Sütő Emese írása a Nők Lapja Szépség 2022-es tavaszi számából.

Az utóbbi években szárnyal a plasztikai szektor, úgy járunk már esztétikai beavatkozásokra, mint a fogorvoshoz. Az élbolyban a mellesztétikai beavatkozások találhatók, amelyek közül most az aktuális trendeket és a jövő kedvenc eljárásait vesszük sorra. 

A pandémiás plasztikai sebészeti boom egyik fő kiváltó okát számos orvos az állandósult Zoom-meetingekben, a kijelzőn látott előnytelen képmásokban látta először. Több mint két év távlatában viszont már jól körvonalazódó jelenség a praktikus megfontolásból bevállalt műtét is: a home office-nak köszönhetően könnyen elnyújtható az otthoni lábadozás a különböző műtéteket követően. A 2021-es évet sokan egyenesen a szektor fénykoraként említik, annak ellenére, hogy a pandémia előtti adatokhoz képest a karantén alatti leállások, a betervezett műtétek átütemezése és a szigorú egészségügyi előírások természetesen okoztak némi csökkenést az elvégzett műtétek számában. Az implantátumcserék száma ugyanakkor a vírus ideje alatt is nőtt, mintegy 8 százalékkal, és persze nyomós okkal: a szavatosság lejárta és a csere ugyanis itt kiemelten fontos.

Precíz sebészeti technikák

A hollywoodi zsargonban boob job (mellmeló, vagyis mellplasztika) soha nem volt még ennyire biztonságos, jól leinformálható, személyre szabható műfaj, mint most, pedig nem új a plasztikai sebészeti ágak között. A tudományos fejlődésnek, na és persze az egyre precízebb sebészi technikáknak, eszközöknek és sokrétű implantátumkínálatnak hála, ma már biztonságosan lehet nagyobb, hetykébb, formásabb a mellünk. Mindezt anélkül, hogy bárki megmondaná, nem a DNS-ünkben vannak szépen és pontosan kódolva a szóban forgó idomok, hanem adott esetben az a 350 cc egy esztétikus implantátum, egy pompásan sikerült saját zsírral való töltés vagy épp hibrid, a kettőt ötvöző mellplasztika eredménye. Napjainkban már a vörös szőnyegen vonuló hírességek dekoltázsát is minimum nagyítóval kell figyelnünk, hogy egyáltalán megtippelhessük, saját anyag vagy egy kitűnő plasztikai sebész munkája.

„A hírességek esetében a legszebb mellnagyobbítás az, amelyik észrevehetetlen” – nyilatkozta Leo R. McCafferty plasztikai sebész a newbeauty.com szakmai portálnak. A szakértők erre jó példaként Kate Hudsont, Nicole Richie-t és Halle Berryt hozzák fel. Utóbbi esetében különösen azt dicsérik, hogy a testéhez arányos méretű implantátumot választott, ami nem domborodik a mell felső részén természetellenesen. Emily Ratajkowskiét is a jól sikerült műtétek közt jegyzik, ahol az eredmény elegáns, természetes megjelenésű, mégis kifejezetten telt és kerek dekoltázst ad. A pletykák szerint Christina Aguilera, aki erről soha nem nyilatkozott, dús kebleit az endoszkópos mellnagyobbításnak köszönheti. Vagyis hogy elkerülje a hegeket a mellén, egy hónalji bemetszésen keresztül helyezte be orvosa az implantátumokat.

Saját zsír: Nem vész el, csak átalakul

Ha eldöntöttük, hogy sebészkés alá fekszünk a melleink nagyobbítása és formálása érdekében, kismillió kérdés vetődhet fel bennünk. A két fő irányt a legmodernebb eljárások tekintetében napjainkban az egyre népszerűbb saját zsírral való töltés és az implantátumok jelölik ki, vagy akár ezek együttese, mégis akad, aki az előbbitől idegenkedik, attól tartva, nem lesz tartós az eredmény.

