Az orchidea gondozása nem egyszerű, de nem is lehetetlen.

Az orchideák jó pár éve számítanak már népszerű szobanövénynek – ki ne kapott volna a kedvesétől, vagy épp a gyermekétől születésnapjára egy virágoktól roskadozó példányt? Szeretteink azonban sokszor nincsenek tisztában azzal, hogy az orchidea nem tartozik a legegyszerűbben gondozható növények közé, és ha valaki megfeledkezik róluk, néhány hét alatt visszafordíthatatlan állapotba tudnak kerülni. Ha te is inkább az a típus vagy, akinek néha a kaktuszokkal is meggyűlik a baja, akkor érdemes tovább olvasnod a cikkünket, hogy ne okozzon fejtörést számodra az orchideagondozása, és belőled is büszke orchideatulajdonos váljon! (Ha pedig kíváncsi vagy, melyek a legkönnyebben kezelhető, ám a lakásod levegőjét igazán tisztán tartó szobanövények, kattints ide!)

1. Az orchidea gondozása a fénnyel kezdődik!

Természetesen a lepkeorchideának is szüksége van fényre – mégpedig sokra! Viszont nem mindegy, hogy milyen intenzitással érik a leveleit a napsugarak, ezért amikor helyet keresünk neki, ha lehetséges, keleti fekvésű ablakot válasszunk. Ugyanis a reggeli és délelőtti órákban kellő mennyiségű fényhez juthat a növényünk anélkül, hogy megégnének a levelei. A déli vagy nyugati irány is megfelelő lehet, azonban nagyon kell figyelni arra, hogy valamilyen módon megvédjük a növényünket a nap közepén, amikor a legerősebb a sugárzás: tegyük függöny mögé, vagy ha otthon vagyunk ebben az időszakban, helyezzük át néhány órára egy árnyékosabb helyre. A lényeg, hogy közvetlen napfény ne érje ilyenkor.

Honnan tudhatod, hogy elég fényt kap az orchideád? Az egészséges levelek világosabb olívazöld színűek; a sötét levelek túl kevés, a barnuló, sárgásak pedig túl sok fényről árulkodnak. 

2. Ügyelj a locsolásra!

Nem meglepő módon a második legfontosabb tényező a virágunk életben tartásához a megfelelő vízellátás. Általában heti egy locsolást szoktak ajánlani, de a gyakoriság függ a lakásunk hőmérsékletétől és páratartalmától is. Amikor a levelek kezdenek fonnyadtnak tűnni és beráncosodni, az azt jelzi, hogy elkéstünk pár nappal. Viszont ha folyamatosan nedves közegben van az orchideánk, könnyen rothadásnak indulhat. Két locsolás között fontos hagyni a talajt kiszáradni, de nem kell túlzásba vinni a várakozást.
A langyos, kézmeleg locsolóvíz az ideális a növényünk számára. Próbáljuk meg elkerülni, hogy a levelekre vagy a koronára (az orchidea középső része, ahonnan az új levelek nőnek) menjen a vízből. Ha ez megtörténne, töröljük szárazra a benedvesedett részt, ugyanis ennek az elmulasztása is könnyen rothadáshoz vezet. Az Amerikai Orchidea Társaság ajánlása szerint elegendő 15 másodpercig folyatnunk a vizet a levelek alá, mondjuk a konyhai mosogatóban vagy fürdőkádban. Mielőtt a növényt visszavinnénk a helyére, hagyjuk kicsöpögni a cserépben maradt vizet negyed órán keresztül. 

3. Tartsd melegen őket!

Mivel az orchideák eredetileg a trópusi éghajlatot szokták meg, ajánlott melegebb szobában tartani őket, hogy jól érezzék magukat. Ahhoz, hogy életben maradjanak, nem lehet alacsonyabb a hőmérséklet 18 Celsius foknál, de vigyázzunk, mert az extrém meleget sem kedvelik: legfeljebb 30 Celsius fok az Amerikai Orchidea Társaság tanácsa arra az esetre, ha valaki például üvegházban nevelné a növényeit. Abban az esetben, ha az ablakpárkányon tartjuk őket figyeljünk rá, hogy ne érjenek hozzá a leveleik az ablakhoz. Az üveg nyáron felforrósodhat, télen pedig nagyon lecsökkenhet a hőmérséklete, ami kárt tehet az orchideában. Továbbá a fűtőtestek közelsége is kerülendő, mert a körülöttük lévő száraz levegő szintén nem tesz jót a leveleknek.

4. Távolítsd el az elszáradt virágokat!

Akár hónapokig is képesek a gyönyörűbbnél gyönyörűbb virágaikkal megörvendeztetni minket az orchideák, túlszárnyalva ezzel jó néhány szobanövény virágának élettartamát. Viszont miután elszáradtak az utolsó szirmok, fontos, hogy megmetsszük a növényünket. Kétféle opcióból választhatunk:

  • A szárat egészen a tövénél vágjuk le, ha új és erős virágokat hozó hajtást szeretnénk, de erre akár egy évet is várnunk kell.
  • Az utolsó elszáradt virág alatti pontnál metsszünk, hogy újabb virágokat hozzon 8-12 héten belül.

5. Ne ültesd át földbe!

Természetes élőhelyükön az orchideák fákra, esetleg nagyobb bokrokra csimpaszkodnak, de soha nem a földből nőnek ki. Ezért fontos, hogy mi se ültessük át őket általános virágföldbe, mert az egyenesen végzetes lesz a növénynek. A gyökereinek levegőre van szüksége, ezért ültetik fakéreg közé. Akkor érdemes új közegbe helyeznünk az orchideánkat, ha úgy látjuk, kezd apadni a cserépben lévő kéreg mennyisége. Ezt a műveletet csak akkor végezzük el, ha nem virágzik éppen a növényünk – cserébe gyönyörű új hajtásokat, és még több virágot fog hozni.

6. Pótold a tápanyagot!

A fakéregből jóval kevesebb tápanyagot tud kinyerni a növény, mintha virágföldben lenne. Épp ezért fontos, hogy rendszeresen öntözzük tápoldattal is az orchideánkat! Itt leginkább a mértékletességre kell törekedni: az orchidea jobban elvan kevés tápanyaggal, mint a túlzásba vitt mennyiséggel. Inkább egy kevésbé erős oldatot használjunk a locsolások alkalmával, hogy az orchideánk életerős maradjon.

Szöveg: Kardos Dániel, fotó: Getty Images