Negyven évvel ezelőtt lopta be magát mindenki szívébe E.T.

Az 1982-ben bemutatott E. T., a földönkívüli című amerikai sci-fi film forgatókönyvét Melissa Mathison írta, a rendezője pedig Steven Spielberg volt. A film bemutatása után azonnal hatalmas siker lett Amerikában és az egész világon, Magyarországon több mint 6 millióan látták.

A történet a Galaxison átívelő barátságról szól, mely addig egyedülálló módon ötvözte a gyermekmesét és a tudományos-fantasztikus történetek világát. Spielberg azt állítja, ez a kedvenc filmje azóta is, rajongói között pedig számos híresség akadt, köztük volt Ronald Reagan akkori amerikai elnök is. A kis földönkívüli figuráját amúgy egy olasz szobrász, Carlo Rambaldi alkotta meg. E. T. váza alumíniumból és acélból készült, mellette műanyagot és habszivacsot használt az olasz művész. A mechanikusan és elektronikusan is irányítható kis űrlény 150 mozdulatra volt képes, így még a szemöldökét is tudta ráncolni.

A film főszereplője E. T. mellett a kisfiú, Elliott volt, akit Henry Thomas alakított a filmvásznon. Ő felnőtt korában is  maradt a színészetnél, ám évtizedekkel később is mindenki csak az E.T.-ről faggatta. Pedig Mike Flanagan filmkészítő egyik kedvenc színészeként szerepelt a Mise éjfélkor, A Bly-udvarház szelleme és A Hill-ház szelleme című hatalmas sikerű Netflix-sorozatokban is.

Henry Thomas akkor és most (fotó: Getty Images)

E.T. volt a második filmje Drew Barrymore-nak, aki a forgatás idején csupán hatéves volt. A film 1983-ban négy Oscar-díjat kapott.

Kiemelt kép: Getty Images