Színészek, akik a hírnevet hétköznapi munkára cserélték

Van, aki a filmes díszleteket fodrászszalonra, és van, aki avokádófarmra cserélte.

Siker, csillogás, hírnév – csábító a hollywoodi karrier, ám még ezt is meg lehet unni. Cameron Diaz tavaly elmondta, azért hagyott fel a színészkedéssel, mert úgy érezte, nem ura az életének, míg Sandra Bullock idén tavasszal azzal indokolta visszavonulását, hogy szeretne jobban jelen lenni a családja életében. Döntésük nem egyedi, sok híres színész jutott már hasonló elhatározásra, és vállalt egészen hétköznapi munkát.  

Peter Ostrum

Fotó: Silver Screen Collection/Getty Images

A 1971-es Willy Wonka és a csokigyár című fantasy, amely Roald Dahl Karcsi és a csokoládégyár című regényén alapszik, a főszereplő Gene Wilder (képünkön balra) számára világhírt hozott, a Charlie Picurt játszó Peter Ostrumnak azonban ez volt az első és utolsó hollywoodi szerepe. Gyerekkorában milliók ismerték és rajongtak érte is, ám a filmezés helyett őt jobban érdekelték az állatok. Jelenleg New York államban él, és nagytestű állatokra specializálódott állatorvosként dolgozik.

Fotó: Steve Granitz/WireImage

Sarah Michelle Gellar

Fotó: Columbia Pictures/Getty Images

Tudom, mit tettél tavaly nyáron, Sikoly 2., Kegyetlen játékok – a kilencvenes években szinte nem is készülhetett tinifilm Sarah Michelle Gellar nélkül. A kétezres években aztán a neve összeforrt a Buffy, a vámpírok réme címszerepével, és megannyi sorozatban bukkant még fel. Úgy tűnik, 2015-re megunta a tévés forgatásokat, ugyanis ebben az évben megalapította a Foodstirs névre keresztelt cégét, amely gyerekeknek – és a sütésben kevésbé jártas felnőtteknek – szánt süteménykészítő csomagok forgalmazásával kezdte. Azóta kiadott egy szakácskönyvet is, amely több mint száz könnyen elkészíthető ételreceptet tartalmaz, Instagram-profiljában pedig szimplán részmunkaidős szuperhősként definiálja magát.

Fotó: Frazer Harrison/Getty Images

Rick Moranis

Fotó: Murray Close/Sygma/Sygma via Getty Images

A kanadai színészt – akinek ősei Kolozsvár területéről kivándorolt magyar zsidók voltak – olyan közönségkedvenc hollywoodi filmekből ismerhetjük, mint az 1984-es Szellemírtók, az 1986-os Rémségek kicsiny boltja, az 1989-es Drágám, a kölykök összementek vagy az 1994-es A Flintstone család. Rick Moranis 1997 óta nem dolgozik élő szereplős filmekben, mivel felesége halálát követően be kellett látnia, hogy a rengeteg utazással járó filmes szakmát nem űzheti egyedülálló szülőként. A következő években két gyerekére koncentrált, legfeljebb szinkronmunkákat vállalt el, visszavonulása óta főként zenészként aktív, 2006-ban még Grammy-díjra is jelölték countryalbum kategóriában.

Fotó: Theo Wargo/Getty Images

Ali MacGraw

Fotó: ullstein bild/ullstein bild via Getty Images

A Golden Globe-díjas Ali MacGraw már évtizedekkel ezelőtt felhagyott a színészkedéssel, 1997 óta nem láthattuk őt sem filmben, sem televíziós sorozatban. A 83 éves amerikai színésznő, akit az 1970-es Love Story Jennyjének megformálásáért még Oscar-díjra is jelöltek, nem azért nem vállal szerepeket, mert a nyugdíjas éveit szeretné pihenéssel tölteni, hanem mert új hivatást talált magának: jógát oktat és különféle nonprofit szervezetek, például a PETA munkáját igyekszik támogatni.

Fotó: Michael Kovac/Getty Images for Animals Asia

Andrew Shue

Fotó: Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images

A kilencvenes években hét éven át alakította Billy Campbellt, a fiatal, jóképű írót a Melrose Place-ben, a sorozat világsikere ellenére Andrew Shue mégsem maradt Hollywoodban. Szerencsét próbált futballistaként, ám számításai anyabloggerként váltak csak be igazán: legjobb gyerekkori barátjával, Michael Sanchezzel 2006-ban megalapította a CaféMom nevű közösségi oldalt, amelyet női tartalmakkal és szülőknek szánt cikkekkel, tanácsokkal, ajánlásokkal töltöttek meg. Akkoriban úgy jellemezték a platformot, hogy ez egy „MySpace az anyukáknak”, öt éven belül pedig annyira felfutottak, hogy száz alkalmazottjuk és 7,6 millió egyedi havi látogatójuk lett. A cafemom.com a mai napig működik.

Fotó: Gary Gershoff/Getty Images

Nikki Blonsky

Fotó: Jon Kopaloff/FilmMagic

A 2007-es Hajlakk című zenés vígjáték, amely az 1988-as, azonos című film remake-je, váratlanul nagy siker lett – köszönhetően a bomba jó nőre maszkírozott John Travoltának és az élete első szerepében brillírozó Nikki Blonskynak. A Tracy Turnbald szerepéért Golden Globe-ra jelölt színésznő a Hajlakk után még feltűnt pár produkcióban, de a hírneve hamar elillant. A sors fintora, hogy a fiatal tehetség fodrászként helyezkedett el a szülővárosában – de azért két mosás-szárítás között a mai napig megfordul szereplőválogatásokon.  

Fotó: Albert L. Ortega/Getty Images

Tom Selleck

Fotó: American Stock/Getty Images

Jellegzetes bajszával bevonult a popkultúra történetébe, a nyolc évadot megért Magnummal pedig a nyolcvanas évek egyik legnagyobb televíziós sztárja lett. A kilencvenes években feltűnt a Jóbarátokban, és néhány olyan remek filmben, mint például a Három férfi és egy kis hölgy. A 77 éves Tom Selleck ugyan a mai napig nem fordított hátat teljesen a szórakoztatóiparnak – a Zsaruvér című sorozatának 13. évada idén októberre várható –, ma már a 24 hektáros kaliforniai farmján termesztett avokádók begyűjtése sokkal jobban izgatja, mint a filmes díjak besöprése. Olyannyira, hogy 2015-ben megvádolták azzal, hogy 1,4 millió gallon vizet lopott egy nyilvános tűzcsapból, majd szállított az avokádófarmjára.

Fotó: Patrick Harbron/CBS via Getty Images

Kiemelt kép: Getty Images