6 tipp, hogy az utazás valóban a kikapcsolódásról szóljon

Sokszor hiába utazunk el, mégsem tudunk kellően ellazulni ahhoz, hogy valóban kipihenjük magunkat. Tippjeinkkel azonban kellően felkészülhetünk az utazásra, és azt követően a hétköznapokhoz való visszatérésre is – hogy a vakáció valóban a kikapcsolódásról szóljon.

–––––––––– SZPONZORÁLT TARTALOM ––––––––––

Néha szükségünk van arra, hogy egyszerűen kiszakadjunk a napi mókuskerékből, és valamilyen kellemes helyre utazva pihenjünk néhány napot. Azonban sokan tapasztaljuk azt, hogy ilyenkor sem tudjuk elengedni magunkat, és mire sikerülne picit leeresztenünk, már csomagolhatunk, és indulhatunk is haza – ahol pedig kezdődik az egész körforgás elölről. 

Ha szeretnénk, hogy igazán pihentető nyaralásunk legyen, akkor arra érdemes előre készülni, mint ahogy arra is, hogy hazatérve sokáig kitartson a kiruccanás jótékony hatása. Tippjeinket követve biztosan sikerül megszabadulni a felgyülemlett stressztől, és igazán emlékezetesen – és lazán – telik majd a vakáció.

Hangolódjunk rá előre 

A legjobb, hogy már az utazás tervezésekor elkezdjük aktívan elképzelni magunkat nyaralás közben. Hova megyünk, mit fogunk ott csinálni, milyen látnivalók vannak, és a többi. Már az is egy élmény, amikor kiválasztjuk a megfelelő úti célt, hiszen azonnal indulhat az álmodozás ilyenkor. Főleg, ha a hely tényleg mesés! ​Magyarország egyik legkülönlegesebb spa szállodájában, a Caramell Premium Resort****superiorban zavartalan pihenést és nyugalmat lelhetünk. A keleti stílusban kialakított belső terei hívogatóak, kár egy nagy utazás, a képeket elnézegetve pedig már a foglaláskor úgy érezhetjük magunkat, mintha nyaralnánk. Ráadásul a Bükben fekszik, közel számtalan látnivalóhoz, ami kirándulásra csábít, így tényleg már az utazás előtt elkezdhetünk arról álmodozni, mit is nézzünk meg.

Fotó: Caramell Premium Resort****superior

Rakjunk rendet indulás előtt

Talán furcsának tűnhet, de beválik ez a tipp. Hiszen ha rend uralkodik a környezetünkben, akkor az a lelkünkre is jótékonyan hat. Ha tisztább az otthonunk, nagyobb valószínűséggel leszünk egészségesebbek és fizikailag aktívabbak – derül ki a Medicine and Science in Sports & Exercise (Orvosság és tudomány a sportban és edzésben) című szaklapban megjelent tanulmányokból. A Ha az otthonunk rendetlen, attól stresszesnek érezhetjük magunkat, és ez még az immunrendszerünkre is hatással lehet. Kimutatták, hogy azoknak, akik rendetlenként, zűrösként és rendezetlenként jellemzik az otthonukat, magasabb a kortizol nevű stresszhormon szintjük, ami pedig gyengíti az immunrendszer működését (és még a hajunkat is ritkíthatja). 

A rendrakás még az alvásban is segíthet (valószínűleg ennek is köze van a kevesebb stresszhez); az Amerikai Alvásgyógyászati Akadémia szerint a gyűjtögetőknek (akik hajlamosak mindenféle kacatot felhalmozni) több alvási problémája van, mint az átlagnak. Bizony, a környezetünknek nagyobb hatása van ránk, mint gondolnánk. Gondoljunk csak egy fülledt tárgyalóteremre, egy rosszul megvilágított irodára vagy akár a lakásunkra, ahova nem jut be elegendő fény. A levegő minősége, a napfény (helló, D-vitamin!), a szép kilátás, az alacsony zajszint mind olyasmi, ami hozzájárul a kellemes közérzetünkhöz, amihez a rendezett környezet is beletartozik. Arról nem is szólva, hogy micsoda öröm egy rendezett otthonba hazatérni, és nem azon elkezdeni azonnal aggódni, hogy mit kell elpakolni, vagy éppen hol van egy tiszta pohár.

