Sorra nyeri a díjakat a tízéves magyar kislány és rövidfilmje

A Rianás című film egyszerűen tarol a nemzetközi fesztiválokon.

Balla Riana Emmáról már mi is írtunk korábban: a tízéves „csodagyerek” fiatal kora ellenére már több film- és színházi szereppel büszkélkedhet, sorra nyeri az ének- és szavalóversenyeket, és külföldi produkciókban szerepel. A miskolci kislány mindezt olyan szenvedéllyel és tehetséggel teszi, hogy arra már nemzetközi szinten is felfigyeltek. A februári Nők Lapjában még csak arról írtunk, hogy első helyezett lett klasszikus szólóénekes junior kategóriában a Golden Classical Music Awardson, amelynek díjaként felléphet a New York-i Carnegie Hallban (ezt a koncertet eredetileg 2021-ben tartották volna meg, de a pandémia miatt 2023-ra halasztották a szervezők).

Már akkor is említette Riana és édesanyja, Daragó Laura, hogy csaknem teljesen elkészültek egy rövidfilmmel (akkor folytak éppen az akadálymentesítés munkálatai, ami annyit tesz, hogy siketek és nagyothallók, ill. látássérültek is élvezhetik az alkotást majd jelnyelvi tolmácsoknak és speciális narrációnak köszönhetően), amelynek teljes egészében a kislány írta a forgatókönyvét, és – természetesen – a főszerepet is ő játssza benne. Mivel gyakorlatilag nulla pénzből, és az ifjú tehetséget már korábbról ismerő, a munkát ingyen vállaló szakemberek közreműködésével készült a Rianás (angolul Rift) című kisfilm, a család volt a legjobban meglepve, hogy most sorra nyeri a nemzetközi díjakat több kategóriában is, beleértve a legjobb alkotásnak és a legjobb színészi játéknak járókat is.

„Hihetetlenül büszkék vagyunk Rianára, annál is inkább, mert ezeket a díjakat felnőtt színésznő kategóriában nyeri. Éppen tegnap is kapott egy elismerést” – lelkendezik az édesanya, aki mindenben támogatja a lányát, olyannyira, hogy gyakorlatilag egyszemélyben ő a menedzsere, pr-osa, személyi asszisztense és a kisfilm rendezője (!) is, és persze segít neki a tanulásban is, hiszen Riana a rengeteg elfoglaltsága miatt magántanuló. Igazi csipet csapat; szeretet-szimbiózís az övék, látszik, hogy imádják egymást. Még a másik mondatait is befejezik, ahogy csak az igazán összeszokott párosok szokták.

A Rianás c. kisfilm angol nyelvű plakátja, rajta a rengeteg díjjal, amit eddig elnyert – számuk pedig napról napra növekszik

Persze, Riana is örül a díjaknak, de igazán lelkes akkor lesz, amikor azt újságolja, hogy a film három amerikai – Chuck Harding , Reginald Welkin, John J. Jackson –, és egy norvég – Jon Vangdal Aamaas – producerei mind azt mondták, hogy ha a jövőben tervez bármilyen új filmet, akkor örömmel vállalnák ismét a produceri feladatokat. „Már az is hatalmas megtiszteltetés volt, hogy vállalták a Rianás produceri feladatait, mert nélkülük nem jöhetett volna létre, ezt külön köszönöm nekik, mint ahogy a többi szakembernek is, és Szirák Tamás, Crown Point IFF-díjas operatőrnek is a munkájukat. De az, hogy később is dolgozhatok velük együtt, az hihetetlen!” És persze, hogy Riana tervez még filmeket, nem is egyet, de ezekről egyelőre – érthető módon – még nem árult el semmi konkrétumot. 

Komoly kérdésekkel foglalkozik

„A filmben olyan problémákat, élethelyzeteket mutatunk be, melyek kortól, nemtől, vallási hovatartozástól, társadalmi státusztól és iskolázottságtól függetlenül jelen vannak a társadalomban. Amennyiben a gyermek folyamatos, súlyos testi-lelki bántalmazás áldozatává válik, visszafordíthatatlan következményei lehetnek. Szeretnénk hangsúlyozni, hogy mi nem ítélkezünk, és nem alkotunk véleményt, a film pedig egy kitalált ötlet alapján született” – magyarázza Riana, hogy vajon mi lehet a Rianásban az a motívum, ami miatt ennyi mindenkit megérintett a nemzetközi porondon is. Azonban – mivel a versenyszabályok tiltják általában a nyilvánosságra hozatalt a fesztiválok előtt – egyelőre várnunk kell azzal, hogy mi, nézők is láthassuk a filmet. Erre legkorábban (ha bejut) a Cannes-i filmfesztivál versenyprogramja után lesz lehetőség, azaz jövő tavasszal. Hazai közönség először (és egy ideig utoljára) az augusztus 18-21 között Balatonszemesen megrendezett Bujtor István Filmfesztiválon láthatják, utána viszont be kell érnünk a YouTube-on megtalálható trailerrel és a plakáttal.

Balla Riana Emma (Fotó: Várady Nikolett)

Laura, Riana anyukája elmondta, hogy az óvatosság nem véletlen, ugyanis már történt olyan, hogy egy filmrendező megosztotta privát módon az ismerőseivel a filmjének kópiáját, ami valahogy kiszivárgott, emiatt elesett egy csomó indulási lehetőségtől. Ők pedig nem merik vállalni ennek kockázatát.

Nem magáról nevezte el

„A film okkal kapta a Rianás címet, és nem azért, mert szerettem volna magamról elnevezni – nevet a fiatal színésznő, hiszen a Riana név is a rianás szóból ered, – hanem mert jelentősége van. Amikor a történet összeállt a fejemben, és elkezdtük megírni édesanyámmal, a film befejezését éppen a cím ötlete adta. Aki tudja, mint jelent a rianás szó, az már sejthet valamit a film történetéről. Az alkotásban Jókai Arany emberéből is elhangzik egy részlet a rianásról, amit szándékosan, szimbolikus értelemben átültettünk a filmbe.

Maga a történet, egy rendezett anyagi körülmények között, látszólag normális, bár csonka családban élő gyerekről szól, aki súlyos testi-lelki bántalmazásnak van kitéve. Az anyuka gyilkosság áldozatává válik. Az apuka rejtélyes figurájáról sokáig nem derül ki, hogy milyen szerepet játszik a történetben. A film rendkívül erős drámai elemeket tartalmaz, tele kiszámíthatatlan fordulatokkal, és egy óriási csattanóval a végén” – árulja el az izgalmasnak ígérkező történetről.

Kiemelt kép: Várady Nikolett