Ne vigyük be az ágyba!

Újabb tragikus eset hívja fel a figyelmet arra, hogy ne aludjunk töltőre dugott mobil mellett

Ezúttal egy 17 éves lány az áldozat.

Az elmúlt években több olyan halálos balesetről hallani világszerte, amelyeket mobiltelefonok okoztak. Most egy újabb tragédia történt, ami után a hatóságok ismételten szeretnék felhívni az emberek figyelmét arra, hogy milyen veszélyeket rejt magában az olyan ártalmatlannak hitt szokás, mint a készülékünkkel való alvás.

A legfrissebb áldozat a 17 éves Khorn Srey Pov, aki kínai fordítóként dolgozott a Sing Yon Kong Yik aranybányászati vállalatnál Kratie tartományban, Kambodzsában. Halála előtt Pov lezuhanyozott, közben a telefonját az ágyon hagyta töltőre dugva, bekapcsolt zseblámpával. Miután végzett a tisztálkodással, feltehetően bemászott az ágyba, és a telefonra feküdve aludt el, a készülék (más hírek szerint pedig az elosztóba dugott töltő) azonban zárlatos lett, a lány áramütést szenvedett és azonnal meghalt.

Az eset azóta vitát váltott ki a közösségi médiában a telefontöltők biztonságáról. „Felvilágosító kampányokat kellene tartaniuk arról, hogyan kell bánni az árammal” – írta egy felhasználó. Volt, aki felhívta a figyelmet arra, hogy látott már másokat csupasz elektromos kábeleket is megfogni, és ebből arra következtetett, hogy

az emberek általánosságban véve nem sokat tudnak az áramról és a működéséről,

ezért felvilágosító kampányt sürget. Sokak szerint az lehetett a baleset oka, hogy a fiatal teste még nedves volt, amikor ráfeküdt az elosztóra és a készülékre.

Nem az első eset

Sajnos nem ez az első eset, hogy valakit áramütés ért az okostelefonja miatt. 2013-ban az Apple kivizsgálta egy kínai nő halálát, akit állítólag áramütés ért, miután töltés közben hívást fogadott az iPhone-ján. 2019-ben egy 14 éves kazah lány feje mellett robbant fel a telefonja álmában (ő is belehalt sérüléseibe), idén februárban pedig a 18 éves Angel Andrada szenvedett halálos áramütést Argentínában, amikor vacsora közben felállt, hogy feltöltse a telefonját. Brazíliában egy kétéves kisgyermek, Sara Alves de Albuquerque tavaly halt meg, miután áramütést kapott egy mobiltelefon-töltőtől. Júliusban itthon is történt egy majdnem tragédiával végződő eset: egy debreceni társasházban valószínűleg egy zárlatos töltő miatt gyulladt ki egy társasház, amiből nyolc embert, köztük egy csecsemőt kórházba kellett szállítani.

Fotó: Getty Images

Az Unilad által megkérdezett szakértők szerint kicsi az esélye annak, hogy valakit áramütés érjen egy töltő miatt.

A kockázatok azonban nőnek, ha nem kompatibilis vagy nem szabványos töltőt használunk, mivel ezek nem szigetelnek megfelelően, ez pedig tüzet, túlmelegedést vagy áramütést okozhat.

Más módon is lehet veszélyes

Azonban a mobilkészülékek nemcsak ilyen veszélyeket rejthetnek, hanem a sugárzásuk miatt egyéb egészségi problémához is vezethetnek. A telefonok által kibocsátott sugárzást a Nemzetközi Rákkutató Szervezet (International Agency for Research on Cancer, IARC) a lehetséges rákkeltők között tartja számon.

Ez ijesztően hangzik, de ugyanebbe a kategóriába került a kávé és a hintőporban használt talkum is. A jó hír, hogy az intenzív kutatások ellenére eddig nem sikerült ilyen hatást rábizonyítani. A rossz hír viszont az, hogy ezek a kutatások még nem a mai mobilozási szokásaink hatását mutatják. Az elmúlt tíz évben gyökeresen megváltozott, mi számít normálisnak vagy akár átlagosnak ezen a téren. Arról nem is beszélve, hogy a készülékkel töltött megnövekedett idő a társas kapcsolatainkra is negatívan hathat

Tehát jó, ha elővigyázatosak vagyunk, és fontos, hogy ne nyúljunk bele a konnektorba sem kézzel, sem más eszközzel, legfeljebb a teljes áramtalanítás után. Kézmosás, tisztálkodás után pedig alaposan töröljük meg magunkat, hiszen a víz vezeti az áramot.

A hatóságok szerint pedig lehetőleg kerüljük el azt, hogy együtt aludjunk a készülékeinkkel, ha pedig töltőre tesszük, tartsunk biztonságos távolságot, főleg ha éjjel, álmunkban tervezzük feltölteni.

Kiemelt kép: Getty Images