Fotó: unsplash

Meditációval készüljünk

A meditáció segít abban, hogy kiegyensúlyozottabbak legyünk az életben, hogy messzire száműzzük a stresszt a mindennapokból, ám sokan még mindig idegenkednek tőle, mondván, képtelenek annyira elcsendesedni, amennyire kell. A meditáció célja, hogy megtaláljuk a belső békénket, ezért lényeges, hogy kényelmes testtartásban kezdjünk neki. Célszerű olyan helyet keresni, ahol hátra tudunk dőlni és ahol nem okoz gondot 10-15 percet mocorgás nélkül eltölteni, hiszen az elmélyüléshez, a mély lélegzetvételekhez stabilan megtartott törzsre van szükség – csak így tud a levegő egészen mélyen beáramlani a tüdőbe. 

A bükfürdőn található Caramell Premium Resort****superior az ország egyik legszebb és legkülönlegesebb hotelkomplexuma, ami párját ritkító ayurvédikus– és VIP-kezelőivel, és a speciális, meditációra is tökéletesen alkalmas japán kertjével a vendégek maximális kényelmét szolgálja, hogy igazán sikerüljön a pihenésre való ráhangolódás, még akkor is, ha előtte nem volt lehetőségünk erre.

Fotó: unsplash

Csobbanjunk – az erőben!

Igen, nem elírás: nem csak a vízbe lehet megmártózni – bár az is remek szórakozás – hanem az erdőbe is. A természet egyébként a szervezetünkre bizonyítottan jó hatással van: Mijazaki Josifumi, egy japán pszichológus kutatásai alapján kiderült ugyanis, hogy az erdei környezetben eltöltött idő pozitívan hat a lelki és testi egészségre. Felmérésében 260 személy nyálán végeztek hormonelemzést: előtte a kísérletbe bevontak fele húsz percig erdei, másik fele húsz percig városi környezetet ábrázoló filmet nézett. Az erdőben játszódó filmet nézők nyálában a kortizol nevű stresszhormon szintje 13,4 százalékkal alacsonyabb volt, mint azoké, akik városi környezetet láttak.

A kutatók egy immunológiai vizsgálat során is hasonló eredményeket kaptak. A kísérlet során huszonöt személy vérében megmérték a természetes ölősejtek aktivitását, amelyek felfalják a szervezetbe jutó baktériumokat, majd kétnapos erdei túrára vitték őket. Az eredmények azt mutatták, hogy az erdei kirándulás után közvetlenül, és még egy hónappal később is nagyobb volt az ölősejtek aktivitása, mint előtte. Ez pedig azt bizonyítja, hogy az erdőjárás jó hatással van az immunrendszerre. Érthető, ha a kutatások publikálása óta Japánban egyre nagyobb népszerűségre tett szert az erdei kirándulással „végzett” stresszcsökkentő és immunerősítő terápia, ami az utóbbi években az egész világon trenddé vált. 

A túrázás és a nordic walking minden korosztály számára ideális mozgásforma (Fotó: unsplash)

A Caramell Premium Resort****superior csodás környezetben fekszik, ahol a hotel kínálta kikapcsolódási lehetőségek mellett kirándulásra is van lehetőségünk: Bükfürdő és környéke csodás kiránduló útvonalakat rejt. Az Ökumenikus kápolnától gyalogosan vagy biciklivel látogassunk el a Koczán-házhoz, a néhai cipészmester lakóháza a tájegység utolsó zsúpfedésű, csapott oromzatú, vályogfalú parasztháza. Innen folytassuk utunkat az evangélikus templom felé, majd haladjunk félkörben tovább, útba ejtve az Eötvös Parkot is. A szökőkutak mellett szusszanjunk meg kicsit, majd vegyük irányba a Szent Kelemen Plébániatemplomot, aminek parkja természetvédelmi terület. Érdemes egy kicsit letérni a félkörívről, és ellátogatni a Széchenyi parkhoz is, ahol több látnivaló is vár.