„A legszebb mellnagyobbítás az, amelyik észrevehetetlen” – a szakértők erre jó példaként említik Halle Berryt, Emily Ratajkowskit és Nicole Richie-t is

„Alaptalan a félelem, mert a megfelelő páciensnél egy jól kivitelezett műtéttel hosszú távon megmarad az elért eredmény, mivel lényegében szövetátültetés történik – magyarázza dr. Pataki Gergely plasztikai sebész. – Saját zsírral történő mellnagyobbítás során altatásban speciális zsírleszívással nyerjük az átültetni kívánt zsírszövetet, amit egyedi feldolgozási eljárás után azonnal be is ültetünk a mellekbe. Itt a jó technika és a jó szöveti minőség a siker kulcsa. Az előnyök tekintetében meglepően hosszú a sor: a mell formája, mozgása, tapintása természetes marad, ugyanakkor nagyobbá, feszesebbé válik. A szilikonimplantátumnál ritkán előforduló speciális szövődményekkel (pl. tokzsugorodás, implantátumszakadás) itt természetesen nem kell számolni. A saját zsírral való töltés bizonyítottan biztonságos eljárás, amellyel már több mint két évtizeden keresztül folytattak célirányos kísérleteket amerikai, ázsiai és európai klinikákon.”

Az sem mellékes szempont, hogy két műtét történik egyben: egyrészt zsírbetöltés a mellek területére és alakformálás zsírleszívással azokról a testfelületekről, ahol zsírfelesleg van. Leggyakrabban a has, a derék és a combok területéről veszik le a többletet. Szintén hatalmas pozitívum még, hogy gyors a felépülés a műtét után, és talán sokak számára az is fontos, hogy nem kerül idegen anyag a szervezetbe, ahogyan árulkodó heg sincs.

„A pár milliméteres metszések helye többnyire alig látszik hónapok múlva – állítja a plasztikai sebész –, és az enyhe aszimmetria korrigálására ez jobb módszer, mint az implantátum. Az már csak hab a tortán, hogy a megfelelő leszívható zsírmennyiséggel bíró páciensek esetében a mellfeltöltés mellett az arcközép, az ajak, az alsó szemhéj, a könnyárok és ritkább indikációval a felső szemhéj feltöltésére is alkalmas a módszer. A térfogatpótló hatás mellett ezeket a területeket is regenerálja, megfiatalítja az eljárás.”

A mellbe történő sajátzsír-átültetés nagy felszereltséget, igen komoly klinikai hátteret és szakmai tapasztalatot igénylő, hosszadalmasabb beavatkozás. Az alkalmazott technika drága, a felhasznált szűrők és kanülök költségesek, de ezek nagymértékben befolyásolják a zsírsejtek túlélését, azaz megmaradását. Így maga a beavatkozás is drága, 1,5–3 millió forint itthon, ami a nyugat-európai árak fele, az amerikai árak harmada.

„A zsírszövetet apró cseppek formájában töltjük, juttatjuk, injekciózzuk vissza a mellekbe. Ez a folyamat igen hosszú, és nagyban hasonlít a szobrászathoz – magyarázza dr. Pataki Gergely. – Ha nagy volumenű töltésről van szó, a sajátzsír-visszatöltés után nem lehet pontosan megmondani, kinél milyen százalékban fog megmaradni az eredmény, hiszen ez nagyrészt páciens- és eljárásfüggő. Ha a hátrányokat nézzük, akkor azt kell tudni, hogy a mell mérete és formája nem alakítható olyan maximalista módon, mint egy egyénre szabott méretű szilikonimplantátummal. Emellett ritkán a sajátzsír-visszatöltést követően helyi meszesedés, kisebb olajciszta is kialakulhat, de ezek a tapasztalatok alapján legtöbbször felszívódnak, és a képalkotó rutinvizsgálatokat nem befolyásolják. A felszívódását lökéshullám-terápiával, valamint nyirok- és egyéb masszázzsal is elő lehet segíteni. Ritkán előfordulhat, hogy a beavatkozást meg kell ismételni, így ez nem mindig egyalkalmas beavatkozás.”

Minőség és forma

Az első szilikonimplantátum beültetése óta már több mint 60 millió pár beültetése történt meg világszerte. A mellnagyobbításban és formázásban ez a technika számít a legnépszerűbb megoldásnak.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .