Magyarországon tavaly 2020-hoz képest másfélszeresére nőtt a vinyl lemezek értékesítése, erre már többet költöttek a magyarok, mint CD-re. A streaming ugyanakkor továbbra is egyeduralkodó.

A hazai hangfelvételipar tavaly 26 százalékkal nőtt, bevétele elérte a 6,9 milliárd forintot. Ezen belül a streaming 2021-ben újabb több, mint egymilliárd forinttal többet hozott, mint egy évvel korábban – közölte a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (MAHASZ). A MAHASZ azt követően tette közzé a hazai hangfelvételpiac fizikai és digitális értékesítésének 2021-es statisztikáit, hogy a zeneipar nemzetközi szervezete, az IFPI publikálta éves jelentését az elmúlt év eredményeivel.

A CD csillaga leáldozóban van

Az előző évhez képest az eladott fizikai hanghordozók száma 25,1 százalékkal nőtt: 2021-ben 1.032.499 darab CD, vinyl és egyéb hanghordozó fogyott. Az éves kereskedelmi érték 21,48 százalékkal emelkedett, jelenleg 1,59 milliárd forintot termel a hangfelvételipar fizikai szegmense. A növekedés legfontosabb eleme a vinylek kiugróan magas számú értékesítése: mind az eladott mennyiség, mind az érték mintegy másfélszeresére nőtt.

A 2021-ben eladott csaknem 228 ezer darab hanglemez által generált 795 millió forintos bevétellel a vinyl megelőzte a CD-t.

A vinyl népszerűségének ugrásszerű növekedése világszerte megfigyelhető. A Fortune magazin szerint tavaly több, mint 1 milliárd dollár bevétel származott a vinyl eladásokból, ezzel 35 éves eladási rekord dőlt meg. Ez a tendencia összefügg a retró zene újbóli térnyerésével, a régi hanghordozók iránti nosztalgia felerősödésével és nem utolsó sorban azzal, hogy a vinyl egyedi hangzását nem tudja visszaadni a streaming és a digitális formátumok. 

Vinyl vagy bakelit?

Régebben bakelitlemeznek mondtuk, mostanában az angol nyelvterületen elterjedt vinyl szó a divatos. Valójában mindkét elnevezés pontatlan, a lemezjátszóra felhelyezett lemezek anyaga ugyanis se nem bakelit, se nem vinyl. A hanglemezeket vinil-klorid és vinil-acetát felhasználásával készítik, az így előállított anyag neve PVC-PVA kopolimer. Ez alapvetően színtelen anyag, csillogó fekete színét festék hozzáadásával kapja, ezért lehet áttetsző, illetve bármilyen színű hanglemezt készíteni, más színű festéket hozzáadva. Olivia Wilde kedvese, Harry Styles Watermelon Sugar című lemezének speciális kiadása például piros-zöld színeivel egy görögdinnyét idéz. (Az angol watermelon szó jelentése görögdinnye.) Magyar zenekarnak is volt már színes lemeze, a Kerekes Band ReWind című lemeze például gyönyörű ciklámen színben pompázik. 

A letöltés a legnépszerűbb, többet költünk zenére

Magyarországon az előző évhez képest a digitális forgalom ismét több mint 1 milliárd forinttal, 28 százalékkal nőtt. A letöltésekből származó bevétel 3 százalékos csökkenése mellett a streaming folytatta az összértékben továbbra is hangsúlyos térnyerését és növekedését. 2021-ben a streamingből származó forgalom megközelíti a 2020-as teljes (fizikai és digitális kumulált) bevétel összegét. A magyarországi digitális zenei bevételek 28 százalékkal nőttek (4,1 milliárdról 5,3 milliárd forintra); ismét növekvő pályára állt a fizikai értékesítés (21,48 százalékkal bővült, 1,31 milliárdról 1,59 milliárd forintra); a fizikai és a digitális értékesítés összesített bevétele 26 százalékkal magasabb lett az előző évhez képest (5,4 milliárdról 6,9 milliárd forintra emelkedett).

A hazai hangfelvételipar összesített bevétele felívelőben van, elsősorban a digitális forgalmaknak köszönhetően. A 2000-es csúcsállapothoz és a 2013-as mélyponthoz képest egy újabb évet javított az iparág: a 2021-es bevételi adatok a 2006 és 2007 közötti értékekkel egyeznek meg.

Világszerte is nőttek a zenei bevételek

A Global Music Report adatai alapján az összesített nemzetközi hangfelvételipar 2021-ben 18,5 százalékkal növekedett, a rögzített zeneművek így globálisan 25,9 milliárd dollárt termeltek tavaly. Az IFPI által monitorozott minden régióban növekedtek a zenei bevételek. A prémium streaming előfizetések forgalma 21,9 százalékkal 12,3 milliárd dollárra nőtt, tavaly év végén 523 millió fizetős streaming előfizetés volt a világon. A teljes streaming forgalom 24,3 százalékos növekménnyel 16,9 milliárd dollár, ez a teljes hangfelvétel-ipari bevétel 65 százaléka. Az egyre növekvő globális értékekhez hozzájárult a fizikai formátumok 16,1 százalékos plusz bevétele is.

Forrás: MTI, Fortune, Kiemelt kép: Getty Images