Egy új kutatás szerint legtöbben ezt a házimunkát végzik a legkevesebb lelkesedéssel.

A ház körüli teendők között bőven akadnak olyanok, amelyek cseppet sem szórakoztatóak, és ez különösen igaz akkor, ha takarításról beszélünk. Egy új, több mint ezer 18–79 év közötti résztvevővel végzett amerikai tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a fürdőszoba takarítása és fertőtlenítése a legjobban utált házimunka mind közül. A mosogatás, a mosás és a hűtőtakarítás szintén a lista elején végeztek, ezeket sem szívesen csináljuk. De ha van kedvünk hozzá, ha nincs, úgy tűnik, így is sok időt töltünk velük – a Lombardo Homes amerikai építőipari kivitelező cég által készített felmerés szerint a megkérdezettek negyede 61–120 percet takarít hetente.

Sok válaszadó (66 százalék) beismerte, hogy próbálta már mondvacsinált indokokkal lepasszolni a házimunkát, ennél is többen pedig azt, hogy hajlamosak a halogatásra ahelyett, hogy gyorsan túlesnének a dolgon: 85 százalék mondta azt, hogy általában azokkal a teendőkkel kezd, amelyeket szívesebben csinál, és a végére hagyja azokat, amelyeket utál.

A kutatás arra a jelenségre is rávilágított, hogy a házimunka még mindig javarészt a nőkre hárul.

A résztvevők válaszai alapján a nők 45 százaléka végzi az összes házimunkát, míg a férfiak 24 százaléka a ház körüli teendőket. A férfiak fele azért úgy nyilatkozott, hogy megosztja a feladatokat a partnerével, de 19 százalék nem restellte bevallani, hogy a házimunka oroszlánrészét a párja végzi el.

Fotó: Getty Images

A válaszokból kiolvasható továbbá, mennyire megváltoztak a takarítási szokásaink a pandémia következtében: a résztvevők 55 százaléka mondta azt, hogy a koronavírus-járvány kitörése óta szorgalmasabban takarít, míg 66 százalék azt, hogy alaposabb munkát végez, hogy biztosan megszabadítsa otthonát minden kórokozótól.

És hogy mi a helyzet az éppen aktuális tavaszi nagytakarítással? A válaszadók közel fele (49 százalék) minden évben időt szakít rá, általában március végén vagy április elején. A nagytakarításhoz szükséges legfontosabb eszközöknek pedig a porszívót, az általános felülettisztító spray-t és a fertőtlenítő kendőt tartják.

Ha pedig rávettük magunkat a takarításra, gondoljunk arra, hogy ez akár fel is érhet egy edzéssel.

Forrás: lombardohomes.com, marthastewart.com; Kiemelt kép: Getty Images