Ez pár másodperces trükk lenne a tökéletes manikűr titka?

Tudományos magyarázata is van a TikTokon terjedő trükknek.

Nincs is bosszantóbb annál (oké, nyilván van, de kevés), mint amikor aprólékos munkával elkészítjük a manikűrünket, aztán pedig hosszú percekig, vagy akár fél órán át is várhatjuk, míg megszárad, közben pedig nem csinálhatunk semmit, hiszen óvnunk kell a művészi lakkot. Murphy törvénye szerint ilyenkor kell felvennünk a telefont, megkeresni a kulcsot, ugrik ránk a gyerek/kutya/cica, jön el az Armageddon, szóval biztos, hogy elkenődik a festék, amire már azt hittük, hogy száraz…

Ezért aztán sokunk inkább ki sem festi (otthon) a körmét, hiszen borzasztóan időrabló tevékenység tud lenni, a manikűröshöz járás pedig szintén sok idő, és nem éppen olcsó mulatság. Szerencsére van megoldás, ami olyan pofonegyszerű, hogy bárki meg tudja csinálni, és a legjobb, hogy nem kerül semmibe sem, nem véletlen, hogy gyakorlatilag elárasztotta az utóbbi időben a közösségi oldalakat, élén a TikTokkal és Instagrammal.

A jéghideg víz a lényeg, nem a citrom – állítólag segít felgyorsítani a száradás idejét (Fotó: Getty Images)

Ráadásul mindezt tudományosan is igazolták (nagyjából), úgyhogy tényleg semmi akadálya nincs, hogy tegyünk egy próbát, amikor legközelebb lakkozásra adjuk a fejünket. És hogy mi ez a világhódító trükk? Egyszerűen annyi, hogy a frissen kilakkozott ujjainkat merítsük bele jéghideg vízbe. Mondjuk is, hogyan segít mindez: egy kémiai reakció az oka.

Működik is meg nem is

A körömlakk egy polimer, ami azt jelenti, hogy kémiai reakció során keletkezik. Tehát, amikor fested a körmeidet, egy kémiai reakció zajlik le, amely elkezdi elpárologtatni a lakkban lévő oldószereket, amikor az oldószerek eltűntek, a lakk megszárad, ahogyan azt a Thought Co. is írja. De ha az időjárás rendkívül meleg, vagy fűtött szobában vagyunk, a környezetünk magas hőmérséklete is csökkenti az oldószerek elpárolgásának sebességét, ami késlelteti a száradási időt, és növeli a rettegett maszatolás esélyét.

@lightslacquer Reply to @llucy_youngg testing the cold water nail hack to see if it dries nail polish faster💅#nails #nailpolish #nailinspo #nailsoftiktok #nailart #nailtutorial #diynails #diymanicure #naturalnails #nailsathome #nailhack ♬ Aesthetic Girl - Yusei

Természetesen ez azt is jelenti, hogy minél hidegebb a környezet, annál gyorsabb a száradási folyamat. És bár a jeges vizes technika határozottan sűríti a lakkot, a 100 százalékos biztonság érdekében még mindig szükség van némi levegőn történő szárításra is a tökéletes eredményhez, tehát valójában a módszer nem működik tökéletesen (önmagában). Időhiány esetén jobb módszer ha hajszárítóval – csak a leghidegebb és legalacsonyabb fokozaton – fújjuk pár percig remek módja a várakozási idő felgyorsításának. 

Mi a leghatásosabb módszer?

Mindenesetre a szép és ápolt körmök fontosak az elegáns megjelenéshez. Egyébként ha valamilyen problémát észlelünk velük kapcsolatban, az akár betegséget is jelezhet, így érdemes szemmel tartani körmeink állapotát. 

Ha azt szeretnénk, hogy gyorsan száradjanak meg a körmeink, akkor annak a leghatásosabb módja az, ha egyszerűen gyorsan száradó termékeket vásárolunk, amikkel nem kell trükközni, és tényleg percek alatt válnak olyan állagúvá, hogy biztonságosan turkálhatunk a táskánkban is. 

Hatásos módszer lehet ezen kívül még az is, ha olajspray-vel fújjuk be a körmünket, de csak akkor, ha hajtógázt is tartalmaz a flakon, mivel ez az anyag az, ami segíti a lakk párolgását. Ugyanez érvényes a sűrített levegő használatára is: ez is gyorsítja a száradást, viszont drága, és nem egyszerű a beszerzése sem, így jobban járunk, ha eleve olyan lakkot veszünk, ami hamarabb szárad.

Kiemelt kép: Getty Images