Alicia Silverstone például a mai napig egy ágyban alszik egy szem fiával – aki most éppen tizenegy éves.

Vekerdy Tamás 1996-ban a Nők Lapjában így írt a problémáról: „Ha egy gyerek kerül ilyen helyzetbe (hogy a szüleivel vagy éppenséggel valamelyik szülőjével, apjával vagy anyjával együtt kénytelen aludni – a szerk.), ez tudattalan vagy félig tudatos fantáziákat indíthat el benne, melyek aztán különböző szorongásokhoz vezethetnek. Feldolgozhatatlan – mert nem tudatos – erotikus feszültségek léphetnek fel és zavarhatják meg a gyerek fejlődését és mindennapi életét. Az egyre nagyobb fiát egyedül nevelő anyának csak az tanácsolható: valósítsák meg a külön alvást, még ha hiányozni is fog a szuszogó gyerek, vagy a gyereknek a mama közelléte az elalvás előtt.” (A teljes Vekerdy-cikk itt olvasható.)

Nos, nem csodálkozunk rajta, hogy néhány híresség (és kevéssé híres anyuka) magát a szakembereknél is nagyobb tekintélynek gondolja a gyereknevelés kérdésében. Íme néhány celeb, aki minden tanács ellenére rendszeresen a gyerekeivel együtt alszik. 

Alicia Silverstone

A színésznő a The Ellen Fisher Podcastben mesélt arról, milyen közel is állnak egymáshoz a fiával, Bearrel. „Bear és én még mindig együtt alszunk” – mondta. – „Természetes anya vagyok, és szerető anya vagyok. Hiszek a szeretetben, hiszek a természetben, és a társadalmunk fél a természettől és a szeretettől” – vélekedett. 

De a kisfia szobatisztaságra szoktatásáról is igen furcsán mesélt… „Volt egy időszak, amikor meztelenül figyeltem őt, figyeltem a jeleket. A jelzések része számomra nagyon szórakoztató volt, mert azt hittem, hogy flörtöl velem, mindig mosolygott. De közben akkor csinált így, amikor pisilnie kellett.”

A Vekerdy által is említett, a gyerekben kialakult feszültségekről aztán így mesélt (azokat látszólag teljesen szórakoztatónak vélve): 

„Ötéves korában látta a Spinédzsereket, mikor a Hollywood Forever temetőben vetítették… Négyezer ember jött el megnézni, nem hagyhattam ki ezt az élményt, hogy a csillagok alatt, párnákkal a földön, rozéval a kezemben nézhessem (magamat a filmen)… Olyan fiatal volt… Szerintem nem helyénvaló, hogy egy ötéves megnézze azt a filmet, hiszen az egész a szexről szól, de ő imádta. Amit igazán eltanult belőle, az az volt, hogy megpróbált megcsókolni, szenvedélyes csókokkal, mert ezt látta a filmben” – osztotta meg a világgal. 

Ha pedig mindez nem lenne elég, a celeb azt is teljesen helyénvalónak véli, hogy fiát úgy eteti, mint a madarak – azaz előre megrágja az ételét, valamint együtt is fürdik vele. 

Májusban a fiú szülinapjára a fenti videót tette közzé a közösségi médiában, mire több kommentelő pedofilnak és gyermekbántalmazónak nevezte, mondván az, hogy szájon, sőt, néhány képkockán nyitott szájjal csókolgatják egymást a kiskorú gyermekével, nem csak beteges, hanem veszélyes és káros dolog is. 

Vekerdy Tamás gyakran mesélt olvasóinknak a gyerekek megfelelő szexuális fejlődéséről, többek között az alábbiakat is megírta 1996-ban: „Kétségtelenül tapasztalhatjuk, hogy az ötödik életév körül a gyerekek erotikus érdeklődése (és maguk-mutogatása) fokozódik, fokozódhat. Freud ezt az időszakot nevezte ödipális korszaknak, amikor sok kisfiú el is mondja, hogy ha nagy lesz, anyukáját veszi feleségül-illetve a kislányok, hogy apjukhoz fognak férjhez menni -, de még gyakoribb, hogy a gyerekeknek csak a fantáziájukban jelenik meg és erősödik ez a kötődés. Semmiképpen nem javasolható azonban, hogy a felnőtt kínálkozzék aktív társul ezekhez az erotikus játékokhoz. Olyan levezethetetlen izgalmakat és feszültségeket válthat ki a gyerekben -mint erre levélírónk utal -, melyek aztán jelentős lelki terhet jelentenek, majd pszichikus kimerültséget okozhatnak. Ez a fajta kifáradás kisgyerekek esetében aztán még tovább fokozódó izgalmi állapotokban jelentkezik.” (Ez a Vekerdy-cikk pedig itt elérhető.)

Alanis Morissette

Morissette egy teljes cikket írt arról a Huffington Postnak, hogy szerinte miért hasznos a gyerekkel aludnia a szülőnek.

„Én személy szerint hiszek abban, hogy ha a szülő ügyesen csinálja végig a kötődési szakaszt, akkor a gyerekét számos függőség kialakulásától védheti meg a későbbi életében” – fogalmazott. Szerinte a kötődési szakasz „jól csinálása” pedig abban rejlik, hogy a gyerekkel kell aludni. 

A zenész nem csak megengedi a gyermekének, hogy folyamatosan hozzá közel legyen, hanem még bátorítja is erre. De nem csak az együtt alvással, hanem a szoptatás évekig történő kitolásával is arra törekszik, hogy minél erősebb kötődést kialakítson ki gyermekeivel… 

Kourtney Kardashian

A valóságshow-sztár korábban blogbejegyzésben is megosztotta a nagyvilággal, szerinte mennyire hasznos (azaz inkább a szülő számára kényelmes) dolog a gyerekekkel együtt aludni.

„Nem kellett felkelni az ágyból, hogy visszaaludjanak a gyerekek, amikor éjszaka felébredtek. Könnyebb volt, amikor az egyik gyerek felébredt, hiszen ott voltam” – fogalmazott. 

Tori Spelling

A 90210 színésze is hagyja, hogy gyerekei vele egy ágyban aludjanak.

A sztár nemcsak olyan hashtageket használ rendszeresen a közösségi médiában, mint a #familybed (#családiágy) és a #mamasbed (#anyaágya), hanem személyes blogján is írt az együttalvásról.

„Szeretem, ha a gyerekek az ágyunkban vannak, hogy összebújjunk, és szerintem minél nagyobb az ágy, annál jobb” – áradozott. 

Mayim Bialik

Az Agymenők sztárját bizonyos körökben már jól ismerik a megkérdőjelezhető gyereknevelési nézeteiről.

A Kveller nevű, gyereknevelésről szóló oldal olvasóival megosztotta, hogy ő „a biztonságos együttalvást választotta” a fiai esetében, egy ágyban alszik velük.

Bialik könyveket is írt már gyereknevelési nézeteiről, és szilárd meggyőződése, hogy az egy ágyban alvás elengedhetetlen a gyermekek megfelelő fejlődése szempontjából, és határozottan ellenzi az alvástréning minden formáját.

Na erre varrjanak gombot a szakemberek – és a tapasztalat…

Kiemelt kép: Alicia Silverstone a Christian Siriano divatbemutatóján 2022. február 12-én – Fotó: Jamie McCarthy/Getty Images for Christian Siriano