Kiderült a válasz: szabad-e utcai ruhában az ágyra ülni?

A válasz sokakat meglephet, pedig tudományosan igazolt.

A Martha Stewart amerikai tévés szakács-személyiség nevével fémjelzett oldal kérdezte meg nemrég az olvasóit, hogy mi a véleményük az utcai ruhában való ágyba fekvésről. A több mint hatezer válaszadó mintegy 67%-a mondta azt, hogy nem érdemes utcai viseletben ágyra ülni, feküdni, heveredni. Azonban nem elégedtek meg a rögtönzött közvélemény-kutatással, hanem kikérdeztek egy orvost és egy professzionális, ruhatisztítással foglalkozó szakembert is a megosztó témáról.

„Sokan úgy érzik, hogy az utcai ruhájuk piszkos, az ágyban azonban tisztának akarják érezni magukat. Valójában mindannyian csináltunk már ilyet (hogy kinti ruhában feküdtünk ágyba), amikor későn értünk haza, vagy nehéz napunk volt, de a legtöbbször azért több kényelemre vágyunk annál, amit az utcai viseletünk biztosítani tud” – vélekedik Patric Richardson, a The Laundry Evangelist munkatársa. 

De biztonságos-e utcai ruhát viselni az ágyban?

Nos, többnyire igen. 

Bár a kintről származó baktériumok valóban megtapadhatnak a ruhánkon és a testünkön, általában az utcai ruhadarabok ágyban való viselése (vagy például pénztárcánk az ágyneműn történő elhelyezése) nem jelent túl nagy kockázatot az általános egészségünkre nézve. 

„Fertőzések szempontjából biztonságos (utcai ruhában az ágyra ülni), mert a szervezetünk és annak normális baktériumai képesek felvenni a harcot ezekkel a külső veszélyekkel szemben” – magyarázza Dr. Nasia Safdar, a Wisconsini Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó professzora. Azt azonban Dr. Safdar is tudja, hogy az emberek többsége gyakran kételkedik abban, hogy szervezete képes-e sikeresen felvenni a harcot különböző baktériumokkal szemben. „A baktériumok mindenhol ott vannak a szervezetünkben, a bőrtől a gyomor-bél traktuson át a szájig. Hatalmas szerepet játszanak abban, hogy jól legyünk. Igen, a szabadban is vannak baktériumok, de egyensúlyra kell törekednünk. Baktériumok mindenhol vannak, és nem lehet, de nem is szeretnénk tőlük teljesen megszabadulni” – mondja. 

Nem minden esetben igaz

Természetesen vannak olyan dolgok, amelyeket nem szívesen vinnénk be az utcáról az ágyunkba, például vegyi anyagokat, pollent, mások izzadságát és egyéb testnedveit, vagy akár a vonatülésre cseppent jégkrémet (hogy másra ne is gondoljunk)… 

Dr. Safdar szerint érdemes meggyőződnünk afelől, hogy az ágyban viselt ruhaneműink eléggé tiszták. Amennyiben például laboratóriumban, állatorvosi rendelőben, vagy más, veszélyes munkahelyi környezetben dolgozunk, erre kiemelten oda kell figyelnünk. „Soha nem másznék be az ágyba vegyszeres ruhában, mivel a szennyező anyagok bejuthatnak a matracomba” – fejezi ki egyetértését Richardson. „A külvilágban nagyon sok hatás ér bennünket, például ha nekidőlünk egy autónak, arról valamit az ágyunkba vihetünk, de szerintem a legnagyobb problémát az allergének, például a pollenek jelentik, amelyek a ruhánkra tapadnak” – vélekedik. 

Dr. Safdar azonban leszögezi: az allergének ugyanolyanok, mint a baktériumok – mindenhol ott vannak körülöttünk. Törekedjünk az ésszerűség határain belül maradni ezekkel kapcsolatban is, ha például macska- vagy kutyaszőrt találunk a ruhánkon, azt porszívózzuk le onnan, mielőtt az ágyneműre ülünk, de ennél szigorúbb vagy alaposabb védekezéssel élni ebben az esetben sem célravezető. 

Az átizzadt ruhákkal kapcsolatban azonban mindketten zéró toleranciát hirdetnek, mondván nem kedvez az alvás minőségének, ha izzadtan fekszünk le.

Összességében azonban az orvos és a ruhatisztítási szakember is egyetértett abban, hogy valójában nem sokat számít, milyen tárgyak érintik az ágyneműnket, ha azt rendszeresen, szakszerűen tisztítjuk.

Kiemelt kép: Oliver Rossi/Getty Images