz: „a férfias tulajdonságok és kompetenciák nem megfelelő szintű és mértékű fejlesztése gazdasági károkat okoz, és előnytelen az ország versenyképessége szempontjából. A kreativitás, az innováció, a vállalkozó szellem, a technikai-műszaki érzék és a versengő, teljesítményorientált attitűd szükségesek a magyar gazdaság optimális fejlődéséhez, a hazai vállalkozások sikerességéhez, a versenyképesség és fenntarthatóság javításához. Ezekre a tulajdonságokra a mindennapi élet szempontjából is szükség van, hiszen a felnövő fiatal majdani otthonában azzal szembesül, hogy lefagyott a számítógép, csöpög a csap, vagy éppen lapra szerelve érkezett a bútor, és nincs megfelelő szakember ezen problémák megoldására.”

Kiemelt kép: Getty Images