Katalin Amália orániai hercegnő közrendű hallgatótársaival fog együtt lakni.

Ősszel megkezdi tanulmányait az Amszterdami Egyetem alapszakán a holland trónörökös. Katalin Amália orániai hercegnő politikai, pszichológiai, jogi tanulmányokkal és közgazdaságtannal foglalkozik majd országa egyik legnevesebb felsőoktatási intézményében.

Vilmos Sándor holland király és Máxima holland királyné legidősebb lánya ráadásul nem holmi királyi rezidencián, távol a közrendűek világától, hanem hallgatótársaival együtt fog a fővárosban lakni. A palota a közösségi médián jelentette be a hírt – egy olyan fotóval, amin a tizennyolc éves Katalin Amália a főváros egyik legjellegzetesebb helyszínén, a Csatornaövezetben üldögél.

A hercegnő egy év kihagyás után megy ősszel továbbtanulni, 2021-ben végzett ugyanis a hágai Christelijk Gymnasium Sorghvliet középiskolában – ahová fiatalabb húga, a 15 éves Ariane jelenleg is jár. A középső lánytestvér, a 16 éves Alexia hercegnő a walesi UWC Atlantic College tanulója, ahol osztálytársa a 16 éves spanyol trónörökösnek, Leonóra hercegnőnek. 

Katalin Amália orániai hercegnő nemrég, a tizennyolcadik születésnapja előtt visszautasította a hivatalosan őt illető, közel 743 millió forintnak megfelelő éves juttatást – mondván, amíg nem lát el uralkodói feladatokat, addig igencsak kellemetlenül érintené, hogy mégis elfogadjon bármilyen fizetést. „Nem teszek érte cserébe semmit, közben pedig más diákoknak sokkal nehezebb dolguk van, különösen a koronavírus idején” – fogalmazott a Mark Rutte holland miniszterelnöknek írt kézzel írott levelében.

A hercegnő nemrég arról mesélt Claudia de Breij életrajzírónak, hogy bár a szabályok szerint így kellene történnie, saját belátása szerint azonban még nem áll készen az uralkodói szerepre, és ha mégis erre kerülne a sor, megkérné édesanyját, hogy lépjen a helyébe az ötvenöt éves király utódjaként. „Mondtam is az apámnak, hogy »Csak táplálkozz továbbra is egészségesen és mozogj sokat!«” – viccelődött a hercegnő.

Kiemelt kép: Vilmos Sándor holland király, Máxima holland királyné és gyermekeik: Katalin Amália, Ariane és Alexia a királyi palota balkonján 2013. április 30-án, Amszterdamban – Sander de Wilde/Corbis via Getty Images