Lucy Guo: a 27 éves nő, aki önerőből lett dollármilliomos egy férfiak uralta pályán

Nemcsak a vagyona, hanem a teherbírása is irigylésre méltó.

Noha nem ő a világ legfiatalabb, önerőből lett milliárdosa (az Lucy alapító társa, a 25 éves Alexandr Wang, akinek egymilliárd dolláros vagyona a Scale AI nevű techplatformból származik, amelyet 2016-ban alapított, és amelynek értékét jelenleg 7,3 milliárd dollárra saccolják), de Guo is jó helyen áll a listán. A big data elemzéssel foglalkozó Scale AI a legnagyobb mesterséges intelligenciát használó startup az Egyesült Államokban, sikere pedig nagyban köszönhető a társalapítójának, Lucy Guónak, akinek karriertörténete igazán figyelemre méltó.

Lucy Guo 2020-ban. Fotó: Frazer Harrison/Getty Images

Az amerikai Forbes magazin június közepén tette közzé a 2022-es évi listát, amely amerika leggazdagabb self-made nőit veszi sorra. A tekintélyes rangsoron olyan nagy neveket találunk, mint Oprah Winfrey médiamogul (10.), Kim Kardashian realitysztár (16.), az énekesnőből lett beautyfenomén Rihanna (21.) vagy Tory Burch divattervező (25.). A lista 65. helyén ott találjuk Lucy Guót is, akinek vagyona 440 millió dollárra rúg, és ha életkor szerint vizsgáljuk a szereplőket, csak a 24 éves, kozmetikumaiból meggazdagodott Kylie Jenner (nála, ahogy féltestvérénél, Kim Karshashiannál is persze sokan megkérdőjelezik az önerőt, hiszen elképesztően vagyonos családból származnak) előzi meg a 27 éves floridai techgurut. És hogy hogyan ért el ilyen kiemelkedő eredményt a férfiak uralta techvilágban egy huszonéves nő?

Lucy Guo szülei, akik mindketten villamosmérnökök, éppen azért, mert a technológia világában nőként a mai napig nagyon nehéz érvényesülni, nem akarták, hogy lányuk ebben a szférában dolgozzon, és mindent megtettek, hogy más irányba tereljék őt – annak ellenére, hogy affinitása elég korán megmutatkozott. A New York Post cikke szerint Lucy már az általános iskola második osztályában programozott, majd sikerült bejutnia a pennsylvaniai Carnegie Mellon Egyetemre, ahol számítástechnikát hallgatott. Az egyetemet félbehagyta, a tanulásnál ugyanis sokkal érdekesebb kihívást talált: megpályázta a Thiel-ösztöndíjat, amelyet a PayPal társalapítója, Peter Thiel finanszíroz. A Thiel Fellowship honlapja szerint az ösztöndíjprogram százezer dollárral támogatja azokat a fiatalokat, akik új dolgokat kívánnak építeni – ahelyett, hogy egy osztályteremben ülnének.

„A techvilágban lényegében menőnek számít félbehagyni a sulit, mert sok ember, aki ezeket a nagy cégeket alapította, szintén kibukott”

– mondta Lucy a New York Post-interjúban.

Lucy el is kezdte az építkezést a tech startupok fellegvárában, a kaliforniai Szilícium-völgyben: dolgozott a kérdés-válaszokon alapuló közösségi oldalnál, a Quoránál, majd ő lett a Snapchat első női dizájnere. A Scale AI 2016-os alapítása után 2017-ben már felkerült a Forbes 30 Under 30 listájára is, egy év alatt ugyanis sikerült 4,7 millió dolláros vállalkozássá tenni az Alexandr Wanggel közösen megálmodott projektet, amelynek célja, hogy segítse a vállalatokat a mesterséges intelligencia alkalmazásához szükséges adatok gondozásában. Lucy 2018-ban kilépett a Scale AI-ból, hogy a többi projektjére koncentrálhasson, de a mai napig hatszázalékos részesedése van a cégben. Egyszerű, lényegre törő weboldala szerint jelenleg a világot járja, és a Backend Capital korai fázisú tőkebefektető céggel – amelynek szintén társalapítója – igyekszik megtalálni azokat a vállalkozásokat, amelyek dollármilliárdos üzletté nőhetik ki magukat.
Idejét Los Angeles, New York, Miami és Szingapúr között osztja meg, utóbbi helyen töltötte a pandémia első három hónapját is.

„Két éven át hontalan voltam, úgy értem, nomád voltam lakcím nélkül.”

A digitális nomád életmód élvezete közben pedig befektetett például a Verisim Life nevű cégbe, amely a mesterséges intelligenciával követi nyomon a betegek kezelését, vagy éppen a Beek elnevezésű platformba, amely Latin-Amerika legnagyobb könyvajánló oldala. Mint írja, szabadidejében szívesen készít applikációkat, fejlesztéseit pedig már több mint tízmillióan használják.

Azt ugyen nem értjük, mikor van szabadideje, az állandó utazás és rengeteg munka mellett ugyanis a sportolás is nagy hangsúlyt kap a mindennapjaiban.

És ő tényleg nem csak az Instagram-fotók kedvéért szokott sportcuccba bújni: egyszer közzétett a YouTube-on egy háromórás felvételt, amelyen HIIT-edzést végez, a videó leírásában pedig hozzátette, hogy napi 16-32 kilométert fut, és még vacsora előtt is végigcsinál egy másik HIIT-edzést vagy erősítő gyakorlatsort. Vagyis naponta öt és fél órát sportol!

„Nem érdekel, hogy nézek ki az edzőteremben. Csak meg akarom csinálni a két edzésemet, és kipurcanni tőlük. Annyi felesleges energiám van.”

A mozgás fontosságáról és a sport elmére gyakorolt pozitív hatásairól sok milliárdos cégvezető – többek között Elon Musk és Mark Zuckerberg – is nyilatkozott már. Talán nekünk is edzőcipőt kellene húznunk, hogy kipattanjon a fejünkből egy millió dolláros öltet…

Kiemelt kép: Getty Images