Követői segítik beteg kisfia szobatisztaságra szoktatásában a valóságshow-szereplőt

A kicsi Hart agyi bénulással küzd, betegsége miatt pedig gondjai akadnak a szobatisztasággal.

Meghan Kinget a tengerentúlon onnan ismerik sokan, hogy A Narancsvidék asszonyai (ami nagyjából a Magyarországon is futott Luxusfeleségek ottani megfelelője) című valóságshow-ban szerepelt 2015 és 2017 között. Most azonban nem vagyona, vagy Joe Biden unokaöccsével kötött házassága okán cikkeznek róla, hanem egy sokkal emberibb ügy kapcsán: egy most közzétett videóban arról mesél követőinek, hogy igencsak meggyűlik a bajuk négyéves, beteg kisfiuk szobatisztaságra szoktatásával.

A kicsi Hart gyermekkori cerebrális parézisben szenved (ez a betegsége Ashton Kutcher ikertestvérének, Michaelnek is) – anyukájának több mint egymillió Instagram-követője pedig egy emberként drukkol a családnak, és látja el a szülőt hasznos tanácsokkal a probléma megoldásának reményében. 

„Kezdetben azt hittem, hogy nem tudja, milyen érzés, amikor »mennie kell«, de most már tudom, hogy tudja – egyszerűen csak fél a vécétől. (…) Amikor felrakom az úszónadrágját, és mondom neki, hogy: »Ne kakilj az úszónadrágodba!«, akkor nem is teszi. Visszatartja a székletet, hogy a pelenkájába intézze majd, amikor azt felteszem rá a délutáni szunyókáláshoz vagy az esti lefekvéskor” – meséli a lent látható videóban. 

A tanácstalan anyuka azt is kifejti a videóban, hogy próbálta már cukorkával, játékokkal motiválni a kicsit, valamint egy kifejezetten gyerekeknek kitalált, a vécécsészére tehető bilivel is megkönnyíteni fia dolgát – mindhiába. Amikor azt ígérte neki, hogy a vécébe pisilésért cserébe lehet cicájuk, a kisfiú akkor is csak minimálisan végezte el a dolgát a fürdőszobában. 

 „A gyermekorvosom ma azt mondta, hogy egyszerűen csak legyen meztelen a gyerek a ház körül. Ezt már kipróbáltam, és a padlóra pisilt” – meséli a videóban King. 

A bejegyzést végül azzal zárta, hogy hasonló csónakban evező követőitől tanácsot kért a probléma megoldásában – a segítőkész szülők hada pedig egyenesen elárasztotta a kommentszekciót. 

Volt, aki például azt a furcsaságot tanácsolta, hogy tegyenek ételfestéket a vécébe, ami a vizeletre reagálva azt zölddé, vagy narancssárgává színezi – ezáltal izgalmas bűvésztrükké varázsolva a mindennapi „teendőket”.

Egy másik kommentelő ennyire nem volt extrém, ő arról számolt be, hogy autista kisfia, aki szintén félt a bilitől és az öblítés zajától, egyszerűen imádta a kis okosóráját, ami bizonyos időközönként zenével jelezte neki, hogy itt az idő meglátogatni a ház legkisebb helyiségét. Talán érdemes lehet egy ilyen eszközre beruháznia a hírességnek. 

Kingnek egyébként három gyermeke született volt férjétől, Jim Edmonds-tól: a négyéves Hart és ikertestvére, Hayes, valamint ötéves nővérük, Aspen. A gyerekeket 2021 májusa óta egyedül neveli az édesanya, ráadásul elmondása szerint szörnyű viszonyt ápolnak exével – ez pedig igen káros hatással van a kicsikre egyaránt. Talán közrejátszhat a kicsi Hart szobatisztasági problémáiban is… 

Mit mond a szakértő?

Ahogy Vekerdy Tamás is írta lapunkban, a szobatisztaság az a terület, ahol a gyereknek először kell önállóan szabályoznia, saját akaratával irányítania önmagát. Vannak olyan gyerekek, akiknél a széklet kiengedése szorongást vált ki (különösen, ha az „lepottyan” valahová) és ezért nehezebben, illetve később szoknak rá a WC-re, bilire. De igazából, mint a fenti példában is, már szobatiszták, tudják szabályozni és irányítani magukat, csak nem szokták még meg a wc-t és a bilit. Ha ezeket a gyerekeket erőltetjük, hogy a bilire üljenek, visszatartják a székletüket s később az is előfordulhat, hogy kórosan székletvisszatartóvá válnak.

Kiemelt kép: Meghan King 2019. december 6-án Inglewoodban – Fotó: David Livingston/FilmMagic/ Getty Images