A húsvét vitathatatlan fénypontja a sok finomságot felvonultató, kiadós reggeli vagy ebéd, mikor a család összegyűlik az asztal körül, és végre van idő beszélgetni, közben ráérősen falatozni. Vrábel Kriszta ínycsiklandó receptje a Nők Lapja Konyha archívumából.

Hozzávalók:

kb. 2 kg füstölt sonka | 20 dkg kristálycukor | 5-6 cm-es friss gyömbérdarab | 2-3 darab babérlevél | 2 nagy csokor újhagyma

  1. A sonkát, ha nagyon sós, áztassuk hideg vízben 2-3 órát vagy egy egész éjszakát.
  2. A cukrot karamellizáljuk meg egy világos aljú lábosban, fokozatosan öntsük fel 3 dl vízzel, melegítsük, amíg a karamell újra felolvad.
  3. A sonka áztatólevét öntsük ki, majd öntsük a sonkára a karamelles levet, pótoljuk ki annyi vízzel, hogy jól ellepje a sonkát. Adjuk hozzá a hámozott, reszelt gyömbért, a babérlevelet és 1 csokornyi tisztított, nagyobb darabokra vágott újhagymát. Gyöngyözve forraljuk 2 órán keresztül, majd hagyjuk kihűlni a főzőlében.
  4. Szeleteljük fel a sonkát, szedjük egy lábosba, és merjünk rá annyi átszűrt karamelles levet, amennyi éppen ellepi. Nagyobb lángon forraljuk addig, amíg a szaft besűrűsödik. A végén adjuk hozzá a maradék csokor felkarikázott újhagymát, fedjük le, így hagyjuk teljesen kihűlni.

ELKÉSZÍTÉS 30 PERC + ÁZTATÁS ÉS FŐZÉS
KALÓRIA 6616 KCAL/EGÉSZ ADAG

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2017/04. lapszámában jelent meg.