Több kozmetikai óriáscég is kivonja a talkumot a forgalomból az ellenük indult perek miatt. De mi ez a talkum, tényleg tartalmazhat azbesztet, és miért nem a százmillió négyzetméter területnyi azbeszttető miatt aggódunk inkább?

Mi történt?

A Chanel, a Revlon és  L’Oréal is leveszi összetevőinek listájáról a talkumot, miután több ezer per folyik az Egyesült Államokban az anyag esetleges rákkeltő hatása miatt.

Miért fontos?

Kozmetikai szereink tele vannak olyan anyagokkal, amelyekről nem bizonyított minden kétséget kizáróan, hogy nem károsítják az egészséget.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Mi az a talkum, tényleg azbesztet tartalmazhat?
  • Így reagáltak a nagy cégek a vádakra.
  • A kozmetikumoknál nagyobb veszély is fenyeget bennünket: Magyarországon nagyon nagy azbesztszennyezésnek vagyunk kitéve.

Minden csinnadratta nélkül ejti a talkumot egyik arcpúderéből a Chanel, illetve kivonja a forgalomból egy hintőporát, ami talkumot tartalmaz, méghozzá az összetevő körüli negatív felhangok miatt – derül ki a Reuters által átvizsgált bírósági dokumentumokból. A luxus óriás mellett a Revlon is megszabadult az alapanyagtól, a L’Oréal pedig az ásvány alternatív pótlási lehetőségét kutatja. A lépések amiatt voltak szükségesek, hogy mind a fogyasztók, mind a szabályozók és persze a vállalatok is arra kényszerültek, hogy újraértékeljék az anyagot, ami körül egyre több a negatív híresztelés.

Mi az a talkum?

Zsírkő. A természetben is előforduló ásványféle, melyet  a kozmetikumokban leginkább por formában térfogatnövelő, töltőanyagként használnak. Bár felmerült a gyanú, hogy a zsírkő belégzése esetleg rákkeltő lehet, egyelőre azt mutatják az átfogó kutatások, hogy a zsírkő tartalmú kozmetikumok nem növelik a használókban a tüdőrák kockázatát. A veszélyt az azbeszt jelenti – viszont ha a talkum nem tartalmaz azbesztet, nem okoz rákot sem.

A talkumot ugyanis ugyanabból a kőzetből vonják ki, mint az azbesztet, ami pedig egy erős rákkeltő anyag. Egzotikusnak hangzik, pedig nem az: a talkum több ezer kozmetikai szer alapanyaga itthon is, a nedvesség felszívására, illetve a csomósodás megelőzésére, a lágy textúra megteremtéséért használják. 2013 óta csak a Johnson & Johnson ellen (a cég egyértelmű piacvezető a hintőpor piacon) több ezer pert indítottak azt állítva, hogy a felperesek a termék talkum-tartalma miatt lettek rákbetegek. De nemcsak a J&J ellen folynak perek, egy sor kozmetikai óriás, mint a Revlon, Avon és Chanel ellen is hasonló vádakkal élnek a perindítványozók. A talkumot tartalmazó termékek 2018-ban kerültek igazán nagyító alá, miután szintén a Reuters hosszú tényfeltárás után arra a következtetésre jutott, hogy a J&J évtizedek óta tudta, hogy azbesztet tartalmaz a talkum, amit hintőporaikban alkalmaznak. A cég vitatta a Reuters jelentését, és fenntartja, hogy a hintőporok biztonságosak és azbesztmentesek. Végül a kozmetikai cég múlt hónapban bejelentette, hogy kivonják a forgalomból talkumot tartalmazó hintőporaikat az Egyesült Államokban, illetve Kanadában – a döntést csupán az eladások visszaesésére és a negatív hírverésnek tulajdonítva.

Nem minden talkum tartalmaz azbesztet

Márciusban a Chanel képviselője nyilvánosságra hozta, hogy a cég még 2017-ben abbahagyta egy talkum-alapú hintőporának forgalmazását (a hintőpor egyébként a brand ikonikus parfümje, a No5. illata miatt volt kedvelt). Egy 2018-as ügyben egy nő azzal vádolta a Chanel és Johnson & Johnson cégeket, hogy amiatt kapott mezoteliómát, mert évtizedeken keresztül részben azbeszttel szennyezett Chanel és J&J termékeket használt. A Chanel ellen, amint azt a márka szóvivője,  Amy Wyatt is elmondta, először 2016-ban indítottak pert azbesztgyanú miatt, de akkor és most is tagadják, hogy a talkumot tartalmazó hintőpor azbesztet tartalmazott volna.

Többszázezer tonna talkum

Globális szinten évente 139350 tonna talkumot tartalmazó terméket vásárolnak az emberek. Az elmúlt évben igen csekély, 0.6 %-os csökkenés volt tapasztalható – áll a Reuters által idézett Euromonitor International jelentésében. A szépségiparban a szemhéjfestékek, hintőporok, arcpúderek tartalmazzák, tehát szinte minden, aminek por állaga van.

„Tudjuk, hogy a termék biztonságos, de a közvélemény hatására eltávolítottuk azt a piacról” – nyilatkozta. A Revlon szóvivője, noha az eljárással kapcsolatban nem nyilatkozott, szintén azt mondta a Reutersnek, hogy kivonták a talkumot termékeikből. A L’Oréalnál helyettesítő anyagot kutatnak, de egyelőre nem találták még meg a hasonlóan hatékony alternatívát. Egyébként vizsgálataikból kiderült, hogy nem tartalmaznak azbesztet azon termékeik, amelyekben 20%-nál magasabb a talkum-tartalom.
Az európai cégek is hasonló módon járnak el, például a Niveát is forgalmazó Beiersdorf még 2018-ban kivonta a talkumot a hintőporaiból, ahogyan a Bausch Health is. Az Avon részéről nem nyilatkoztak a Reutersnek, a hírügynökség azt hozta nyilvánosságra, hogy 128 esetben indult per hasonló okokból a cég ellen. A Sanofi szóvivője pedig azt mondta, hogy termékeiket folyamatosan szigorúan ellenőrzik, azok teljesen biztonságosak.

Ezért veszélyes az azbeszt – rengeteg van belőle Magyarországon

A mezotelióma a mellhártya daganatos megbetegedése, amelyet főként azbesztártalom okoz. Nagyon hosszú ideig lappang – akár 20, 40, sőt 50 évig is, emiatt nehéz diagnosztizálni, gyógyítani szinte lehetetlen, a betegség lefolyási ideje kb. egy év. Szűrni nem lehet, a CT-vizsgálat is csak akkor jelzi, ha már megjelent a daganat. A mikroszkopikus méretű, finom azbesztszálak lélegzetvétellel kerülnek a tüdőbe, ahol lerakódnak. Az idő teltével aztán egyre több rákkeltő anyag halmozódik fel, lejut a tüdő mélyére. A daganatos elfajulást tulajdonképpen az azbesztszálak mellhártyába való beágyazódása, karomként való betapadása indítja el, ez eredményezi a mezotelióma kialakulását. Az azbeszttartalmú építőanyagok forgalmazása és felhasználása ugyan 2005 óta tilos, a régi épületek máig sok azbesztet tartalmaznak. Állítólag még ma is kb 150 millió négyzetméternyi azbeszt van magyarországi lakóépületekben, főleg palatetők illetve panelházak szigetelése formájában. 

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!

 (Kiemelt kép: Getty Images)