Egy TikTok-videó miatt gyújtotta fel az erdőt az énekesnő

Újabb eszement trend van terjedőben a TikTokon, ami halálos is lehet.

Azt már kezdjük megszokni (ha meg nem is tudjuk érteni), hogy sokan gyakorlatilag bármit megtesznek a lájkok számának növelése érdekében a közösségi oldalakon. Rengeteg agyamentebbnél agyamentebb kihívás terjedt el így (emlékszünk a napi 10 ezer kalória megevésére, a vécédeszka megnyalásra, vagy mondjuk a mosószerekapszula megevésére?), de egy TikToker most minden eddiginél messzebbre ment.

A korábbi „kihívásokkal” az egyszeri felhasználó ugyanis szinte csak magának okozhatott kárt, de a pakisztáni származású modell-énekesnő súlyos természeti katasztrófát okozott, mindezt a népszerűsége növelésének érdekében. A népszerű viseomegosztós közösségi oldalra feltöltött klipben egy ezüst ruhát viselő sötét hajú nő pózol a háttérben égő erdő előtt, ezzel a képaláírással: „Ahol én vagyok, ott tűz tör ki”. Nosheen Syed több mint 11 millió követővel rendelkezik a platformon (azaz rendelkezett, mert azóta törölte a profilját), és most a hatóságok azzal vádolják, hogy az ország környezetvédelmi törvényeit megsértve szándékosan tüzet gyújtott a Margalla Hills Nemzeti Parkban, de az Al-Dzsazíra azt is hozzátette: Syed azt állítja, hogy nem ő gyújtotta a tüzet.

Az azóta már törölt videóban az „énekesnő” egy égő erdő előtt pózolt (Screenshot: TikTok/@DollyOfficiall)

Állítólag nem egyedi esetről van szó: több pakisztáni TikTokert is azzal gyanúsítanak, hogy szándékosan gyújtottak tüzet, hogy drámaibb hátteret teremtsenek a videóikhoz. A Vice beszámolója szerint Abbottabad városában letartóztattak egy férfit, mert tüzet gyújtott egy felvétel kedvéért, két férfi pedig egy olyan klipet tett közzé, amelyen az látható, ahogy tüzet gyújtanak, majd elfutnak a helyszínről, miközben a háttérben zene szól.

Ez ebben a Tweetben látható:

„Egy vödör vizet kellett volna tartania a kezében, hogy eloltsa a tüzet, ahelyett, hogy növeli azt – mondta az énekesnő videójáról Rina Saeed Khan Satti helyi környezetvédelmi aktivista és az iszlámábádi vadvilág-kezelő bizottság elnöke az Al-Dzsazírának. – Az üzenet, amit ezek a videók közvetítenek, túlságosan kockázatos, és ezt meg kell fékezni.” A szakember Twitteren is kikelt az új, életveszélyes hóbort ellen, azt írva, hogy Ausztráliában életfogytiglani börtönbüntetés jár az erdőtüzek gyújtogatóinak, és szerinte ezt be kellene vezetni náluk is.

Satti alábbi Tweetjében látható Nosheen Syed TikTok videójának részletei:

Tűzzel játszani

A párhuzam nem véletlen: Pakisztánban jelenleg extrém hőhullám és szárazság pusztít, amely során az ország egyes részein akár 51 Celsius-fokot is elérheti a hőmérséklet, ami eddig több mint 1000 halálos áldozatot követelt – így mondani sem kell, mennyire felelőtlenség ilyen körülmények között gyújtogatni. Ráadásul az országban külön beavatkozás nélkül is gyakoriak ilyenkor az erdőtüzek: a magas hőmérséklet, a villámlás és az égetéses földművelés miatt általában április közepe és július vége között törnek fel a lángok.

Ausztráliában sem ismeretlenek az erdőtüzek, amelyek általában januárban (az ottani nyár kezdetekor) szoktak fellángolni. Az eddigi legsúlyosabb tűzvész 2009-ben 173 ember életét követelte Victoria államban, de emlékezetes, hogy 2019-ben és 2020-ban is hónapokon keresztül pusztított a tűzvész arra, több száz millió állat, és több tucat ember életét követelve, az anyagi- és környezeti károkat nem is említve.  

Új-Dél-Wales vidéki tűzoltók harcolnak egy nagy tűzzel 2001. december 27-én, amely több otthont is fenyegetett Warrimoo-ban, a Blue Mountains-ban, Sydney közelében. Akkor több mint 100 tűz égett, amelyek több mint 150 házat pusztítottak el. (Fotó: Chris McGrath/Getty Images)

Kaliforniában szintén gyakorlatilag minden évben több bozóttűz is előfordul, amit általában természeti jelenség okoz, de van, amikor az emberek is „rásegítenek”. 2018-ban az észak-kaliforniai Port Valley-ben egy darázscsípésre allergiás farmer a házától 200 méterre egy darázsfészket próbált egy hosszú bottal ártalmatlanítani, amikor szikra keletkezett, és kisebb tűz lobbant fel, ami július és november között égett, és Kalifornia legnagyobb kiterjedésű tűzesetéévé vált. A négy hónap alatt egy tűzoltó az életét vesztette, 280 épület semmisült meg és 430 ezer hektárnyi erdő égett ki. 

A legtöbb esetben alapvető természeti okai vannak a tűz keletkezésének, ilyen, ha a rendkívül meleg időben villám csap egy teljesen kiszáradt erdőbe – egy ilyen után a lángok néhány óra alatt akár több tíz kilométeres körzetre is képesek átterjedni. Előfordul persze az is, hogy emberi tevékenység idézi elő a tüzet, de a szándékos gyújtogatás viszonylag elenyésző – szerencsére.

Nem ússza meg

Mindenesetre a modell és énekesnő bajban van. Az Independent szerint az iszlámábádi rendőrség ugyanis eljárást indított Syed ellen, miután az Iszlámábádi Fővárosfejlesztési Hatóság igazgatóhelyettese feljelentést tett ellene. Syed azonban továbbra is kitart amellett, hogy egyáltalán nem ő gyújtotta a tüzet, és hogy a videón látható lángok nem is a Margalla Hills Nemzeti Parkban voltak. Azt állítja, hogy a videót a parktól egy órányira, egy autópálya mellett, Haripurban vette fel, írja a Vice. Egy másik videót is közzétett, amelyen egy férfi azt mondja, hogy azért gyújtotta fel a dombokat, hogy „megtisztítsa a kígyóktól” – szerinte ez is az ő ártatlanságát bizonyítja.

Kiemet képünk illusztráció: Getty Images