Ilyen aranyosat is régen láttunk: saját fitneszprogrammal edzik a bébi orángutánt

A tavaly szenteste született Roux nevű kis orangutánnak meg kell erősödnie, hogy napi 24 órában tudjon anyján kapaszkodni.

A két hónapos orangutánbaba még mindig annyira aprócska, hogy lóg a derekán  az újszülöttekre való pelenka. Anyja, a 12 éves Menari az Audubon Állatkert „vad kölyke”, nem könnyű tartani vele a lépést. „Ő a legnagyobb akrobatánk, egy kicsit őrült” – mondta Kelsey Forbes, a főemlősök gondozója. Ezért a kis Roux-nak minden nap „baba kiképzőtábort” tartanak, hogy elég erős legyen és egész nap biztonságosan tudjon kapaszkodni extra mozgékony anyukáján.

Az edzésprogramban szerepel például fekvőtámaszozás, hogy erősödjenek Roux karjai és jobban tudjon markolni.

Nagyrészt a gondozói emelgetik föl-le a kismajmot, miközben ő a hüvelykujjukba vagy ujjaikba kapaszkodva próbálja megtartani magát, de időnként már önállóan is fel tud húzódzkodni, ahogy a kezeik között lóg. Amikor az állatkert bezár, gondozói kiviszik sétálni, eközben gyakorolják a power-walkingot (intenzív séta) és hirtelen fordulatokat iktatnak be, hogy szorosan kelljen kapaszkodnia. 

Bár régóta saját edzésprogramja van, a kis orangutánt csak ebben a hónapban nevezték el, Roux (ejtsd: rú) lett a neve. A francia szó vörösesbarnát jelent, utalva az orangutánok jellegzetes színére.

Pont, mint egy kisgyerek

Nem az erőnlét az egyetlen dolog, amin dolgozni kell ahhoz, hogy az orangután fiúcska újra az anyjával lehessen. Roux jelenleg 80-90 milliliter tápszert iszik 3 és fél óránként, beleértve az éjszakát is. A gondozók szeretnék lecsökkenteni az éjszakai etetések számát. „Az orangutánok alapvetően napnyugtától napfelkeltéig alszanak. Szeretnénk ezt imitálni, amennyire csak lehet” – mondta Forbes. 

Menari most először anya és fel kell készülni arra, hogy esetleg nem lesz elég teje. Eleinte így volt, ezért is gyengült le annyira a kölyke, hogy az első hónapban folyamatos orvosi ellátásra volt szüksége. A kicsinek most el kell jutnia odáig, hogy egy egész üveg tápszert meg tudjon inni, szükség esetére. Roux először nem tudott szopni, ezért egy vékony kis cső segítségével, az orrán keresztül táplálták, miközben figyelni kellett rá, nehogy elmozdítsa a csövet.

A New Orleans-i Gyerekkórház szakembere mutatott olyan tippeket és trükköket a gondozóknak, amiket a csecsemők korai táplálásakor vetnek be a kórházban.

Azt tanácsolta például, hogy a gondozók minden etetés előtt masszírozzák az orangutánbébi ínyét és szájpadlását.  „Nagyszerűen viselte” – dicsérte meg kis gondozottját Forbes.

Az állatkertben lévő szumátrai orangutánok, a másik két orangutánfajhoz hasonlóan súlyosan veszélyeztetettnek minősülnek. Az orvvadászat és az élőhelyükként szolgáló erdők megszűnése, illetve feldarabolódása a fő okai annak, hogy drasztikusan csökken a vadon élő példányok száma. Úgyhogy Roux fontos baba, ezért is foglalkoznak vele ilyen lelkiismeretesen a gondozói. 

Kiemelt képünk illusztráció, Forrás: Mark Flanagan/Unsplash