Mindössze 44 évet élt a színésznő, karrierje csak most kezdett beindulni.

A nemrég bemutatott Elvis-film Big Mama Thorntonaként megismert Shonka Dukureh bluesénekesnőt július 21-én csütörtökön holtan találták a Tennessee állambeli lakásában – közölte a nashville-i rendőrség.

A hatóság a Twitteren kiadott közleményében azt írta: „Nem nyilvánvaló, hogy bűncselekmény történt volna a 44 éves Shonka Dukureh színésznő mai halálával kapcsolatban, aki Big Mama Thorntont alakította az idei Elvis-filmben. Dukureh-t, aki a Fisk Egyetemen végzett, holtan találták Kothe Way-i lakásának hálószobájában, amelyet két kisgyermekével közösen használt.”

Shonka karrierje csak most kezdett igazán beindulni: fontos szerepet játszott Baz Luhrmann nagysikerű Elvis-feldolgozásában, és a filmben felcsendülő Doja Cat Vegas című dalának klipjében is feltűnt, sőt, idén ő is fellépett az énekesnő egyik koncertjén a Coachella fesztiválon.

Shonka Dukureh az Elvis című filmben. (Fotó: Warner Brothers)

Darren Higman, az Elvist forgalmazó Warner Bros. zenei igazgatója csütörtökön közleményt adott ki, melyben így fogalmazott: „Amikor elkezdtünk énekeseket és zenészeket keresni Elvishez, egy nagyon különleges tehetségre bukkantunk a gospel szekciónkban, akit Shonkának hívtak. Hónapokon keresztül készítettük a felvételeket, ezalatt Baz is szemtanúja volt ennek a hatalmas tehetségnek. Ez a film aktív áttörést indított el a karrierjében, amit ő nagyon élvezett, (…) videoklipet készített Doja Cattel. Shonka örökké kedvesnek, szelídnek és nagyon szerénynek fogunk emlékezni hatalmas tehetségére. Nagyon boldogok vagyunk, hogy a világ tanúja lehetett ennek a tehetségnek Elvisen keresztül.”

A filmben Shonka énekelte a Hound Dog című dalt, amelyet az ő karaktere, Big Mama Thornton adott elő annak idején, és amely Elvis egyik hatalmas korai slágere volt. Később ő maga így nyilatkozott arról, milyen volt a legendás énekesnő bőrébe bújni: „Szándékosan biztos akartam lenni abban, hogy tisztelettel adózom előtte, tisztelem az örökségét, tisztelem a szellemét, tisztelem mindazt, amit ő hozott a zenébe, és Tudom, hogy őmiatta vagyok képes erre, mert ő lefektette ezt az alapot.”

Voltak tervei

Shonkának idén kellett volna kiadnia debütáló albumát The Lady Sings the Blues címmel, amely a blues zene előtt tiszteleg.

„A projekt egy tisztelgés a blues zenei műfaj előtt, azoknak a heves, meg nem énekelt úttörő művészeknek és zenészeknek az ünneplésére, akik előkészítették az utat a rock ‘n’ roll zenei forradalomnak” – nyilatkozta korábban Dukureh erről. A lemez sorsáról, és a további részletekről egyelőre nincs további információ.

Kiemelt kép: Getty Images