Színészek és színésznők, akik a forgatás után örökre együtt maradtak négylábú kollégáikkal.

A végtelenségig tudnánk sorolni, hány mindent elsöprő szerelem született hollywoodi filmforgatásokon. Ott van például Ryan Reyolds és Blake Lively, ők a Zöld lámpás forgatásán szerettek egymásba, és azóta is izzik közöttük a levegő, Ryan Gosling és Eva Mendez a Túl a fenyvesen című filmben kerültek közel egymáshoz, és már több mint tíz éve élnek teljes harmóniában, vagy mondjuk a Tudom, mit tettél tavaly nyáron sztárjai, Freddie Prinze Jr. és Sarah Michelle Gellar, akiknek mesébe illő love storyjuk már 22 éve tart. Nem csoda, a filmforgatásokon minden körülmény adott ahhoz, hogy a szikra lángra lobbanjon. A filmcsillagok heteket, hónapokat – tévésorozatok esetében éveket – töltenek éjjel-nappal a stábbal: próbálnak, edzenek, kamera előtt állnak… Persze a stábtagok között nem csak emberek akadnak, sok produkcióban vannak állatok is szép számmal: kutyák, macskák, lovak és egyéb élőlények. És van, hogy hogy a színészek szívét olyannyira elrabolják a négylábúak, hogy az utolsó jelenet leforgatása után sem akarnak elköszönni tőlük. Ha lehetőségük adódik rá, inkább örökbe fogadják őket. Hollywoodban ugyanis bevett szokás, hogy olyan állatokkal dolgoznak, akiknek még nincs szerető gazdijuk.

Robert Redford és Let’s Merge

Fotó: Ernst Haas/Getty Images

A hollywoodi legenda a lovakhoz fűződő szeretetteljes kapcsolatáról számtalan alkalommal beszélt már. A People magazinnak 1980-ban például arról mesélt, hogy a Utah államban található, 16 hektáros birtokát úgy tervezte meg, hogy az ne csak lovaglásra, de lótenyésztésre is alkalmas legyen. A ranchon ráadásul egy nem mindennapi ló is otthonra lelhetett. Amikor Robert Redford az 1979-es A Las Vegas-i lovas című romantikus westernfilmben Sonny Steele-t alakította, egy hatalmas, ötéves telivér hátára kellett ülnie. „Számomra ez egy jó alkalom volt, hogy bemutassam, milyen viszony fűz a lovakhoz” – mondta akkoriban a Horse Nation magazinnak adott interjújában. A színészt nem segítették dublőrök és kaszkadőrök, mindegyik lovas jelenetben ő lovagolt a Let’s Merge nevű lovon. Kettejük között különleges kapcsolat alakult ki, így Robert a forgatás után megvásárolta a lovat, és közel húsz évig tartotta a Utah-i birtokán.

Sophie Turner és Zunni

Az angol színésznő, aki a Trónok harcában a visszafogott, mégis határozott Sansa Starkot alakította, mindössze 14 évesen debütált az HBO sikersorozatában. Sophie Turner egész életében rajongott a kutyákért, így nagyon örült annak, hogy a Trónok harcában sok időt tölthetett Zunnival, az északi inuit fajtájú ebbel, amely Lady, a rémfarkas szerepében tűnt fel. A fiatal színésznő annyira megszerette a farkasokra megtévesztésig hasonlító kutyust, hogy miután Zunni karakterét megölték a sorozatban, úgy döntött, hogy örökbe fogadja. Egy 2013-as interjúban ezt nyilatkozta a Coventry Telegraphnak: „Gyerekként mindig szerettem volna kutyát, ám a szüleim hallani se akartak róla. De Ladybe, a karakterem rémfarkasába valahogy mindannyian beleszerettünk a forgatáson. Tudtuk, hogy mivel a sorozatban meghalt, új otthont kell neki találni. Anyukám kiharcolta, hogy hozzánk kerüljön.” És ezzel mindenki jól járt, ugyanis később kiderült, hogy a stáb nagy része egyáltalán nem bánta, hogy Zunni elhagyta a produkciót. „Zunni szörnyű színész volt, rémesen viselkedett a forgatásokon, meg se hallotta, ha szólítom, legszívesebben mindenki kirúgta volna” – mesélte a színésznő a Harper’s Bazaarnak. Szerencsére Sophie és Zunni a kamerák kereszttüzétől távol tökéletes összhangban éldegélt, a kutyus 2017-ben, 11 évesen fejezte be földi pályafutását.

