7 dolog, amit a menyasszonyok gyakran megbánnak ruhaválasztásnál

Tanuljunk mások hibájából, hogy nekünk már csak a kellemes része maradjon!

Közeledik az esküvőszezon, és ugyan úgy tűnik (egyelőre), hogy a koronavírus-járvány már nem lesz semmi jónak az elrontója ebből a szempontból, a házasulandók most az Ukrajnában kitört háború miatt szervezkednek nehéz szívvel. Van, amit azonban a legtöbb menyasszony most is lelkesen tervez, ez pedig a ruha. És ugyan az elmúlt két évben divatba jöttek a meghitt mikroesküvők, amelyeken a menyasszonyok általában ruhából is egyszerűt viselnek, azért még mindig elmondható, hogy rengetegen vágynak a megszokott, hosszú, királylányos ruhákra. Az Insideren a minap megjelent egy cikk, amelyen a hét évig esküvői szalonban dolgozó Hayley Segar írt: ebben összegyűjtötte, mi az a hét dolog, amit leggyakrabban megbánnak a ruhát választó arák. Tippjeiből és saját tanácsaink közül szemezgettünk, amelyek talán segítenek kicsit azok számára, akik igenis nagy, feltűnő és drága ruhát szeretnének.

Túl sok a vélemény

Egy esküvői ruhaszalonba általában nem egyedül érkeznek a menyasszonyok. Legjobb barátnőt, anyukát, tanút magunkkal vinni szinte megszokásnak számít, de minél többen mentek, annál nagyobb lehet a teher. Hiszen az esküvői ruhavásárlás végeredményben egy intim dolog, és minél több vélemény ütközik, minél többen mondják, melyik tetszett számukra a legjobban, annál nagyobb nyomás lesz a menyasszonyon, hogy végül melyiket is válassza. Érdemes maximum két emberrel menni, úgyis minden barátnőd látni fogja a fotókat.

Megvan a ruha, de továbbra is nézegetsz

Mielőtt megszerezted, álmaid ruhája volt, de miután lefoglalóztad, elkezd motoszkálni benned, hogy talán van szebb, megfelelőbb, hozzád jobban passzoló ruha is. Aki ilyenkor is folytatja a ruhák nézését, gyakran bánja meg választását, ami végül keserű szájízt hagyhat. Nem árt észben tartani, hogy igen, valószínűleg mindig találsz majd szebbet, fantasztikusabbat, elvégre szinte végtelen számú ruha létezik a piacon olyan árakkal, amelyeket látván még egy olajsejk is nagyot nyelne. Segar azt ajánlja, ha megvan a Ruha, engedd el a kérdést, és inkább koncentrálj a következő lépésekre.

Egyetlen részletre fókuszálsz

Az amerikai szakember szerint sokan követik el azt a hibát is, hogy miután megvan a ruha, annak egyetlen, kérdéses részére kezdenek el fókuszálni. Például elbizonytalanodnak, mégiscsak jó lesz-e a V-kivágás, esetleg nem kellett volna-e mégis ujjatlan darabot választani. Egy esküvői ruha vásárlás olyasmi, amit azért ritkán csinál az ember, így megint csak fölösleges belehajszolni magunkat abba, hogy hibát keressünk benne. Ha elbizonytalanodsz, mutasd meg a képet a barátnőidnek, ők bizonyára elhessegetik majd a kérdéseket. Ha pedig megtörtént az, ami mindenki rémálma, és egyszer csak elkezded gyűlölni a választott ruhát, még mindig megpróbálhatsz beszélni a szalonnal, hátha van más opciójuk számodra.

Túl sok ember = túl sok vélemény. Jobb, ha maximum hárman mentek ruhát választani. (Fotó: Getty Images)

Erőn felül költesz

Attól, hogy esküvőre készülsz, nem kell adósságokba verni magad. De még ha nem is tervezel erődön felül költeni, akkor is olyan kiadás, amit ritkán tesz az ember, és ez feszültségekhez vezethet. Az egész esküvőszervezési folyamat tele van nagy összegű befizetésekkel, így normális, hogy ez nincs ránk jó hatással.

Ha úgy érzed, hogy az álomruha túllépné a költségvetést, próbálj meg összeget átcsoportosítani máshonnan. Ha ez nem megy, egyszerűen el kell engedni és olcsóbb megoldások után nézni.

A lényeg, hogy ne engedd, hogy különféle befolyások miatt végül egy értelmetlenül drága ruhát válassz. Az, hogy a szalonban esetleg „lesajnálóan” néznek rád, mert olcsóbbat keresel? Mi azt mondjuk, ne érdekeljen: ha ez mégis megtörténik, biztos, hogy nem a megfelelő szalonban vagy! Menyasszonyi ugyan, de ez csak egy ruha, ezt mindig tartsd szem előtt.

Túl gyorsan választanak

Gyakran már az első boltban találnak a menyasszonyok olyan ruhát, ami tetszik nekik. És itt belépnek a „ez egy nagyon keresett darab, lehet, hogy holnap már nem lesz elérhető” típusú nyomasztások, amelyek részben azért érkeznek, hogy az adott szalon máris üzletet csináljon. Aki akkor túl gyorsan csap le egy ruhára, az később úgy érezheti, hogy kihagyta a legjobb részt, azt az izgalmat, amíg keresgéli a tökéleteset. Ha az első ruha tényleg jó és az ára is megfelelő, akkor viszont mire várnál? Inkább örülj neki, hogy ezek szerint minden jól áll.

A fejeddel választasz, nem a szíveddel

Ez egy érzelmi döntés, és sokan inkább a szívükre hallgatnak, de vannak, akik praktikusabban gondolkodnak. Ők hajlamosak kihagyni ezt a részt, ami viszont később okozhat bennük hiányérzetet. Hagyd, hogy elragadjanak az érzelmek, felejtsd el egy pillanatra a teendők listáját, és csak koncentrálj a ruhára! Ennyi érzelmeskedés mindenkinek bele kell, hogy férjen, elvégre ez szórakozás, nem egy projekt!

Másoknak akarsz megfelelni

Még ha nem is viszed el őket a ruhaválasztásra, ott vannak a barátnők, (jó esetben) az édesanyád, a leendő anyós, a nagynénéd, a mindent jobban tudó munkatársad, akik természetesen mind jobban érzik, mi áll jól neked, és hogy miben ILLENE megjelenned. Sokan hagyják magukat belehajszolni emiatt olyan ruha megvásárlásába/kölcsönzésébe, amit nem is igazán szeretnek. Pedig valójában senkinek semmi köze ahhoz, milyen ruhában leszel. A szokásokról pedig annyit, hogy, nemrég az is szokás volt, hogy szüzen mentek férjhez a nők, sőt az is, hogy nem is ők választották ki férjüket. Ennyit erről. A divat pedig megint ne számítson, hiszen hiába menő most a puffos ujj vagy a derékban elvágott ruha – az alakodhoz válassz darabot, ne a trendekhez.

Forrás: Insider, kiemelt kép: Getty Images