Nyári ruhák széles választéka, a különböző színek, fazonok és anyagok vad kavalkádja vár szinte minden üzletben bennünket – mégis mi alapján döntsünk hát a polcok előtt állva?

Korábbi cikkünkben a számunkra tökéletes fürdőruha titkairól rántottuk le a leplet, ezúttal pedig minden nyári szezon legfontosabb alapdarabjával, a lenge nyári ruhával foglalkozunk. Lássuk, melyik alkatra milyen típusú darabot érdemes választanunk ebben a kategóriában!

170 centi fölött

Bárkin fantasztikusan állnak a klasszikus, múlt századbéli szabásvonalak, de a magasabbakra mindez különösképpen igaz. Az éppen a térdet érintő szoknyák a lehető legpompásabb sziluettet kölcsönzik viselőjüknek, a hosszú és vékony lábakat pont jó helyen osztják – és közönségesség nélkül keltenek csábos benyomást. A hosszú ruhák is a magas termeten mutatnak jól leginkább.

1. COS A-vonalú ruha, 99 euró 2. YAS Tall YASPAPATYA Maxi ruha, 25 890 Ft (Zalando) 3. Modcloth átlapolós ruha, 43 800 Ft 

Alacsony termet

Ha már a csábító megjelenésnél tartunk: az alacsonyabb termetűek számára rendkívül előnyös választás a még rövidebb, térd fölött elvágott szabásvonal, amely arányaiban hosszabbnak mutatja lábaikat. Amennyiben nyári ruhájuk finom, légies, apró virágmintás muszlinanyagból készült, garantáltan lenyűgözik majd közönségüket, bármilyen helyszínen is viseljék ezt a ruhakölteményt! A szakértők szerint különösen előnyös, ha megmutatjuk derékvonalunkat is.

1. HM V-nyakú ruha, 6495 Ft 2. Mango Troya nyári ruha, 15 995,00 Ft  (modivo.hu) 3. Only Mini ruha harang alakú, 10 990 Ft (answear.hu)

Szélesebb csípő és erősebb lábak esetén

Amennyiben szeretnénk kiemelni csodás alakunkat, válasszunk bátran ennek megfelelő, a testünket szorosan ölelő darabokat – ha viszont momentán nem vágyunk kitüntetett figyelemre, válasszunk olyan ruhát, melynek szoknyarésze sötétebb színű és lengébb szabású. Irányítsuk a tekinteteket felsőtestünkre egy izgalmasabb mintával, feltűnő színekkel és ékszerekkel! Ilyen alkat esetén hívószavunk az A-vonal lesz, a hossz esetén pedig a lábszárközépig érő darabok alkotják meg a tökéletes arányok illúzióját.

1. Reserved pamut midiruha 8995 Ft 2. Trendyol piros A-vonalú ruha, 19 660 Ft (zalando.hu) 3. Brave Soul nyári ruha, 17 450 Ft (modivo.hu)

Erősebb felsőtest esetén

A V-nyakú fazont erre az alkatra találták ki! A kivágás kiemeli a legszebb pontokat, miközben az ennél a szabásnál gyakran előforduló empire, azaz mell alatt bővülő fazon optikailag karcsúsítja a derékvonalat – ezáltal egyensúlyt teremt a megjelenésben. Különlegesebb tervezésű, aszimmetrikus, félvállas, vagy pántokkal díszített felsőkkel szintén nagy sikert arathatunk, az A-vonal is működhet, hiszen a lényeg, hogy a test alsó részét hangsúlyozzuk.

1. C&A A-vonalú ruha, 59,99 euró 2. Tatuum ruha, 29 680 FT (modivo.hu) 3. Bonprix átkötős színes ruha sötétzöld/narancssárga/lila mintás, 12 999 Ft

Teltebb alkatra

Mindenki más és más területen teltebb, de általánosan elmondható – és sosem hangsúlyozhatjuk eléggé – hogy molett, vagy plus size alkat esetén érdemes olyan fazonokat előnyben részesíteni, amelyek kiemelik a test formáit. A túl lenge, zsákszerű ruhákról sokan azt gondolják, hogy karcsúbbnak mutatják viselőjüket – pedig ennek épp az ellenkezője igaz. Válasszunk olyan nyári ruhát, ami finoman körülölel, és azt mutatja meg, amire a legbüszkébbek vagyunk! Jól jönnek a ráncolt anyagok, ezekkel finomíthatunk megjelenésünkön, a derékban magasan elvágott, vagy empire stílusú ruhák szintén aduásznak számítanak. Tovább nyújthatjuk alakunkat nagyobb méretű mintákkal tarkított darabokkal és hosszú szoknyarészekkel. 

1. 2. H&M darázsolt felsőjű riha, 4995 Ft 3. Trendyol Curve nappali ruha 19 480 Ft (zalando.hu)

Törékeny alkatra

Jöjjenek a fodrok minden mennyiségben! Míg másokat a bodros anyagok feleslegen erősítenek, a törékenyebb alkatok számára épp hogy előnyös általuk szélesebbnek, dúsabbnak mutatni bizonyos testrészeket. Ennek az alkatnak szintén nagyszerűen áll a zsákruha (ami évek óta az egyik legstabilabban hódító trendnek számít) – az egyenes szabásvonalak makulátlanul mutatnak a törékenyebb testeken; légies, kényelmes és egyszerre szexi megjelenést kölcsönözve viselőjüknek.

1. Liu Jo harang alakú  maxi ruha, 27 990 Ft (answear.hu) 2. Calvin Klein sárga selyem ruha, 53990 Ft (answear.hu) 3. H&M fodros ruha, 8995 Ft

Homokóra alkatra

Sokan azt gondolják, hogy a homokóra alkat amolyan jolly joker, amelyen minden ruhanemű kizárólag bámulatosan mutathat. Nem a homokórákat szeretnénk elkeseríteni, sokkal inkább a nem-homokórákat megnyugtatni: nincsen olyan alkat, amin az összes létező fazon és minta lehengerlően mutat. A homokóra alkatúaknak sem pofonegyszerű az élete, nekik ugyanis arra érdemes odafigyelniük, hogy valamilyen módon mindig kiemeljék vállaiknál és csípőjüknél keskenyebb derékvonalukat. Erre számukra a legalkalmasabb egy átlapolós szabású nyári ruha, de jól jöhet a peplum fazon, egy szélesebb öv, esetleg szalag is. Jó ötlet lehet részükről továbbá mell- és derékrészen ráncolt strandruhát vagy karcsúsítottan szabott ingruhát viselni.

1. Pieces PcJosi midi ingruha,11 490 Ft (zalando.hu) 2. Reserved len ruha övvel, 9995 Ft 2. Zara szatén ingruha, 15 995 Ft 

Ugyan ezeket a tippeket érdemes észben tartani a következő vásárláskor, ne feledjük, hogy a legtökéletesebbnek kikiáltott szabásvonalak mit sem érnek, ha mi nem érezzük jól magunkat egy adott darabban. Válasszuk tehát okosan – de hagyjunk némi teret a személyes ízlésünknek és preferenciáinknak, a kényelemnek és a funkcionalitásnak is! 

Kiemelt kép: Getty Images