Az új Marilyn Monroe-dokumentumfilm régi családi titokról rántja le a leplet

Filmet készítő francia dokumentaristák még DNS-tesztet is végeztek, hogy kiderítsék, ki volt a színésznő vér szerinti apja.

Idén augusztus 4-én lesz hatvan éve, hogy a legendás szépségű színésznő életét vesztette, utolsó órái és halála körül mind a mai napig sok a rejtély. A 36 éves korában elhunyt Marilyn Monroe-nak azonban rövid élete sem volt titkoktól mentes, és éppen az egyik ilyen talány indította be egy hamarosan debütáló dokumentumfilm készítőinek fantáziáját: ki volt a Van, aki forrón szereti sztárjának vér szerinti apja? A Norma Jeane Baker néven született szexszimbólum gyerekkorát különböző nevelőszülőknél és árvaházban töltötte, mivel édesanyja a megélhetésért küzdött. Édesapjával soha nem találkozott.

Norma Jeane Baker, vagyis Marilyn Monroe édesanyjával Gladys Bakerrel 1929 körül. Fotó: Silver Screen Collection/Hulton Archive/Getty Images

A Variety információi szerint néhány hete befejeződött a Marilyn, Her Final Secret (Marilyn utolsó titka) című oknyomozó dokumentumfilm forgatása, amely megpróbált fényt deríteni Marilyn Monroe édesapjának kilétére. Az egyórás dokumentumfilm, amelyet Francois Pomès rendezett, Ludovic Orlando molekuláris régész egyedülálló DNS-kutatásán alapul. A Dél-Franciaországban dolgozó specialista Marilyn Monroe hajmintáját vizsgálta meg, amelyet John Reznikoff, a neves árverésvezető biztosított, valamint Charles Stanley Gifford nyálmintáját (a férfi Marilyn Monroe feltételezett biológiai apjának dédunokája).

Fotó: Getty Images

A dokumentumfilm részei archív felvételek és interjúk, amelyek a színésznő kétségbeesett próbálkozásait is bemutatják, ahogy reménytelenül keresi édesapját, továbbá a tudományos utazást, amelyet a készítők a DNS-minták előkerítése végett tettek meg.

„Marilyn Monroe hajszálait, amelyeket használtunk, az a személy gyűjtötte össze, aki a halála napján bebalzsamozta a testét. A keratinban talált DNS-fragmentumnak köszönhetően a színésznő genetikai profiljának 22 százalékát fel tudtuk rajzolni” – mondta Francois Pomès. A rendező-producer továbbá azt is elárulta, hogy éveken át tartó munkát és megannyi álmatlan éjszakát okozott neki az egyórás dokumentumfilm, és az, hogy egyszer s mindenkorra véget vessen a találgatásoknak, ki volt Marilyn Monroe édesapja.

„Leginkább a Gifford család reakciója érintett meg, akiket valósággal letaglózott ez a cáfolhatatlan bizonyíték.”

Marilyn, Her Final Secret című dokumentumfilmet júniusban mutatják be Franciaországban, a produkciós cég pedig több európai országnak eladta már a jogokat. Remélhetőleg Magyarországon is mielőbb megnézhető lesz, hogy megtudhassuk, mire jutott a molekuláris régész.

Marilyn Monroe legemlékezetesebb szettjeiért és fotóiért kattints ide!

Kiemelt kép: Getty Images