Mi köze egy kegyetlen gyilkosságsorozatnak a gyógyszeres fiolák védőfóliájához?

Nem is gondoltuk volna, hogy ilyen sötét lehet ennek a vékony védőrétegnek az eredete.

Amikor kinyitunk egy gyógyszeres vagy vitaminos üveget, egy rutinmozdulattal szedjük le a fedél alatti védőfóliát (vagy fedelet, mikor mit), gyakran pedig már a kupak nyakát is biztonsági fólia óvja. Talán soha nem gondolkodtunk el azon, hogy miért van ott; vagy talán azt feltételeztük, hogy azért van rá szükség, hogy a tablettákat légmentesen tartsa. Valójában a filmréteg használatának valódi oka egészen egy 1982-es gyilkosságsorozatig nyúlik vissza.

Tragikus esetek

1982. szeptember 29-én az Illinois állambeli Chicagóban a tizenkét éves Mary Kellerman megfázott, ezért bevett egy szem Tylenol nevű, paracetamol tartalmú fájdalom- és lázcsillapítót, ami gyakori megoldás volt erre a problémára. Csakhogy néhány órán belül a lány meghalt. Ugyanezen a napon egy Adam Janus nevű férfi ugyanezen okból szintén bevett egy Tylenol kapszulát, majd kisvártatva elhunyt.

A sors kegyetlen fintora, hogy amikor a bátyja és a sógornője átmentek az elhunyt lakásába gyászolni, fejfájásuk lett, és ugyanabból az üvegből, mint az áldozat is, bekaptak egy gyógyszert. Két napon belül mindketten meghaltak. De ezzel nem volt még vége: a következő napokban további három ember halt meg rejtélyes módon, miután Tylenolt szedett.

Október elejére a nyomozók rájöttek, hogy az áldozatok által bevett tabletták ciánnal voltak felütve.

Ezután a Tylenolt gyártó gyógyszergyár több mint harmincegy millió fiolát hívott vissza és vizsgált meg. Mint kiderült, „csak” néhány halálos üveg maradt még a polcokon Chicago környékén, de nem ugyanazon a helyeken, és a hatóság nem tudott összefüggést találni közöttük. A hatóságok arra következtettek, hogy nem a gyártás során történt a mérgezés, hanem valaki levette az üvegeket a polcokról, ciánt tett az orvosság közé, majd visszatette őket, hogy mit sem sejtő polgárok megvásárolhassák, és megmérgezzék önkéntelenül saját magukat a halálos szerrel.

A tettest azóta sem találták meg, és a személyét valószínűleg örökre homály fedi majd. Az esetet követően a környéken mintegy 270 esetben fordult elő tabletták manipulálása, de egyik sem volt olyan extrém, mint a Tylenol-gyilkosságok, ami miatt a rendőrség úgy tartotta, hogy ezek csupán utánzók.

De hogy jön ide a fólia?

Úgy, hogy ezeket a szörnyű eseteket megelőzően a tablettás üvegeken nem volt fóliaburkolat, ezért az áldozatoknak fogalmuk sem volt arról, hogy az üvegeket manipulálták. Most, ha valaki megpróbálna valamit beletenni egy üvegbe, le kellene tépnie a fóliát először, így nyilvánvalóvá válna, hogy megbabrálták. Ez a fóliázás, mint óvintézkedés, végül az egész világon elterjedt.

Az eset után háromszorosan is védték a gyógyszert: a dobozra hamisítás elleni védelem került, a kupak köré biztonsági fólia, illetve az üvegcse száját is fólia fedte. (Fotó: Getty Images)

Egy évvel a gyilkosságok után az amerikai kongresszus elfogadta a „Tylenol-törvényt”, amely szövetségi bűncselekménynek minősítette a termékek manipulálását. 1989-ben az FDA (az Egyesült Államok az élelmiszerek és gyógyszerek biztonságáért felelős szervezete) szövetségi irányelveket dolgozott ki a gyártók számára, hogy minden ilyen terméket hamisíthatatlanokká tegyenek.

Fontos tehát, hogy ha sérült fóliával találkozunk, akkor inkább ne használjuk a benne található gyógyszert vagy vitamint, és jelezzük a hatóságoknak is az esetet!

Kiemelt kép: Getty Images