Jobb, ha távol tartjuk a kezünket a legérzékenyebb és a legkoszosabb testrészünktől is.

Lehetetlenség lenne megsaccolni is, hogy az elmúlt két évben – a koronavírus-járvány kitörése óta – hány alkalommal hívták fel a figyelmünket a kézmosás fontosságára, és arra, hogy kerüljük a saját arcunk, szemünk és szájunk érintését is. De nem csak a Covid–19-cel való megfertőződés miatt kellene mellőznünk bizonyos testrészeink tapogatását! A kezünkön, amellyel fogunk, emelünk, tartunk és még csomó más dolgot csinálunk, rengeteg baktérium lehet, ezeket pedig észrevétlenül átvihetjük más, érzékeny testrészeinkre – és így akár komolyabb egészségügyi gondokat is okozhatunk magunknak.

El a kezekkel az arctól

Fotó: Getty Images

Ha körülnézünk egy kávézóban, egy könyvtárban vagy egy tömegközlekedési eszközön, feltűnhet, hogy hány ember könyököl az asztalon, az ablakpárkányon, a tenyerének támasztva az arcát. Pedig hacsak nem éppen az arcunkat mossuk vagy krémezzük, nem lenne szabad hozzáérnünk. A tenyerünkön és az ujjainkon lévő láthatatlan kosz eltömítheti a pórusainkat, ez pedig mitesszerek, pattanások kialakulásához vezethet, illetve súlyosbíthatja az akné tüneteit.

El a kezekkel a szájtól

Az ember szája átlagosan 34-72 különböző baktériumtörzs otthona. A legtöbbjük ártalmatlan – sőt, némelyik még jótékony is –, de ha a kezünkkel új baktérium kerül be (például úgy, hogy egy kilincs, egy csap, egy korlát vagy a saját mobiltelefonunk megérintése után nyúlunk a szánkba, vagy akár csak az ajkunkhoz), az teljesen felboríthatja ezt az egészséges egyensúlyt. Ha pedig a szánkban átveszik az uralmat az ártó baktériumok, annak rossz lehelet, fogszuvasodás, fogínybetegség, de akár fogvesztés is lehet a következménye.

El a kezekkel a szemtől

A szemünk a legérzékenyebb testrészeink egyike. Ha hozzányúlunk, azzal nemcsak kórokozókat juttathatunk oda, de annak a veszélye is fennál, hogy véletlenül mikroméretű kosz is jut a szemhéjunk alá. Akármilyen picike, sőt láthatatlan részecske is felsértheti a szaruhártyát, és jó eséllyel a szemünk irritálttá válik az idegentesttől. Ha valamilyen oknál fogva hozzá kell érnünk, akkor azt csak és kizárólag alapos kézmosás után tegyük. A szemünk dörzsölését is jobb lenne megállnunk, hiszen a szem körüli extrém vékony, faggyút alig termelő bőr egyébként is hajlamosabb a ráncosodásra, az agresszív mozdulattal pedig éppen a ráncok kialakulását segítjük elő. Ha viszket a szemünk, azt nagy valószínűséggel szemszárazság okozhatja, ezen szemcseppekkel segíthetünk.

El a kezekkel az orrtól

A szánkhoz hasonlóan az orrunk is tele van baktériumokkal, jó esetben azonban – normális a baktériumflóra esetén – semmiféle megbetegedést nem okoznak. Ám ha turkálunk az orrunkban, az ujjvégünkkel olyan baktériumokat is bejutthatunk, amelyek először zavart okoznak az egyensúlyban, majd akár gyulladást is. Arról nem is beszélve, hogy az orrunk baktériumai meg az ujjainkon telepedhetnek meg, és ezek mindenen, amihez utána hozzáérjük, vígan élhetnek.

Fotó: Getty Images

El a kezekkel a fültől

A fülünk belseje rendkívül érzékeny, igen könnyen megsérül, ezért is kellene megállnunk, hogy a fültisztító pálcikával mélyen belekotorjunk. De az ujjunkat se lenne szabad mélyen a fülünkbe dugni: a hallójáratot szegélyező bőr nagyon vékony, a turkálással pedig mikrosérülések keletkezhetnek rajta, és azokat az apró csontokat is megsérthetjük, amelyek a hallásunkat segítik. A fülviszketés hátterében állhat a fülzsír felhalmozódása, fertőzés, gyulladás, de valamilyen bőrprobléma vagy allergia is, éppen ezért érdemes fül-orr-gégész segítségét kérnünk a kellemetlen tünet megszüntetéséhez.

El a kezekkel a körmöktől

Még ha rendszeresen manikűrözünk is, akkor is nehéz elkerülni, hogy a körmeink alatt ne lakjanak baktériumok. Még egy alapos kézmosással se tudjuk száműzni őket onnan maradéktalanul – ezért is húznak az orvosok és az ápolók kesztyűt a steril közeget igénylő beavatkozásokhoz. Ha tehát unalmunkban a körmünk alatti részt piszkáljuk, azzal akaratlanul is szétoszlatjuk a kezünkön ezeket a baktériumokat, amelyek aztán kedvükre átterjedhetnek más felületekre is.

El a kezekkel a köldöktől

A Public Library of Science tudományos, technológiai és orvostudományi kiadó 2012-es tanulmánya szerint a köldök a legkoszosabb emberi testrész, ennek tudatában pedig jobb lenne ezt sem piszkálni. A köldökben nagy számú baktériumpopuláció található, amelyek egy részéhez nem is tudunk hozzáférni, így még zuhanyzás után se lesz makulátlanul tiszta. Ez a testrészünk az alakjánál fogva is könnyen gyűjti a koszt, ami akár erős szagot is áraszthat. Az egészségügyi szakemberek óva intenek mindenkit, hogy piszkos kézzel nyúljanak a köldökükhöz, ez ugyanis súlyos fertőzésekhez is vezethet.

Forrás: BBC, HáziPatika, jnj.com, journals.plos.org, thehealthy.com; Kiemelt kép: Getty Images