Dr. Jane Goodallról mintázták a Barbie legújabb, újrahasznosított műanyagból készült változatát.

Július 14-én a cápatudatosság napja mellett a csimpánzok világnapját is ünnepeljük. 1960-ban ezen a napon kezdte meg munkáját dr. Jane Goodall főemlőskutatóa a Tanzániában található Gombe Nemzeti Parkban, ahol az évek során jelentős eredményeket ért el az emberek legközelebbi rokonainak vizsgálatában. Ennek apropóján dobta piacra hétfőn a Mattel azt a Barbie babát, amelyet a világhírű tudósról mintáztak – így már ő is része a 2021-ben indult Inspiráló Nők sorozatnak dr. Maya Angelou, Helen Keller és Eleanor Roosevelt mellett. 

Az új figura érdekessége, hogy a fejét és haját leszámítva a műanyag részei 90%-ban újrahasznosított, óceánokból összegyűjtött műanyagból készültek, amely egybevág a cég azon célkitűzésével, hogy 2030-ra teljes mértékben bioalapú, újrahasznosított vagy újrahasznosítható műanyagot tartalmazzanak a játékaik és azok csomagolásai. 

Ma már senkinek sem kell bemutatni Jane Goodall munkásságát, hiszen az egész világra hatást gyakorolt. Bár elsősorban a csimpánzok szociális életét vizsgálta, a neve egybeforrt a környezetvédelemmel is: a Jane Goodall Intézet 1977-ben kezdte meg működését és azóta is folyamatosan küzd Földünk megóvásáért. „A gyerekeknek több olyan példaképre van szükségük, mint dr. Jane Goodall, és az, hogy elképzelik, bármi lehet belőlük csak a kezdet: ha láthatják is ezt a célt, az már egy teljesen más élmény ”– nyilatkozott Lisa McKnight, a játékgyártó óriáscég ügyvezető alelnöke és a Barbie and Dolls globális vezetője. 

Az Inspiráló Nők Barbie széria legújabb tagja: Dr. Jane Goodall (fotó: Mattel)

A gyerekek több kiegészítőt is kapnak a főemlőskutatóról mintázott babához. A játékot egy távcső, jegyzetfüzet, karóra és bot teszi teljessé, valamint Goodall első csimpánz barátja, David Greybeard is a csomag része. A főemlőskutató azt mondta, abban reménykedik, hogy „ökovezetők” egy újabb generációját tudja így inspirálni, akikkel tovább küzdhetnek a bolygónk megmentéséért. 

„Olyan sokan tudnak Jane-ről,  hiszen benne vagyok a tankönyveikben és tanulnak rólam az iskolában. Szóval úgy gondolom, hogy teljesen fel lesznek dobva attól, hogy kaphatnak egy Barbie Jane-t.”

A fentieket maga dr. Goodall nyilatkozta egy interjúban, ahol azt is elárulta, már régóta vágyott arra, hogy mintázzanak róla egy Barbie-t, mert az összes, amivel a gyermekeit játszani látta, csupa lányos baba volt, amin változtatni akart. A játékgyártó sorozatának ezzel az új darabjával kettős célt valósított meg: bebizonyította, hogy környezetbarát anyagok felhasználásával is képes ugyanolyan minőségű termékeket előállítani, valamint arra biztatja a gyermekeket, hogy merjenek nagyot álmodni, mert a világon bármi lehet belőlük, amit csak elképzelnek.

Szöveg: Kardos Dániel, kiemelt kép: Dr. Goodall egy csimpánzkölyökkel 1995-ben, forrás: Apic/Getty Images