Az AC/DC-vel készít közösen napszemüvegeket, szemrevaló szemrevalóiért rajong Elton John is. Gondolnánk, hogy az egész úgy kezdődött, hogy a kamasz Zachary Tipton Milaskey szemüveges lett, és nem talált magának kedvező áron neki tetsző keretet?

Nyilván nem mindenki ugrik ilyenkor neki a saját kezű gyártásnak, de Zack Tipton Milaskey (43) családjában a kézügyesség alap adottság. Így történt, hogy a kilencvenes években éppen világszinten parkolópályára tett, egyáltalán nem trendi bakelitlemezeket választotta alapanyagnak, amelyekből bőven akadt apja műhelyében.

Zack valamivel később, amikor pályaválasztásra került a sor, az optometrista képzést választotta, szóval senki nem mondhatja, hogy nem arra született, hogy megalkossa saját szemüvegmárkáját. Napszemüveggel kezdte, az olcsó benzinkúton kapható szemüvegekből szedte ki a lencsét hozzá. Szájról-szájra terjedt munkássága híre, az egyedi szemüvegeket először ismerősei, majd azok ismerősei vették. Mivel akár extrém sportolók számára is gyártott extrém kereteket, egyre többet tudott értékesíteni.

Két bőrönddel Európában

A helyszín eddig az Amerikai Egyesült Államok, ugyanis Zack amerikai-lengyel apa és amerikai-magyar anya gyermeke. A család pár évet élt Magyarországon is a kilencvenes években, mostanra viszont a messzi Seattle-ből majdnem mindenki hazánkba költözött. Édesanyja Kecskeméten, édesapja Pécsváradon, Zoltán öccse a fővárosban él. Egyedül húguk, Natalie alapított Japánban családot.

És hogy mi hozta haza történetünk főhősét, Zacket pár évnyi franciaországbeli kalandozás után? Ez a döntés is a szemüvegkeretekhez fűződik. A kilencvenes évek végén, kétezres évek elején már teljesen elköteleződött szenvedélyének, és Magyarországon, azon belül is Esztergomban talált gyárat, ahol elkezdődhetett a nagyüzemi gyártás. A márkanév a család skót felmenőktől származó vezetékneve lett, és egy ideig az öccse volt az üzlettársa. Aztán amikor Zoli új üzleti vizekre evezett, Zack pedig megházasodott, adódott a logikus megoldás: felesége Yulia fog besegíteni neki. Van is miben, ugyanis a szemüvegbizniszben mára húsz főt foglalkoztatnak, de nem volt ez mindig így.

Kilencvennyolcban, amikor az inkább amerikai, mint magyar srác a fejébe vette, hogy néhány évnyi kőművessegédség és műbútorasztalos-tanoncság után bakelitszemüveg-gyártásból fog megélni, két bőrönddel, benne hatvan-hetven prototípussal kezdte járni Európát. Egy haverjától vásárolta a hamisított Interrail jegyeket, ahogy rengeteg fiatal tette akkoriban, hogy felfedezzék a világot. Ő viszont házalni kezdett a barcelonai, glasgow-i, római, bécsi, zürichi optikákban, és személyesen mutatta be a portékáját. Vevői is akadtak Európa-szerte, úgy emlékszik, tíz próbálkozásból egy, de az üzlet talán akkor kezdett igazán beindulni, amikor Elton John vásárolt magának egy keretet egy optikában. És hogy ez mennyire nem a véletlen műve volt, azt jelzi a tény: azóta már rendelésre is készült neki keret.

 Trendi bakelit

A sztárokhoz nemcsak ebben a formában kötődik a szemüvegmárka, hiszen előszeretettel kooperálnak zenekarokkal, hogy közös kollekciót dobhassanak a piacra. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy annak idején Zack a Pink Floyd ihlette kollekcióját még a zenekar engedélye nélkül dobta piacra, de kitudódott, így utólag törlesztett az együttesnek. Szerencsére olyannyira szent a béke, hogy azóta is dolgoztak együtt.

És hogy mi alapján választ Zack, hogyan ihletődik?

Véletlenül sem az aktuális trendek befolyásolják, hanem kizárólag a saját zenei ízlése.

Ahogyan bakelittel sem akkor kezdett el dolgozni, amikor az trendivé vált, hanem amikor fantáziát látott az anyagban. Mára viszont a bakelit fénykorát éli, a zenekarok ezen a hanghordozón is kiadják albumaikat, és a recycling, a fenntarthatóság már nem divatszó, hanem maga a realitás.

A bakelit szétvágása pedig azért sem szentségtörés, mert három év tárolás után kerül át hozzá a nyersanyag, amikor már biztos, hogy az adott mennyiségű lemezt nem adják el, utána kezdődik a különböző formájú újrahasznosítás – ma már ugyanis nem csupán a keret készül bakelitből, hanem akár a szalon tükörkeretei vagy a szemüveg tokja is.

Fenntarthatóság és elegancia

Zack, aki Budapesten él orosz származású feleségével és két kisfiával, Xavérral és Valterrel, szintén környezettudatos. Igyekeznek mind az étkezésben, mind a lakás fenntartásában, mind a közlekedésben észszerűen eljárni. De azért nemcsak az egyszerűség, hanem az elegancia híve is, ami jól látszik az üzletén is, de abból is egyértelmű, hogy első magyar együttműködő partnere, akivel közös szemüvegkollekciót dobott piacra, Schiffer Miklós. Már régóta figyelemmel kísérte a stílustanácsadó munkásságát, így nagyon örült, amikor elfogadta a felkérést. Mint mondja, nagyon sokat tanult a divatszakértőtől, és még őt is meglepte, hogy az általa tervezett keret milyen sok embernek jól áll.

Foró: Tipton Eyeworks

És hogy kik Zack vásárlói? A fentiek alapján talán már egyértelmű is, hogy főként férfiak, azon belül is a harminc-ötven év közöttiek.

Az üzletmenetre szerencsére a pandémia nem volt hatással, sőt a home office rájuk nézve jótékony hatása az is volt, hogy az emberek a zoom meetingekre előbb ültek a kamera elé öltöztető szemüvegben, mint pizsamaalsó helyett farmernadrágban. Ráadásul szemüveget az ember nem a neten, nem látatlanban vesz, és hát muszáj is venni, bár azt Zack elárulta, hogy itthon átlagosan kétévente cserélnek az emberek szemüveget, az USA-ban viszont minden évben.
Ennek ellenére marad Magyarország a bázis, és ma már nem ő, hanem egy kollégája házal Amerikában és Nyugat-Európában a szemüvegkeretekkel. De azért ha arra nyaral éppen a család, vagy arra viszi az útja, biztosan beugrik egy kézfogásra azokhoz az optikatulajdonosokhoz, akik először szavazták meg a bakelitkereteknek az esélyt.

A dizájn és a kreativitás iránti rajongása miatt kezdte több, mint húsz évvel ezelőtt, nyilván ma már a levédett márkája és a cég érdekében kénytelen üzleti teendőket is ellátni. Bakelitet pedig nem csupán fúr-farag, hanem szívesen hallgat is. Pár száz lemeze van otthon és az üzletben, akiket vagy vásárolt vagy kimentett a nyersanyag közül. Idén a Szigettel működnek együtt, több idelátogató sztárnak is készül egyedi keret. Zack nagy örömére csupa olyan zenésznek, akiket ő is szívesen hallgat, így nemcsak a raktár, hanem a személyes bakelitállomány is gazdagodik pár lemezzel.

Köszönjük a képeket Zack Tiptonnak