Megtaláltuk a nap legkedvesebb hírét.

Március 21-én hétfőn, a münsteri Alwetterzoo állatkertben megünnepelték a Zeta nevű stramm oroszlánhölgy 24. születésnapját. Zeta 1998. március 21-én született a dániai Givskudban, 2003. március 13-án érkezett Münsterbe, azóta itt él. „Az első naptól kezdve egyértelmű volt, hogy ő a falkavezér – emlékszik vissza Alexander Dietrich, a münsteri Allwetterzoo állatkerti gondozója az Alles Munster online magazinnak adott nyilatkozatában. –  Különösen, ha az étkezéséről van szó, nem ismeri a viccet, és ezt világosan kimutatja. A hím oroszlánok is mindig egyértelműen alatta álltak a hierarchiában.”

Az állatkert beszámolóiból az is kiderült, hogy az öregségből adódó kisebb betegségektől eltekintve Zeta egy igazán fürge oroszlánhölgy.

Még mindig megvan a teljes fogsora, amellyel vígan befalja a napi 4-5 kilogrammos húsadagokat csonttal együtt. A 24 év nagyon magas életkor az oroszlánok esetében, amelyet csak akkor tudnak elérni, ha jó génekkel rendelkeznek, és kiváló gondozásban és ápolásban részesülnek.

Zeta először csak körbeszimatolja a szülinapi ajándékot… (Fotó: Guido Kirchner/picture alliance via Getty Images)

Váratlan fordulat

Zeta jeles napjáról az állatkert természetesen a közösségi oldalain is megemlékezett, és a hírt több helyi lap is megosztotta. Az Allwetterzoo jóhiszeműen úgy vélte, Zeta a legöregebb oroszlán az Európai Unióban, így születésnapja hírét az újságok ezzel a szalagcímmel közölték. Mindez persze azonnal eljutott Safóhoz, az EU valóban legöregebb oroszlánjához, aki három és fél hónappal idősebb Zetánál, és aki azonnal kikérte magának az aljas címbitorlási kísérletet. A münsteri állatkert a Facebook-oldalán korrigálta a hibát, elnézést kért Safótól, és további jó egészséget kívánt neki. Safo 2021 december 9-én töltötte be a 24. életévét, szülinapi ajándékként egy fél kecskét kapott, szőröstől-bőröstől-csontostól, amelyek mind létfontosságúak a ragadozó nagymacskák számára.
Safo a karlsruhei állatkertben él, és némi öregkorra jellemző bőrbetegségen kívül egészséges, mint a makk. Az alábbi videót nézve erről mi is meggyőződhetünk: itt látható, milyen virgonc örömmel veti rá magát a szülinapos az ajándékára.

Aggasztó helyzet

Nem is olyan régen még olyan sok oroszlán élt Afrikában, hogy a túlélésük biztosítottnak számított. Aztán jött az ijesztő fordulat: az 1970-es évek óta a vadon élő populáció 70%-a eltűnt. Az okok, mint oly gyakran, emberi természetűek. A népességnövekedés, a földművelés és az ebből eredő konfliktusok az emberek és az állatok között, valamint a hatalmas orvvadászat miatt az állatok királya veszélyeztetett fajjá vált. Afrika egyes régióiban az oroszlán mára már teljesen kihalt.

Mivel az oroszlánokkal való érintkezés rendkívül veszélyes, és az állatokat sem szabad feleslegesen stresszelni, az idős állatok állatorvosi ellenőrzését mindenütt igyekszenek a minimálisra csökkenteni. A komolyabb vizsgálatoknál ráadásul minden egyes alkalommal kábításra van szükség. „A münsteri állatkertben azonban az állatok kifejezetten arra vannak kiképezve, hogy altatás nélkül el tudjanak végezni kisebb orvosi beavatkozásokat rajtuk. Az állatorvost egy rács védi az állattól. A kiképzés pozitív megerősítéssel működik, általában étellel való jutalmazás” – magyarázta Zeta gondozója. A viszonylagos közelség lehetővé teszi a szemek, a fogak és a torok vizsgálatát.

Kiemelt kép: Getty Images