4 elképesztő hely a világon, ahol különleges szerep jut a könyveknek

Egy jó könyv kikapcsol, és messzire repít. És van, hogy a könyvekért megéri messzire repülni.

A könyvváros kifejezést azokra a városokra, falvakra szokás használni, ahol viszonylag sok könyvesbolt vagy antikvárium található, illetve ahol könyvfesztiválokat is gyakran rendeznek. Nem csoda, hogy ezek a különleges hangulatú települések vonzzák az olvasás szerelmeseit!

Fjærland: a négy kilométeres könyvespolc

Fotó: Getty Images

Könyvek a kikötőben, könyvespolcok a buszmegállóban, könyves kávézók, sőt még egy könyves szálloda is várja az apró norvég faluba látogatókat – nem is említve a megannyi könyvesboltot, amelyek különböző nyelvű és témájú használt könyveket árulnak, illetve az irodalmi rendezvényeket. A festői Nyugat-Norvégiában található Fjærland gyakorlatilag egy négy kilométer hosszú könyvespolc. A falucska (amely májustól szeptemberig fogad turistákat) több pontján találhatók szabadpolcok (sjølvplukk), amelyeket „az ország legőszintébb könyvesboltjai”-ként definiálnak a helyiek, a becsületkasszába bedobott aprópénzért cserébe pedig kedvünkre válogathatunk a kötetek között.

Buenos Aires: a könyvmolyok mennyországa

Fotó: Jeffrey Greenberg/Universal Images Group via Getty Images

Aki nemcsak olvasni szeret, hanem gyönyörködni is a könyvekben, vagy éppen elveszni egy-egy könyvesbolt kínálatában, annak Buenos Airesben a helye: a világ egyetlen városában sem olyan magas az egy főre jutó könyvesboltok száma, mint az argentin fővárosban (100 ezer lakosra 25 jut). Az El Ateneo Grand Splendid (fenti képünkön) Argentína legnagyobb könyvesboltja (több mint 180 ezer kiadványt kínál!), és meg merjük kockáztatni, hogy a világ legszebbje is, az üzlet ugyanis egy 1919-es színházépületben kapott helyet. A mennyezetet máig mesés freskók díszítik, ám a páholyokban most már nem jól öltözött színházlátogatók ülnek, hanem könyvek sorakoznak. Nem csoda, hogy a grandiózus könyvesbolt évente több mint egymillió látogatót vonz.

Kolkata: használt könyvek, amíg a szem ellát

Fotó: Gareth Copley/Getty Images

Az északkelet-indiai Nyugat-Bengál állam fővárosának régi neve, Kalkutta az albán származású római katolikus apáca, Teréz anya nevével forrt össze, Kalkuttai Szent Teréz itt, a szegénynegyedekben végezte áldozatos munkáját. Kolkatát ma már jelentős könyvvárosként is jegyzik, köszönhetően annak, hogy a College Street közel egy kilométer hosszúságú szakaszán működik a világ legnagyobb használtkönyv-piaca. Több száz könyvesbolt, illetve India legjelentősebb könyvkiadói is találhatók, a kínálat pedig elképesztően széles. A fotogén üzletektől a rozoga bódékig mindenhol ér alkudozni, így aztán valódi ritkaságokhoz is fillérekért juthatunk hozzá.

Paju: ahol minden a könyvekről szól

Az észak-koreai határtól alig tíz kilométerre, a demilitarizált övezet közelében található a világ legbizarrabb könyvvárosa, Paju Book City. A dél-koreai városkában könyvesboltok, könyves kávézók tucatjai üzemelnek, a színes programot kínáló könyvfesztiválok pedig minden évben több százezer látogatót vonzanak. Akkor mégis mitől bizarr? Attól, hogy Paju Book Cityben semmi más nincs: az 1989-ben megalkotott „városban” dolgozó tízezer ember kizárólag a koreai könyvek készítéséért, kiadásáért, eladásáért és promotálásáért felel.

Kiemelt kép: Getty Images