A társaságban téged „szeretnek” legjobban a szúnyogok? Ez lehet az oka!

Sokan nem tudják (csak érzik), de a szúnyogok bizonyítottan „válogatósak”.

Több tényező együttes hatásán múlik, hogy valakit az átlagoshoz képest többször vagy kevesebbszer csípnek meg a szúnyogok – írja a Huffington Post. A Journal of Medical Entomology-ban megjelent tanulmány szerint egy kísérlet során a vizsgált szúnyogok kétszer olyan gyakran támadták meg a nullás vércsoportú alanyokat, mint az A vércsoportúakat. A kutatás szerint a szúnyogok „kiszagolják” az ember vércsoportját, és a nekik ez alapján jobban tetsző személyekből gyakrabban lakmároznak. 

Jonathan F. Day, a Floridai Egyetem entomológus professzora úgy fogalmazott, noha szükséges volna további kutatásokat végezni a témában, azzal egyetért, hogy a szúnyogok képesek bizonyos, emberek által adott jeleket érzékelni, amelyek miatt aztán nagyobb valószínűséggel vesznek célkeresztbe egyesekre.

„Ezek a jelzések tudatják velük, hogy vérforráshoz (nem pedig élettelen tárgyhoz) közelednek. Talán a szén-dioxid a legfontosabb.”

Akinek a szervezete tehát gyorsabb anyagcsere, vagy egyéb, genetikai tényezőknek köszönhetően több szén-dioxidot termel és ad le, az ezzel arányosan vonzóbbnak hat szúnyog szemmel.

De a szén-dioxidon kívül a bőrön át leadott tejsav (ennek mennyisége sportolás után a legmagasabb) is jelzi a szúnyogok számára, hogy ízletes lakomára számíthatnak.

Nem gondoltuk volna, de ezek a kis szárnyasokat, olyan egyszerű dolgok is képesek befolyásolni, mint például az általunk viselt öltözék színe. „A szúnyogoknak kiváló a látásuk, de a talajhoz közel repülnek, hogy ne érje őket a szél. Képesek meglátni a kontrasztokat, ezért számít, hogyan öltözködünk. Ha például sötét ruhát visel valaki, akkor vonzóbbnak számítasz (legalábbis a szúnyogok számára), mert kitűnsz a horizontból – míg a világos színű ruhát viselők kevésbé” – vélekedik a professzor. 

Ha viszont már felkeltettük a szúnyog érdeklődését, és meg is talált minket, a továbbiakban is válogatós marad kis barátunk – a testhő érzékelése által ugyanis képes kitapogatni azokat a pontokat, ahol az erek a bőr felszínéhez közelebb futnak, és célzottan ezeken a helyeken belénk harapni. Van persze olyan közöttünk, akinek alapjáraton az átlagosnál magasabb a testhője – ezek az emberek teljes testükön több csípésre számíthatnak. 

De mégis mit lehet tenni a szúnyogcsípés ellen?

Melissa Piliang, a Cleveland Clinic bőrgyógyásza hozzátette, a terhesség és a túlsúly, valamint az alkoholfogyasztás is közrejátszhat kéretlen népszerűségünkben.

Egy tanulmány kimutatta ugyanis, hogy akár egy doboz sör elfogyasztása is segíthet a rovarok figyelmének felkeltésében. „Ha valaki egész nap kerti munkákat végez, majd alkonyat körül megáll, és megiszik egy sört a teraszon, akkor mindenképpen kockára teszi, hogy megcsípik a szúnyogok” – mondta. Kezdés gyanánt tehát érdemes lehet visszafogni alkoholfogyasztásunkat. 

Sokat segíthet továbbá, ha változtatunk napirendünkön. „Az egyik legjobb dolog, amit tehetünk, hogy elkerüljük a szúnyogok aktivitási csúcsidőszakát – mondja Day professzor. – Nagyon-nagyon kevés olyan faj van, amelyik a nap közepén aktív. A napfelkelte és a napnyugta az az időszak, amikor a legnagyobb aktivitással találkozhatunk”. Cseréljük tehát kora reggeli futásunkat délutáni testmozgásra (ha nincs túl nagy hőség)! 

Érdemes továbbá az esti grillpartin minél több, hosszabb fazonú ruhaneműt viselni, és szúnyogriasztó spray-vel is befújhatjuk magunkat – de tartsuk észben, hogy ezek a szerek nagyjából egy óra elteltével hatásukat vesztik, és ilyenkor szükséges megismételni a testpermetezést.

Jót tehet még, ha szellős helyen tartózkodunk, vagy bekapcsoljuk a ventilátort, a szúnyogok ugyanis képtelenek szélben mozogni. 

És mit tegyünk, ha már megtörtént a baj?

Abban is különbözünk, hogy egyeseket őrjítően zavarnak a csípések, másoknak viszont szinte meg sem kottyannak. „Minden attól függ, hogy mennyire vagy allergiás a szúnyog nyálában lévő vegyi anyagokra. Ez a szúnyog típusától függően is változhat, vagy attól, hogy a szervezeted milyen hevesen reagál a környezetére” – mondja Piliang.

Ne vakarózzunk! Ez ördögi körként csak még viszketőbbé teheti a csípést, a kapargatás következtében felszabaduló hisztamin eredményeként. (Hogy a véraláfutásokról, hegesedésről és elfertőződésről ne is beszéljünk…) 

Tegyünk rá jeget!

A hideg érzése ugyanazon az idegen halad, mint a viszketésé, így nem képtelenség mindkettőt egyszerre érezni, de bevethetünk enyhe helyi szteroidot, például hidrokortizont tartalmazó viszketés elleni krémeket is, amelyeket naponta két-három alkalommal is felvihetünk a bőrre. 

Végezetül pedig azzal zárja Piliang, hogy antihisztamint is szedhetünk a nagyon csúnya csípésekre. A gyógyszertárakban vény nélkül is kapható allergiagyógyszerek kicsit visszafoghatják a testünk adta reakciót. Természetesen a legjobb ellenszer a megelőzés, ezért tartsuk észben és osszuk meg másokkal is ezeket a tippeket – hogy minél kevesebb vakarózással teljen nyári szezonunk!

Kiemelt kép: Cunaplus_M.Faba/Getty Images