Egy egész várost tartanak rettegésben agresszív majmok

Nyugtalanító állapotok uralkodnak egy délnyugat-japán városban, Yamaguchiban, amelynek lakóit egy majomcsapat tartja rettegésben. A Tokiótól nagyjából 930 kilométerre fekvő városban július 8. óta 58 embert értek támadások.

A Huffington Post értesülései szerint a városháza egy speciális egységet bízott meg, hogy nyugtatófegyverekkel vadásszon az állatokra. A majmokat nem érdekli az étel, így a csapdák nem működnek. „Nagyon okosak, és hajlamosak hátulról lopakodni és támadni, gyakran megragadják az ember lábát” – mondta szerdán Masato Saito városi tisztviselő, aki a következő tanácsokat adta arra az esetre, ha valaki egy majommal találná szemben magát: ne nézz a szemébe, próbáld magad minél nagyobbnak tettetni, például tárd szét a kabátodat, majd a lehető legcsendesebben, hirtelen mozdulatok nélkül kezdj el hátrálni.

Ijesztő és alattomos támadások

Az incidensek között több „betörés” is volt, amikor a majmok ajtókon és ablakokon keresztül jutottak be otthonokba. Egy hetvenes éveiben járó férfit álmában támadtak meg, egy nőt pedig a teraszán, miközben teregetett.

A helyi híradó arról számolt be, hogy az áldozatok több mint fele 40 év körüli vagy annál idősebb nő és legalább hat áldozat 10 év alatti.

Az emberek megdöbbentek és megijedtek attól, hogy a majmok milyen nagyok és kövérek. „Ez egy ijesztő dolog… még soha nem hallottam ilyesmiről” – mondta Michael Huffman, a Kiotói Egyetem főemlőskutató professzora. Szerinte az idősek és a gyerekek a legveszélyeztetettebbek, mivel ők tudják a legkevésbé megfélemlíteni az akár 10 kilósra is megnövő, életerős majmokat. Eddig senki sem sérült meg súlyosan, de mindenkinek kórházi kezelést javasoltak. Néhány esetben mentőt is hívtak az áldozatokhoz.

Japán makákók Yamanouchiban (Fotó: Tomohiro Ohsumi/Getty Images)

Nem a vezérmajmot fogták el

Kedden egy 49 centiméter magas és 7 kilogramm súlyú hím majmot fogott be nyugtatólövedékkel a város által megbízott speciális csapat. Különböző bizonyítékok alapján úgy ítélték meg, hogy ő a támadó majmok egyike, ezért végeztek vele. Ezután azonban további támadásokról érkeztek jelentések, amelyek megdöntötték a korábbi magyarázó elméletek érvényességét. Egyesek ugyanis azt feltételezték, hogy az erőszakos esetek egy-egy elvetemült makákó miatt történtek. Az „elsődleges gyanúsított” elfogása azonban nem hozta meg a várt sikert, így továbbra sem nyugodhatnak meg a város lakói. 

Miért veszélyesek a japán makákók?

Bár Japán iparosodott és városiasodott, a szigetvilág földterületének jelentős része hegyvidék és erdő. Ritkán előfordult már, hogy medve, vaddisznó vagy más vadállat megtámadta az embert, de általában nem majmok. A közösséget terrorizáló majmok egyébként japán makákók, amelyeket gyakran ábrázolnak békésen fürdőző forró forrásokban. Úgy tűnik, senki sem tudja, hogy miért történtek a támadások, és továbbra sem világos, pontosan honnan jött a majomcsapat. „Ami az emberekre támadó majmokat illeti, még soha nem volt ilyen esetünk” – mondta Kosaku Matsunaga, Yamaguchi város agrárpolitikai részlegének kártevő-ellenőrző tisztviselője. Bár a majomészlelések Yamaguchiban nem ismeretlenek, de az ilyen mértékű és gyakoriságú támadások igen” – tette hozzá.

Japán makákók fürdőznek egy meleg forrásban a Honshu-szigeten. (Fotó: Wolfgang Kaehler/LightRocket via Getty Images)

Ugyanakkor kétséges, hogy a Yamaguchiban történt incidensek sorozatát vad makákók követték el” – nyilatkozta Hiroto Enari, a Yamagata Egyetem Vadvilág Ökológiai és Vadgazdálkodási Laboratóriumának munkatársa az NBC-nek. „Tudjuk, hogy Japánban több hasonló makákó incidenst is erősen szoktatott egyedek okoztak, amelyeket mesterségesen importáltak más régiókból, vagy fogságban neveltek. A vadon élő makákók néha fenyegetően viselkednek az emberekkel szemben, de általános helyzetekben ritkán indítanak fizikai támadást ellenük” – tette hozzá Enari. A majmok agresszív viselkedése már korábban is sok kérdőjelet hagyott a kutatókban, például a gombei csimpánzháború kapcsán.

Kiemelt kép: Getty Images