Kicsoda Jakab severni algróf, II. Erzsébet királynő kedvenc unokája?

Jakab idén decemberben lesz 15 éves.

Bár a legtöbb médiafigyelem II. Erzsébet unokái közül Vilmos hercegnek és Harry hercegnek jut, ez nem jelenti azt, hogy a nyolc unoka közül is ők lennének a királynő kedvencei. Mert bár II. Erzsébet legkisebb fia, Eduárd wessexi gróf és felesége, Zsófia wessexi grófné gyerekeiről, a 18 éves Lady Lujza Windsorról és a 14 éves Jakab severni algrófról ritkán cikkeznek az újságok, úgy hírlik, a két legkisebb unoka a áll legközelebb a királynő szívéhez.

II. Erzsébet királynő, Lajos herceg, Katalin hercegné, Sarolta hercegnő, György herceg, Vilmos herceg, Zsófia grófné és Jakab algróf a platinajubileumi ünnepség zászlós díszszemléjén. (Fotó: Chris Jackson/Getty Images)

Lujzáról tudni lehet, hogy ő volt az utolsó a brit királyi családban, akit abban a tradicionális ruhácskában kereszteltek meg, amelyet még 1841-ben Viktória királynő választott ki, illetve hogy hétéves korában ő vezette a koszorúslányokat Vilmos herceg és Katalin hercegné esküvőjén.

De kicsoda Jakab?

Erzsébet legkisebb unokája 2007. december 17-én született Surrey-ben, világrajövetelekor édesapja, Eduárd wessexi gróf úgy nyilatkozott róla a BBC-nek, hogy „nagyon aranyos és nagyon bújós”.

Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images

Teljes neve Jakab Sándor Fülöp Teó Mountbatten-Windsor severni algróf, születésekor a nyolcadik helyet foglalta el az Egyesült Királyság trónöröklési rendjében, ám idősebb unokatestvérei (Vilmos herceg, Harry herceg, Beatrix hercegnő és Eugénia hercegnő) gyerekeinek születése után a 15. helyre csúszott.

Miért nem visel hercegi címet?

Amikor Eduárd gróf 1999-ben feleségül vette Sophie Helen Rhys-Jonest – vagyis Zsófia grófnét – megállapodott édesanyjával, II. Erzsébettel, hogy leendő gyerekeik nem kapják meg a brit királyi herceg vagy hercegnő címet, és nem jár majd nekik a királyi fenség megszólítás sem, ezért lett Jakab Severn algrófja. A BBC szerint a pár azért hozta meg ezt a döntést, mert szerették volna gyerekeiket megkíméli a királyi címekkel járó terhektől. „Megpróbáljuk őket úgy nevelni, hogy megértsék: nagy valószínűséggel dolgozniuk kell majd a megélhetésükért… – magyarázta Zsófia grófné egy The Sunday Times-interjúban. – Ezért döntöttünk úgy, hogy nem használjuk a királyi címeket. Megvan rá a lehetőségük, hogy 18 éves koruktól használják őket, de szerintem ez nagyon valószínűtlen.”

Katalin hercegné, Sarolta hercegnő, Vilmos herceg, Zsófia grófné, Eduárd gróf és Jakab algróf a nemzetközösségi játékok nézői között. (Fotó: Karwai Tang/WireImage)

Hogyan él?

A 14 éves Jakab természetesen a szüleivel és a nővérével él a Bagshot Park nevű, 17. századi birtokon, amely Windsor közelében található. Hétvégente gyakran lehetett látni, ahogy II. Erzsébethez tart, hogy a nagymamájával teázzon. „Nagyon szerencsések vagyunk, hogy a királynő közelében élünk, szóval amikor a hétvégéket Windsorban tölti, a gyerekeink átmehetnek hozzá, és rendszeresen teázhatnak” – ezt szintén Zsófia grófné árulta el a Sky Newsnak, aki arról is beszámolt, hogy gyerekei elit magánintézmények helyett „hagyományos iskolába járnak”.

Jakab algrófot nagymamája, II. Erzsébet királynő és nagypapája, Fülöp herceg fogja közre a 2015-ös képen. (Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images)

Miért foglal el különleges helyet a királynő szívében?

Már maga a tény, hogy ő a legkisebb unokája, elég indok lenne, ám a beszámolók szerint Jakabot azért is szereti ennyire, mert a tinédzser fiú a nyári szünetben aktív része a királynő balmorali életének is: a grillpartikon például remekül forgatja a húspogácsákat. Imádja a szabadtéri programokat, rajong a lazachorgászatért, és rendszeresen lenyűgözi a vadőröket a királynő skóciai nyaralójában. „A legyezőhorgászat iránti lelkesedésétől el van ragadtatva Őfelsége, ezt a sportot ugyanis Jakab dédanyja, a néhai anyakirálynő (II. Erzsébet édesanyja – a szerk.) is szerette” – mondta egy névtelen forrás a The Sunnak.

Jakab algróf, Eduárd gróf és Anna királyi hercegnő a platinajubileumi ünnepségen. (Fotó: Samir Hussein/WireImage)

Jakab idén a nagyközönség elé lépett a birminghami nemzetközösségi játékokon, és a királyi család többi tagjával megjelent a királynő platinajubileumi ünnepségén, valamint a Szent György-kápolnában tartott húsvéti istentiszteleten is. Vagyis egyre több eseményen látható, ami arra enged következtetni, hogy a jövőben egyre nagyobb szerepet fog vállalni a brit királyi családban.

Kiemelt kép: Getty Images