Szemünk fényei: Hogyan előzhetők meg a gyakori gyerekbalesetek?

Lassan itt a nyár, ami a jókedv és a nagy családi kirándulások időszaka, de sajnos a gyermekbalesetek számát is nagyban megnövelik a szabadban töltött órák. A szakemberek szerint erre figyeljenek a szülők, ha csökkentenék a balesetek előfordulásának kockázatát.

Végre itt a jó idő, aminek talán a gyerekek örülnek a legjobban. Előkerültek a félretett biciklik, a gördeszkák, és a játszóterek ismét megtelnek. Nem kétséges, hogy a gyerekek egészségének jót tesz a mozgás és a szabadban töltött idő, ám a szülőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a nyári időszakban bizony megnövekszik a sérülések és a balesetek száma is.

Gyakoriak a törések és fejsérülések 

A szabadban töltött hónapok „slágerei” egyértelműen a könnyű sérülések. A komolyabbak közül a töréseknek lehet nagyobb esélye, ezek ugyanis rendkívül gyorsan történnek, és sok esetben nehéz megelőzni őket. Elég egy rossz mozdulat a játszótéren vagy a parkban biciklizés közben, és már meg is történt a baj.

Az óvodás, iskolás korosztály esetében ezért a fejsérülések és a csukló- és lábszártörések vannak a baleseti statisztikák élén a fáról, kerékpárról való leesés, esetleg görkorcsolyával, rollerral vagy gördeszkával történő balesetek következtében.

Az 5-8 éves gyerekeknél ezért a védőfelszerelések, mint például a bukósisak használata nagyon fontos, hiszen sokszor segíthet kivédeni a balesetek komolyabb következményeit. Ha mégis megtörténik a baj, és a sérülés fájdalommal jár, vagy a gyerek nehezen, esetleg egyáltalán nem tud mozogni, biztosabb, ha orvoshoz fordulunk, aki megfelelően ellátja, akár zúzódásról, akár törésről van szó. Fejsérülés esetén pedig szintén rövid időn belül orvoshoz kell fordulni, főként akkor, ha a baleset után a gyerek, sápadt, szédül, fejfájásra vagy hányingerre panaszkodik. Ha pedig elveszíti az eszméletét, ne mi magunk vigyük orvoshoz, hanem azonnal hívjunk mentőt!

A nagy meleg is veszélyforrás lehet

Nyáron a kicsik számára fokozott kockázati tényező lehet a kiszáradás is. Ennek megelőzése érdekében fontos, hogy a szülő figyeljen gyermeke megfelelő folyadékbevitelére. „3-5 éves korban kb. 1,5 liter folyadékszükségletről beszélünk. Kánikulában a kinti játék, mozgás idején pedig még több, akár kétszer ennyi folyadékra is szükségük lehet a gyerekeknek” – hívja fel a figyelmet Dr. Krivácsy Péter, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Sürgősségi Betegellátó Osztály vezetője.

Fotó: Getty Images

Életmentő fényvédelem!

A nyár másik nagy veszélye a túlzott UV-sugárzásnak való kitettség, aminek megelőzéséről nemcsak a kicsik, de a nagyobb gyerekek esetében is a szülő feladata gondoskodni. Becslések szerint általában az egy emberi élet alatt történő napozás 50 százaléka a gyermekkorra esik – más források, például az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Igazgatóság honlapján található másik információ szerint ez 80%! Már csak ezért is különleges védelmet igényelnek a gyerekek, illetve azért is, mert sokkal nagyobb a kockázata annak, hogy sérülést szenvedjenek az UV expozíciótól, ami nem csak az következendő napokban okoz problémát:

tanulmányok azt mutatják, hogy a gyerekkori gyakori napozás és leégés felnőttkorban növeli a melanóma, sőt a szürke hályog kockázatát is.

Egyrészt, mert a napsugárzásból adódó károsodások összeadódnak az évek során (ezért mondják, hogy a bőr nem felejt), másrészt pedig a gyerekek szervezetében nincs meg az a biokémiai védelem, ami a felnőttek szervezetében legalább valamennyire képes javítani az UV-tól roncsolódott sejteken. Nagyon fontos szabály, hogy a csecsemőket egyáltalán nem szabad közvetlen napsugárzásnak kitenni, és a nagyon világos bőrű kisgyermekeknek is ajánlatos kerülni a sugárzást. A legjobb, ha a gyerek nem tartózkodik közvetlen napfényen, különösen délelőtt 10 és délután 4 óra között.

A strandon és medencéknél fokozottan kell figyelni!

Nyáron sokan a Balatont vagy az egyéb fürdőzőhelyeket választják úti célul a forró napok átvészelésére. Ha víz közelében pihenünk, fontos, hogy

gyermekünket sose engedjük felügyelet és megfelelő óvintézkedések nélkül a vízbe, akkor sem, ha már nagyobb vagy biztonságosan úszik.

A kicsiket pedig az udvaron, a kis felfújható medence mellett se hagyjuk soha felügyelet nélkül! Amellett, hogy figyelmünket állandóan rajtuk tartjuk, adjunk rájuk mentőmellényt vagy egyéb úszást segítő eszközöket, például úszógumit, karúszót – ezek ugyanis sokszor életmentőnek bizonyulnak.

Forrás: K&H gyógyvarázs, OSSKI, házipatika.hu, Kiemelt kép: Getty Images