Bajt jelezhet, ha ezeket a szagokat érezzük kiskedvencünkön

Akár kutyusról, akár cicusról van szó – érdemes odafigyelni, mert nagy bajt előzhetünk meg.

A Huffington Post állatorvosokat kérdezett arról, hogy mit jelezhet, ha kiskedvencünket hirtelen szokatlan zamatú illatfelhő veszi körül.

Az állatorvosok kezdésképp leszögezték: ha megbizonyosodtunk afelől, hogy nem csupán egy ártalmatlan, de nem megfelelő helyszínen végrehajtott hempergőzés következménye a szag, ne próbáljuk samponnal, vagy parfümmel elfedni azt (a nyitóképen látható példával ellentétben), hanem forduljunk állatorvoshoz, hiszen akár különböző betegségekről is árulkodhat ez a jelenség. 

Dohos- vagy lábszag 

Ha négylábú barátunk dohos szagot, vagy lábszagot áraszt, az a bőr gombás fertőzését jelezheti.

„A bőrfertőzések gyakran megváltoztatják a kutya vagy macska szagát. A szaghoz társulhat viszketés, bőrpír, szőrhullás vagy a szőrzet textúrájának megváltozása” – hívja fel a figyelmünket a baljós jelekre Dr. Heather Berst. 

Édes vagy rothadásra hasonlító szag

A bőr bakteriális fertőzésének vagy tályognak lehet a jele, így semmiképpen se vegyül félvállról!

„A bőrön lévő staphylococcus fertőzések lehetnek szagtalanok, vagy áraszthatnak édeskés szagot magukból” – ezt már Dr. Sarah Wooten mondja. Megjegyezte, hogy a bakteriális bőrfertőzések általában bőrpírral, szőrhullással, pattanásra emlékeztető dudorokkal, a bőr hámlásával és váladékozással járnak.

A baktériumok extrém esetekben bőrtályogokat, gennyes sebeket is okozhatnak. „A tályogoknak szörnyű, rothadó szaguk van. (Ha egyszer megérzed,) Soha nem fogod elfelejteni ezt a szagot! A tályogok általában a bőr helyi duzzanatával, bőrpírral, fájdalommal, gyulladással járnak, és genny szivároghat belőlük” – magyarázza Dr. Wooten.

Élesztőszag

Fülgyulladás okozhatja, amelyet élesztőgomba- vagy bakteriális fertőzés is előidézhet. A keresztbe-kasul hajló kis fülekben könnyen megül a nedvesség, a meleg és nedves környezetben pedig az élesztőgombák és baktériumok előszeretettel szaporodnak.

„A fülfertőzéseknek gyakran rossz szaguk van. Attól függően, hogy mi okozza a fertőzést a fülben, az különböző szagokat okozhat, beleértve az élesztőszagot vagy a nagyon büdös szagokat” – mondja Dr. Berst.

Dr. Wooten mindez azzal egészíti ki, hogy a macskáknál meglehetősen gyakori fülatka is okozhat különös szagokat. „A fülatka fekete törmeléket okoz a fülben, valamint bőrpírral és erős viszketéssel jár. Olyan szaga van, mint az élesztőgombás vagy bakteriális fülfertőzésnek” – magyarázza. 

Csatornaszagú lehelet

Akár az embereknél, állatoknál is fogászati problémák jele lehet a rossz szájszag. „A rossz lehelet nagyon gyakran okolható az undorító szagú kutyákért. Ennek pedig legvalószínűbb kiváltó oka általában valamilyen fogbetegség, mivel a szájban lévő rossz fogak csatornaszagot produkáló baktériumokat termelnek. A rothadt, fájdalmas fogak miatti túlzott nyáladzás a száj körüli bőrt is elfertőzheti, ami tovább fokozza a bűzös szagot” – hívja fel a figyelmet a jellemző tünetekre Dr. Dana Wilhite. 