Chris Evans és Dodger

Amikor az amerikai színésznek a 2017-es A tehetség című filmdráma egyik jelenetében egy menhelyet kellett meglátogatnia, csak egy gondolat járt a fejében: „Ezek a kutyák csak megjátsszák, hogy mentettek, vagy tényleg örökbe lehet őket fogadni?” Amint Chris Evans számára világossá vált, hogy mindegyik eb gazdára vár, tett egy kört, és megtalálta azt, amelyik „nem ide való” – fogalmazott a People magazinnak. Az Amerika Kapitányként világhírnevet szerző színész elmondása szerint a kutya, akit azután Dodgernek nevezett el, igazán jó fiú, imádja a gyerekeket és egy ágyban alszik vele. „A párnámon alszik, farkasszemet néz velem, mikor felébredek” – mesélte. Azóta is össze vannak nőve, sőt, Chris tavaly már ikrekként hivatkozott magukra egy Instagram-posztban. És tényleg szembetűnő a hasonlóság…

Audrey Hepburn és Ip

Fotó: Getty Images

Az 1959-es Zöld paloták című romantikus kalandfilm forgatása alatt Audrey Hepbrun gyakorlatilag a nevelőanyukájává vált egy néhány hetes őzgidának. Pippin – vagy ahogy a legendás színésznő hívta őt, Ip – szintén feltűnt a produkcióban. „Beleszerettem – magyarázta különleges kapcsolatukat akkor egy napilapnak. – Rohangál a házban és a kertben. Cumisüvegből etetem, Ipnek még nincsenek fogai, ennek ellenére imád megcsócsálni dolgokat.” Audrey akkori férje, Mel Ferrel, aki nem mellesleg a Zöld paloták rendezője volt, szintén odáig volt az esetlen őzikéért, ám minden bizonnyal a pár yorkshire terrierje, Mr. Famous nem rajongott az új jövevényért… A színésznőnek és Ipnek a forgatás befejeztével el kellett búcsúznia egymástól, ami Audreyt végtelen szomorúsággal töltötte el. Bánatát csak tetézte, hogy nem sokkal később elvetélt, de férje elintézte, hogy a kis őzike visszakerülhessen az otthonukba, és családtagként élhesse velük az életét.

Elizabeth Taylor és King Charles

Fotó: Hulton Archive/Getty Images

Hollywood legfényesebb csillagai közül sokan rajongtak a lovakért – közéjük tartozott Elizabeth Taylor is, akiről köztudott volt, hogy odáig van King Charles nevű paripájáért. Nem mindennapi barátságukat az évek során több fotós is megörökítette. Közös történetük A nagy derby című, 1944-es filmdrámával kezdődött, ez volt a kétszeres Oscar-díjas színésznő egyik első filmes munkája (mindössze 13 éves volt a forgatások idején). A tinédzser Liz a Los Angeles-i Riviera Country Clubban találkozott először a lóval, amelynek gazdája lehetőséget kínált az ifjú tehetségnek: ha szeretné, meglovagolhatja. A nagy derbyt készítő MGM filmstúdiót meggyőzte a Liz és King Charles közötti összhang, így ezzel a lóval forgatták a filmet. A 79 éves korában elhunyt Elizabeth Taylor a halála előtt – szóvivőjén keresztül – így nyilatkozott szeretett lováról a Cowboys & Indians magazinnak: „King Charles és köztem olyan különleges volt a kapcsolat, hogy a forgatás utolsó napján nekem ajándékozták őt, és ez egy olyan emlék, amely mindig felvidít. Nem volt édesebb, nemesebb állat nála, gondoskodni róla a legnagyobb boldogságforrás volt. Bíztunk egymásban. Szerettük egymást. Egy Pacific Palisades-i istállóban lakott, és amikor csak tudtam, meglátogattam, és meglovagoltam. Még mindig nagyot dobban a szívem, ha rágondolok. Gyakran teszek így.”

Kiemelt kép: Getty Images