Szülők, figyelem! Ennek az ártatlannak tűnő kihívásnak a fele sem tréfa.

A lájkok gyűjtésének vágya, a kamaszkori érzelmi hullámvasút, a rosszul értelmezett teljesítménykényszer vagy a kortársak nyomása is állhat az élőben közvetített, 24 órás zabálás mögött, amelynek célja 10 000 kalória bevitele a szervezetbe. Ez a YouTube-on terjedő kihívás nagyon veszélyes a gyerekek egészségére: mind rövid, mind hosszú távon súlyos panaszokat, akár életveszélyes hasnyálmirigy-gyulladást is okozhat, figyelmeztetnek az orvosok. Az emésztési problémák mellett megágyazhat az elhízásnak és az impulzív „bing eating” evészavarnak is, de legrosszabb esetben nem kizárt a gyomorrepedés és a szívroham sem. Dr. Farkas Kitti és dr. Bajnok Éva arra kérik a szülőket, fokozottan figyeljenek gyerekeik étkezési szokásaira.

Egyheti kalóriaadagot egy nap alatt megenni?

A népszerű közösségi oldalon új kihívás terjed: az arra vállalkozó egyénnek egy nap alatt 10 000 kalóriát kell bevinnie a szervezetébe. Egy ember napi kalóriaszükséglete nagy átlagban 1400 kcal. Természetesen egy bányásznak vagy egy élsportolónak ennél lehet jóval több, a YouTube-ot azonban főleg fiatalok használják, akik nincsenek hozzászokva ilyen mennyiségű ételhez, ezért a zabálós kihívással komoly veszélynek teszik ki egészségüket, magyarázza dr. Farkas Kitti, az Alakorvoslás program alapító orvosa.

A legbiztosabb kimenetel a nagyfokú hányinger, émelygés és hányás lehet. A gyomor roppant tágulékony, 2-4 liternyi volument képes elviselni nagyobb baj nélkül, ha valaki azonban általában nagyon keveset eszik, és hirtelen óriási mennyiségű ételt töm magába, akkor nem lehetetlen a gyomorrepedés sem.

A gyomor szintjén a reflux okoz panaszt. A bélflóra egyensúlyának felborulása fokozott gázosodást, hasi fájdalmat, görcshajlamot, hasmenést, esetleg székrekedést okozhat. Dr. Farkas Kitti arra is felhívja a figyelmet a YouTube-kihívás kapcsán, hogy a mértéktelen zabálás akut módon érinti a szív- és érrendszert. A nagy mértékű koleszterin terhelés miatt megnő a szív koszorúereinek az elzáródásának rizikója, így a szívinfarktusé is. A falásroham továbbá megemeli a vérnyomást is.

Dr. Farkas Kitti és dr. Bajnok Éva

Dr. Farkas Kitti és dr. Bajnok Éva

A 10 000 kalóriás kihívással fokozott veszélynek teszik ki magukat az anyagcserezavarokban szenvedők, sorolja tovább a rizikókat dr. Bajnok Éva endokrinológus.

Ilyen sok kalóriát úgynevezett üres kalóriákkal (nagyon nagy kalóriájú, vitaminban, rostokban, ásványi anyagokban szegény) junk food formájában a legkönnyebb bevinni, mint például a videókon is látható mogyorókrém, fagylalt, fánk és hamburger.

Ez a fent említett émelygés és általános rossz közérzet mellett jelentősen megemelheti a vércukor és vérzsír értékeket, ami eleve anyagcsere betegségben szenvedőkön (például cukorbetegek) érhet el beavatkozást is igénylő szintet. A túlevés inzulinrezisztenciát is okozhat.

A legveszélyesebb szövődmény

A túlevés szövődményei közül talán mégis a legveszélyesebb az akut hasnyálmirigy-gyulladás. Ennek egyik kiváltó oka a túlzott alkohol-, de ugyanúgy a túlzott mértékű zsíros étel fogyasztása is. A túlevés hatására megváltozik a hasnyálmirigy nedv összetétele, nő a viszkozitása, vagyis sűrűbb lesz. „A túl sűrű emésztőezim a vezetékben elakad, így a hasnyálmirigyben inaktív formában termelődő enzimek már a mirigy állományában aktiválódnak, ezzel a szövetekben önemésztési folyamatot indíthatnak el. Emiatt a kialakuló gyulladás súlyosabb, mint más szervek esetében, a betegek 20 százalékában a hasnyálmirigy részleges elhalásával jár. Életveszélyes, mindenképpen kórházi kezelést, legtöbbször intenzív osztályon való terápiát igénylő kórállapot” – mondja dr. Farkas Kitti.

A hirtelen túlevés már egy alkalom után is súlygyarapodáshoz vezet, illetve megnöveli a valószínűségét a falásrohamokkal járó evészavar kialakulásának, a bing eatingnek.

„Ha ez a sok étel nem távozott volna a nap folyamán önként, és fel is tudott szívódni, akkor elvben lehet tőle akár 1 kg raktározott zsírszövetre szert tenni. (A másnapra mért 3-8 kg nem zsír, hanem a még ki nem ürült salakanyag, megkötött folyadék) – érvel dr. Bajnok Éva. – Ha valaki ilyen próbatétellel terhelte a szervezetét, a bélbaktériumait is komoly munkára késztette, ne csodálkozzon, ha néhány napig nem lesz a topon. Célszerű két-három napig kímélni az emésztőrendszert, lassú sétával segíteni az anyagcserét. Orvosként egyébként a napi 10 000 lépés divatjának elterjesztését érzem igazi kihívásnak”.

A két orvos felhívja a szülők figyelmét, hogy fokozottan ügyeljenek tinédzserkorú gyerekeikre. Ha hirtelen változást tapasztalnak az étkezési szokásaikban, ha a gyerekek váratlanul falni kezdenek, ellenőrizzék, hogy mi áll a háttérben. Ha kiderül, hogy a YouTube-kihívás miatt, beszéljék le róla gyermeküket, vagy kérjenek szakembertől segítséget.

(Kiemelt kép: Getty Images)