Gyulladás vagy daganat is okozhat ilyen szagokat, ezért érdemes mielőbb állatorvoshoz fordulni ezen tünetek jelentkezésekor. Gyakran, még ha nincs is komoly, mögöttes probléma, egy alapos konzultáció segíthet a gond orvoslásában.

„Egy rothadó szájú kutyával együtt élni senki számára sem szórakoztató, de bárki meglepődhet rajta, hogy egy az állatorvos által elvégzett fogtisztítás mekkora változást hozhat – vélekedik Dr. Wilhite. Hozzátette, a rossz lehelet nagyon gyakori szagpanasz macskáknál. – Bár a macskák általában nagyon jól ápolják magukat, fogat mosni nem tudnak. És ha elég sokáig élnek, és nem részesülnek rutinszerű fogászati ellátásban, akkor fogászati problémáik lehetnek” – fogalmazott. 

Gyümölcsös illat

Fogászati fertőzésen túl a háziállat leheletének szagában bekövetkezett változások cukorbetegséget is jelezhetnek, ami szintén orvosi ellátást igényel.

„A nem kontrollált cukorbetegségben szenvedő kutyának vagy macskának nagyon édes és gyümölcsös illatú lehet a lehelete. Ezek a kutyák és macskák általában lefogynak, sokat isznak és pisilnek” – hívja fel a figyelmet a tünetekre Dr. Wooten.

Halszag

A halszag végbélmirigy-problémák következménye lehet.

„A kutyáknak és a macskáknak két bűzmirigyük van a végbélnyílásukban, amelyek általában nem árasztanak szagot. Ha azonban az állatok megijednek, ezek a mirigyek szétnyomódhatnak, ami aztán erős halszagot eredményezhet” – mondja Dr. Wooten. 

Túlzott gázképződés

„A túlzott gázképződést nehéz nem észrevenni… Lehet étrendi eredetű, és összefügghet az ételben lévő élelmi rostok típusával és mennyiségével. Bizonyos összetevők egyes kutyák és macskák esetében jobban működhetnek a gázképződés szempontjából, mint másoknál” – magyarázza Dr. Wilhite. – „A gázképződés nem táplálkozási okai általában abból adódnak, hogy a kutya mennyi levegőt nyel le, de néha gyomor-bélrendszeri betegséget is jelezhet. Az állatorvosok tanácsot adhatnak, hogyan orvosolhatjuk kutyánk túlzott gázképződését.”

Vizeletszag 

„Az erős vizeletszag húgyúti fertőzés jele lehet, különösen, ha a húgyúti fertőzés egyéb jeleivel együtt jár, például fokozott vizelési ingerrel vagy véres vizelettel” – mondja Dr. Wooten. – „A súlyos vesebetegségben szenvedő macskáknak ammóniaszagú lesz a leheletük, és nagyon betegesen viselkednek – nem esznek, letargiásak.”

Ezen tünetek okát tehát mindenképpen vizsgáltassuk ki! 

Romlott hús szaga

Vírusfertőzést jelezhet, ha a kisállatnak hányingerkeltő, romlott hús szaga van.

„A parvovírus egy rendkívül fertőző, gyakran halálos kimenetelű vírusos betegség, amely súlyos hányással és hasmenéssel jár, amely általában alsó gyomor-bélrendszeri vérzéssel jár. A parvo szaga borzalmas, émelyítő. A beteg kutyának és a székletének rothadó hús szaga, a véres székletben lévő vas miatt akár fémes szaga is lehet” – figyelmeztet Dr. Wooten. 

Általános ápolatlanság

Amennyiben egy macska nem képes megfelelően ápolni magát, az olyan alapbetegség következménye lehet, mint az elhízás, ízületi gyulladás, cukorbetegség, pajzsmirigy-túlműködés vagy rák.

„Azok a macskák, amelyek bármilyen okból, beleértve az ízületi gyulladást is, nem érzik jól magukat, kevesebbet tisztálkodnak, és emiatt dohos, zsíros és matt lehet a bundájuk” – mondja Dr. Wooten.

Kiemelt kép: Dann Tardif/Getty Images