Ahhoz, hogy ki tudjuk sminkelni, jól kell ismernünk smink nélküli arcunkat.

Egy alap nappali vagy esti sminket mindannyian könnyűszerrel megtanulhatunk feldobni, ennek ellenére a sminkelés nem véletlenül számít komoly szakmának, amihez több évnyi tanulás és még több gyakorlat kell. A sminkesek mindig más szemmel néznek egy arcot, mint az átlagemberek, és olyan részleteket is kiszúrnak rajta, amik nekünk nagy valószínűséggel egyáltalán nem tűnnek fel. Hiába láttuk már saját vonásainkat számtalanszor a tükörben, hiába gondoljuk azt, hogy jól ismerjük az arcunk adottságait, az igazság az, hogy csak egy profi tudja, mit is kell megfigyelni rajta, mielőtt az arcfestésnek nekilátnánk.

Tanulmányozzuk smink nélküli arcunkat!

Azt szokták mondani, hogy minden arc olyan, mint egy festővászon – egy fontos különbséggel: az arc nem színtiszta, nem hófehér. Sőt, egészen zizis, foltos, amin már most, festés nélkül is csak úgy tobzódnak a színek. (Ez természetesen teljesen rendben van, ahogyan az is, ha nem akarunk tökéletes sminkkel bíbelődni.) Ezekről a foltokról, színekről érdemes leltárt készíteni még sminkelés előtt. Nem lesz egyszerű, mivel annyira megszoktuk már őket, hogy szinte nem is vesszük észre. A vörös külső szemzug, a kósza szemöldökszálak, mitesszerek hozzánk tartoznak, a mieink.

Sminkelés előtt azonban érdemes minél egységesebbé tenni az alapot, ezért nagyon fontos a bőr megfelelő előkészítése.

Dobjunk fel egy pórustisztító agyagpakolást, húzgáljuk ki az eltévedt szemöldökszálakat, csöpögtessünk szemcseppet, műkönnyet a szemünkbe, ha az fáradtnak, vörösnek tűnik.

Foltok, amiket el kell tüntetni…

Az ápolási rutinunkon túl, de még sminken innen, amikor arcunkat megfigyeljük, döntsük el, mely foltokat tüntessünk el mindenképp, és mi az, amivel reménytelen próbálkozni (ez utóbbira hamarosan visszatérünk). Két olyan sarkalatos pont van, amire ha nem figyelünk, még a legtökéletesebb sminkben is valahogy furán fogunk festeni. Az egyik a szemek területe:

ha a szemeink és a körülöttük levő rész vöröslik a fáradtságtól, kialvatlanságtól, allergiától, hiába húzzuk meg fölé a legprofibb tusvonalat, attól még nyúzottan fogunk festeni.

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a korrektorral kifejezetten csak a szem alatti sötét karikákat „támadják be”, holott sokkal üdébb hatást érhetünk el, ha a korrektort a külső és belső szemzugokba, illetve egészen a szemeink tövébe visszük fel, közvetlenül a szempilláink vonalához és az alá, ahol a legvörösebb szokott lenni a bőr. Az alsó könnyvonalat emellett érdemes nude, fehér vagy egészen halvány bézs szemceruzával kihúzni, még mielőtt nekilátnánk a szemsmink elkészítésének.

A másik fontos terület az orrcimpák és a száj környéke. Sokunk bőre hajlamos ezen a területen az enyhe kipirosodásra, amit a sima alapozóval nem lehet kellőképpen eltüntetni, csak megfelelő árnyalatú és állagú korrektorral. Hasonlóképp figyeljük meg az orcáinkat is: lehet, hogy itt is erősebb fedésre , vagy némi színkorrekcióra van szükségünk a pirosító, bronzosító felvitele előtt. Ha például nagyon vékony a bőrünk, előfordulhat, hogy kékes színben átütnek az alatta futó erek. Ezeket érdemes a színkorrekciós korrektorpaletta narancssárga árnyalatával semlegesíteni, mielőtt felvinnénk rá a pirosítónkat.

…és amiket nem muszáj

Sokakat zavarnak a szem alatti sötét karikák, amik között bizony vannak olyanok, amiket lehetetlenség eltüntetni. Meg lehet próbálni, de a sok fedőréteggel többet ártunk, mint használunk az összképnek. A legrosszabb napjaimon én például meg sem próbálom eltüntetni ezeket, inkább koncentrálok arra, hogy a szemzugok és a szempillák tövében lángoló pirosságot tompítsam. A lila karikák maradhatnak. Olyan franciásan szexik. A felső szemhéjam is gyakran pompázik vörösesbarnában, csak úgy magától, ám én erre inkább rá szoktam erősíteni: gyakran használok pirosítót szemhéjpúderként, mert arra jöttem rá, sokkal könnyebb így álcázni a felső szemhéj vörös foltjait, mint megpróbálni eltüntetni azokat. Szintén nem kell túl nagy feneket keríteni annak sem, ha kifújta a szél a szánkat, és vörös körülötte a bőr. Kenjük be bőséggel ajakápolóval, a Cupido-ívben nyugodtan túl is kenhetjük a fényes balzsamot a szánk körvonalán: szexi lesz és érzéki.

Ha most jól néz ki, nem biztos, hogy két óra múlva is jól fog

Nincs lelkesítőbb látvány egy frissen befejezett sminknél, de gyakran már a munkahelyünkre érve azt látjuk, hogy valahogy másképp nézünk ki, mint amikor elindultunk otthonról. És itt nem csak az elkenődött szempillaspirálra gondolok. A mai sminktermékek sokkal bőrbarátabbak, mint húsz-harminc évvel ezelőtti társaik, ám ebből kifolyólag könnyen be is szippanthatja őket a bőrünk. Ezért lesz jó barátunk a sminkalap vagy primer, illetve a sminkfixáló spray. Az utóbbit érdemes ráfújni egy nagyobb fejű szemhéjpúder ecsetre, és azzal áttapogatni a már kész szemsminkünket, hogy egészen biztosan mindenhová jusson a „tartósítóból”. A sminkfixáló megakadályozza a színek összemosódását, de azt is, hogy a korrektort lemossa a bőrünk saját zsírtartalma és nedvessége, és hamar átüssenek az elrejtett foltok. Ezzel együtt jó, ha van nálunk egy alapozó kompakt – ezzel olyan kivédhetetlen gubancokat is pillanatok alatt el tudunk tüntetni, mint a napszemüveg nyoma az orrnyergen, vagy az orrunk körüli pirosság egy alapos orrfúvás után.

Nekem beváltak:

Girogio Armani Luminous Silk Concealer korrektor a szemzugokba, La Roche-Posay Toleriane alapozó az orr és száj körüli vörösségre, Physicians Formula Eye Booster szemöldökformáló ceruza highlighteres vége a szempillák tövébe és a könnyvonalba, L’Oréal Paris Contour Khol fehér szemceruza a könnyvonalba, La Roche-Posay Toleriane pirosító szemhéjpúderként használva

Kiemelt kép: Rosdiana Ciaravolo/Getty Images