Teljes kényeztetés

Nem is lenne teljes egy igazán pihentető wellness-hétvége szaunázás és masszázs nélkül! Az egészséges szervezet számára a szaunázás sok jótékony hatással bírhat, mivel rengeteg fajtája van, így csaknem mindenki megtalálhatja a leginkább nekivalót. Csak úgy, mint a masszázsból: lehet frissítő, relaxáló, gyógy–, vagy ayurvédikus, nincs olyan, aki ne találná meg az egészségi– és lelki állapotának megfelelőt belőle.A prevenció, valamint egészségünk megőrzése kiemelt fontosságú az év minden egyes időszakában. A Caramell termálvizének jótékony hatása és a tradicionális gyógykezelések mellett, magán járóbeteg ellátást biztosító Medical Centerben is igénybe vehetjük a gyógyulást elősegítő szolgáltatásokat.

Fotó: Caramell Premium Resort****superior

A spa központ 2 különálló wellness- és szauna részlegben biztosítja a különböző igényű vendégek zavartalan pihenését. A csendes ellazulás és páros relaxálás a VIP pihenőterekben garantált, valamint a frissítő strandolás és a családi pancsolás az ideérkezők igényeinek legmegfelelőbb wellness-élményben és harmonikus zavartalanságban biztosított. A Caramell Premium Resort****superior az ország első holisztikus szállodájaként, a klasszikus frissítő, lazító masszázsokon és tradicionális gyógykezeléseken túl, a lélek és szellem kényeztetésére és harmonizálására irányuló holisztikus és ayurvedikus testkezelések egész sorát, páros kezeléseket, valamint fürdő-, és szauna szeánszokat kínál a belső harmóniát kereső vendégeknek.

Elcsöndesedni – kívül és belül

Mai világunkban a mobiltelefon és az állandó online állapot szinte létszükséglet, de ez szinte észrevétlenül hatalmas stresszt ró ránk. Hiszen ha folyton elérhetőek vagyunk, akkor az elménk nem tud úgy megpihenni, mint egyébként tenné, hiszen – tudat alatt – folyton készenlétben állunk. Ezért érdemes digitális detoxot tartani, legalábbis részben, azaz néhány órára minden nap megszabadulni a mobilunktól és egyéb okos kütyünktől.

A legjobb erre, ha belevetjük magunkat a Caramell Premium Resort****superior nemrég újjászületett wellness-részlegébe, ami exkluzív környezetével minden érzékünket csábítja. A nagy alapterületnek és a megfelelően kialakított vendégtereknek köszönhetően a vendégek egymás zavarása nélkül, harmonikusan pihenhetnek, dolgozhatnak, szórakozhatnak. A bükfürdői termálvíz bevezetésével teljesen megújult Silent Zone (csendes zóna) wellness részleg, mely az újjászületés ideje alatt is a holisztikus stílusjegy vonalait követte végig. A két külön álló, összesen 60 m2-es organikus formájú termál vizes körmedence mozaikburkolata, az elegáns, nagy méretű járólapok és fali burkolatok izgalmas ritmust adnak az egyedi tervezés arculatába.

Fotó: Caramell Premium Resort****superior

A wellness medence közepén található gömb alakú, belül színes világítású kuckó, nyugtató hangulatot sugároz. A medence közvetlen közelében megvalósított pihenőtér, a kényelmes pihenőágyak, az ablakparavánokon látható lotus-motívum nyílásain beszűrődő természetes napfény garantálják a csendes ellazulást és a különleges közérzet élményét, melyet tovább fokoz a török gőz, a finn szauna és a tepidárium nyugtató hatása. A Resort területén saját kútból, közel 900 méter mélységből feltörő termálvizünket 2 különálló, összesen 60 m2-es organikus formájú, élményelemektől mentes medencében – eltérő hőfokokkal – élvezhetik a vendégek a nyugalom szigetét egész évben. 

Kiemelt kép: unsplash