6 tipp, hogy a legtöbbet hozhassuk ki a nyári leárazásokból

Ha bedőlünk a csábító akciós címkéknek, annak spórolás helyett túlköltekezés lesz a vége.

Van, aki a fesztiválszezon kezdete miatt várja a június végét, van, aki a nyári leárazások miatt. Az üzletek évről évre hamarabb kezdik el leértékelni a nyári kollekcióik árait, így már most jelentős kedvezménnyel juthatunk hozzá a legdivatosabb darabokhoz. A márkák óriási piros és neonsárga feliratokkal, gigantikus százalékjelekkel igyekeznek felhívni a figyelmünket, hogy életünk legjobb vételeihez juthatunk most hozzá, a gyanútlan vásárló pedig persze el is hiszi mindezt, és egy csomó olyan, felesleges holmival tér haza, amire semmi szüksége nem volt, és nemhogy spórolt volna, de túlköltekezte magát. Ezek elkerülése érdekében összegyűjtöttünk néhány tanácsot, amelyet érdemes megfogadni, mielőtt belevetnénk magunkat a nagy nyári leárazások rengetegébe.

Iratkozzunk fel a hírlevélre!

Kedvenc üzleteink hírlevelére azért érdemes feliratkozni, mert így első kézből értesülhetünk arról, ha megkezdődtek a leárazások – illetve arról is, ha még tovább csökkentették a kifutó kollekció árait. Vannak márkák, amelyek a hírlevelükre feliratkozóknak további kedvezményeket biztosítanak, így akár további tíz-húsz százalékot is spórolhatunk.

Írjunk bevásárlólistát!

Épp úgy, ahogy a hétvégi nagybevásárlás előtt felírjuk, hogy milyen zöldségekre, tejtermékekre és tisztítószerekre van szükségünk, tanácsos a shoppingtúránk előtt is sorra venni, milyen darabok hiányoznak a nyári gardróbunkból. Így célirányosan válogathatunk az akciós termékek között, és kisebb valószínűséggel viszünk a kasszához olyan ruhákat, amely teljesen feleslegesek, és évekig csak porosodni fognak a ruhásszekrényünkben.

Fotó: Getty Images

Kerüljük a trenddarabokat!

Trendek jönnek-mennek, és jellemzően csupán egy szezonon át tartanak. A hatvan-hetven százalékkal csökkentett ár ugyan rendkívül csábító lehet, a szezon végén mégsem éri meg trenddarabokat beszerezni. Ha csak egy-két alkalommal tudunk valamit felvenni, akkor az adott darab még akciósan is drágának számít. Hagyjuk ott az üzletben!

Ne ár alapján vásároljunk!

Ha meg bírjuk állni, akkor csak azután nézzünk rá a próbafülkébe bevitt darabok árcímkéjére, miután felpróbáltuk őket, és megállapítottuk, hogy az adott ruhák tetszenek-e magunkon vagy sem. Így elkerülhetjük, hogy a kedvező ár befolyásoljon minket. Ne azért vegyünk meg valamit, mert fillérekbe kerül, hanem azért, mert jól áll, kényelmes viselet, és mert szükségünk van rá. Ha egy blúzt csak azért vásárolunk meg, mert 15 ezer forint helyett most csak háromezerbe kerül, és egyébként is ez az utolsó darab belőle, de valójában nem érezzük benne komfortosan magunkat, és meglehet, hogy sosem fogjuk hordani, akkor nem 12 ezret spóroltunk, hanem kidobtunk az ablakon háromezer forintot.

Vásároljunk olyasvalakivel, akinek bízunk az ízlésében!

Ha úgy érezzük, minden racionális érv ellenére is hajlamosak vagyunk elcsábulni az alacsony árak és a végtelen kínálat láttán, ne egyedül vásároljunk. Vigyük magunkkal a legjobb barátnőnket, a testvérünket, a párunkat – valakit, akinek bízunk az ízlésében, és akiről tudjuk, hogy meg meri mondani nekünk az igazat. Ez a személy segít majd nekünk, hogy ne vegyünk olyasmit, ami nem áll rajtunk tökéletesen, vagy amire semmi szükségünk.

Fotó: Getty Images

Ne csak az aktuális szezon darabjai között keresgéljük!

Ugyan a nyári leárazások alkalmával értelemszerűen a legújabb nyári darabokat árazzák le, sokszor kikerülnek a polcokra és az állványokra szezonoktól független, sőt akár őszi–téli darabok is. Érdemes ezeket is alaposan átböngészni, ugyanis ezek között valódi kincsekre bukkanhatunk, ráadásul az ősz hamarabb itt lesz, mint gondolnánk, szóval gondolkodjunk előre: ha híján vagyunk a kötött pulóvereknek vagy a szövetnadrágoknak, vadásszunk ezekre is.

Kiemelt kép: Getty Images