Napszemüveg téren is hódít a retró. De nem mindegy, melyik fazon!

Nem lehet teljes a nyári szettünk egy csinos, vagány vagy éppen vidám napszemüveg nélkül – már csak azért sem, mert az erős UV-sugárzástól a szemünket és a szem körüli érzékeny bőrt épp úgy védenünk kell, mint a testünk többi részét. Napszemüveg-vásárláskor persze nemcsak arra kell figyelnünk, hogy a választott modell UV-szűrős lencséjű legyen, hanem arra is, hogy az arcformánkhoz tökéletesen passzoljon – a trendfaktorról nem is beszélve!

A 2022-es napszemüvegtrendekre leginkább az Y2K, vagyis az ezredforduló divatirányzatainak visszatérése, valamint az 1986-os Top Gun folytatása, a Top Gun: Maverick című film volt a legnagyobb hatással. Ennek megfelelően a legtöbb celebritást mostanság színes lencséjű, aprócska napszemüvegekben, illetve pilóta napszemüvegben kapják lencsevégre a lesifotósok.

Melyik arcformához milyen napszemüveg illik?

A tökéletes napszemüveg nemcsak az arcformánkhoz, hanem a fejméretünkhöz is illeszkedik, vagyis amikor próbálgatjuk a különböző modelleket, figyeljük meg azt is, hogy az adott darab hogy fekszik rá az orrunkra és a fülünkre. Győződjünk meg arról is, hogy a napszemüveg alsó része nem érintkezik az orcánkkal – így elkerülhetjük, hogy a keret bőrirritációt okozzon. Ami pedig az arcformákat illeti:

  • Az ovális arcúak vannak a legkönnyebb helyzetben, nekik lényegében minden jól áll – különösen a nagy méretű, karakteres fazonok, mint például a pilóta napszemüvegek.
  • A szögletes arcúaknak érdemes olyan napszemüveget választani, amely lágyítja a vonásaikat. A szögletes és a sötét keretek kerülendők, a kerekített (például ovális) fazonok és a fémkeretek azonban kifejezetten jól állnak nekik.
  • Akiknek szív alakú az arcuk, vagyis a homlokuk szélesebb, az álluk pedig keskenyebb, egy világos vagy keret nélküli napszemüvegben festhetnek a legjobban. A kerekített és cicás fazonok szintén remek választások lehetnek.
  • A kerek arcformájúaknál az a cél, hogy a napszemüveg a lehető legjobban definiálja az arcot – ezáltal az keskenyebbnek, hosszabbnak, csontosabbnak fog tűnni. A szögletes és a széles keretek mind ezt segítik.

Pilóta napszemüvegek

Naomi Campbell Fotó: Jacopo Raule/Getty Images

 

Julia Roberts Fotó: James Devaney/GC Images

Az egyik legklasszikusabb fazon, amely évtizedek óta az egyik legszexibb választás – nőknek és férfiaknak egyaránt.

H&M, 2495 Ft

Ray-Ban – Sun and Eye, 59 391 Ft

Ovális napszemüvegek

Heidi Klum Fotó: Raymond Hall/GC Images

Hailey Bieber Fotó: Bellocqimages/Bauer-Griffin/GC Images

A fazon, amelyet utoljára talán Anastacia viselt az ezredfordulós videóklipjeiben, minden stílushoz jól passzol.

Swarovski, 59 500 Ft

Mango, 7995 Ft

Színes lencséjű napszemüvegek

Khloe Kardashian Fotó: RB/Bauer-Griffin/GC Images

Paris Hilton Fotó: Donato Sardella/Getty Images for Hilton Estates Group

Ennyi is elég ahhoz, hogy rózsaszínben láthassuk a világot. A bevállalósaknak a sárga lencséjű modelleket ajánljuk.

CCC, 995 Ft

Furla, 64 500 Ft

Cicás napszemüveg

Palvin Barbara Fotó: Jared Siskin/GC Images

 

Winnie Harlow Fotó: Christian Vierig/Getty Images

Audrey Hepburn kedvenc szemüvegfazonja 2022-ben is hódít. Pláne, ha a keretet egy nem mindennapi szín vagy minta teszi még izgalmasabbá.

Vans – Modivo, 3310 Ft

 

Max & Co., 50 000 Ft

Kiemelt kép: Getty Images