Nemcsak szaunából van sok fajta, de annak is több módja van, ahogyan szaunázunk, attól függően, milyen eredményt szeretnénk! Mi fán terem a bioszauna, és miért olyan varázslatos élmény egy szaunaszeánsz?

—————–SZPONZORÁLT TARTALOM———————-

A szaunát az északi népek már több mint kétezer éve ismerik, bár az első írásos említések csak kb. ezer évre nyúlnak vissza. Eredetileg mosakodásra, fürdésre használatos helyiség volt, de szülésekhez és betegek gyógyulásához is használták az ott található tiszta víz és tisztaság miatt. Sőt, még húst is szárítottak benne, illetve egyéb mezőgazdasági tevékenységeknek is helyet adott. Rituális helyszín is volt, szentivánéjkor a finn szokás szerint az eladósorban lévő lányok kelendőségét próbálták növelni különféle varázsigékkel.

Sok időnek kellett eltelnie, mire délebbre is rájöttek, hogy micsoda remek dolog a szaunázás, hogy milyen jó hatással van az emberi szervezetre, mára viszont már eljutottunk odáig, hogy aki teheti, szaunázik, a szaunaszeánszok vagy ceremóniák pedig már igazi luxus kikapcsolódási lehetőséggé váltak szerte a világon.

Jótékony hatása

Az egészséges szervezet számára a szaunázás sok jótékony hatással bírhat. A vérkeringés fizikai igénybevétele révén edzi a szívet, javítja a vérkeringést. (De kifejezetten fontos, hogy vérkeringési zavarokkal és szívpanaszokkal küszködőknek óvatosnak kell lenniük, mert túlságosan igénybe veheti őket a szaunázás, orvossal való konzultáció nélkül ne használják!) Igénybe veszi az immunrendszert, így erősíti azt. (Ez esetben is fontos, hogy az egészséges szervezetre van jó hatással: ha éppen le van gyengülve az immunrendszerünk, akkor ne szaunázzunk!)

(Fotó: Unsplash)

Ezért ha például lázasak vagyunk, megfázással küzdünk, akkor nem feltétlenül jó ötlet szaunába menni. Egyrészt, mert megfertőzhetünk másokat, másrészt pedig, mert szervezetünket ilyenkor eleve nagyobb megterhelésnek tesszük ki, a láz epedig önmagában is erősen megterheli a szívünket. Szaunázás közben fokozott izzadás történik, aminek során a szervezetből természetes úton távoznak méreganyagok, tágulnak a pórusok, tisztul a bőr, illetve extra hámlasztó hatással is bír a szaunázás. A stresszoldásban is jótékony szerepe van, a bőrre is jó hatással van, és álmatlanság ellen is működik emellett pedig az izomláz enyhítésében is segítségünkre van. 

Nem mindegy, mennyit és hogyan szaunázunk!

Attól függően, milyen eredményre vágyunk, többféleképpen is szaunázhatunk. Irritáló szaunázás során (ez felpezsdít) csak egyszer szabad bemenni a szauna hevítő helyiségébe, ami után zuhanynak vagy hideg vizes medencének kell következnie. A tonizáló szaunázás olyan, mint az irritáló, de ez esetben két kört kell menni, így már egyszerre pezsdít és lazít is. Ha háromszor ismétlünk, az már relaxáló hatással bír, ha pedig négyszer (nagyon ritkán ötször, de az már veszélyes is lehet), az az exhausztív, vagyis kimerítő szaunázás, amivel alvászavart lehet kezelni, mert iszonyatosan kimerül tőle a test. Ezek egyébként a finn szaunára vonatkoznak.

Finn szauna

Finnországot szokás a szaunák hazájának nevezni, a kb. 5 millió fős lakosságra kb. 2 millió szauna jut, ezen kívül pedig a széleskörű népszerűséget is nekik köszönheti, hiszen sportolóktól kezdve politikusokon át mindenki hirdette a szaunák népszerűségét.

A szaunák legelterjedtebb fajtája a finn szauna, ahol az alapanyag általában lucfenyő. Az izzasztó hatást manapság elektromos fémkályhával érik el (korábban fatüzelésűek voltak), amit 80-90, néha akár 100 Celsius fok fölé hevítenek. A fűtőtest tetején találhatók a kövek, amelyeket ha vízzel locsolunk, emelkedik a páratartalom és a hőmérséklet is. Egri Csaba, világbajnok szaunamesternek nem véletlenül ez az egyik kedvenc szaunafajtája: „A finn szauna segíti a méreg-és salakanyagok távozását, erősíti az immunrendszert, hosszútávon javítja a keringést, fiatalítja a bőrt, fokozza az anyagcserét, élénkítő hatással van a szervezetre” – magyarázza.

Infraszauna

Amíg a finn szaunában a szaunakályha melegíti fel a levegőt, addig az infrakabinokban az infrasugárzó, de nem több, mint 45-65 fokra. Maga a kabin tehát kevésbé, a benne elhelyezkedő test viszont jobban felmelegszik, mégpedig az infravörös sugárzásnak köszönhetően, ami a bőr alsó rétegeibe is eljut, így belülről kifelé haladva melegíti fel testünket, ami miatt több előnyös hatása van, mint a klasszikus szaunának, ráadásul kevésbé is terheli meg a szervezetet. Viszont fokozott kalóriaégetés történik infraszaunzás közben, és a narancsbőrre is jó hatással lehet, ezért ez a típus is igen népszerű. „Ezen kívül segíti a stresszoldást, csökkenti a fájdalmat, méregtelenít, erősíti az immunrendszert és az érfalakat is” – teszi hozzá Egri Csaba, világbajnok szaunamester.

Egyéb szaunatípusok

Ezeken kívül egyébként létezik még több fajta szauna is. Például a gőzszauna, vagyis gőzfürdő, amit már az ókori görögök is ismertek. Itt a relatív páratartalom 80-100% között van, viszont a kabin hőmérséklete cserébe alacsonyabb. Ebben testünk nem tudja hűteni magát izzadsággal a magas páratartalom miatt, ezért hőtorlódás jön létre, ami még nagyobb megterhelést jelenthet szívünkre és vérkeringésünkre, viszont a légúti bántalmakban és asztmában szenvedőknek kifejezetten ajánlott. „A gőzkabin használata szintén erősíti az immunrendszert, tisztítja a légutakat, kalóriaégetés fokozására is kiváló, főleg edzés után, ezenkívül javítja a vérkeringést, és a bőrápolás terén is eredményes” – ajánlja a szaunamester. Aztán ott a kémény nélküli, régimódi füstszauna, amelyben a szaunázás előtt a tűzhelyen kell befűteni. A füst a helyiségen keresztül az ajtón távozik, a szaunázást akkor lehet megkezdeni, amikor 3-4 óra múlva a tűz már nem füstöl, legfeljebb parázslik.

Persze modern verziók is vannak: a kombinált szauna a finn és az infravörös szauna leveréke, amelyben választhatunk, hogy melyiket szeretnénk éppen használni.

A fényterápiás szauna gyakorlatilag egy infraszauna, amely az érzékszerveinken keresztül a lelki gyógyulást is elősegítheti, hiszen a szemünkön át az agyunkba jutó fény bizonyítottan jó hatással van szellemi és mentális állapotunk megújításában. És ott van az egyre népszerűbb bioszauna, amelyet soft-, azaz lágy szaunának hívnak, és csak 40-60 Celsius fokra fűt fel, páratartalmais sokkal elviselhetőbb. Ezekben szinte mindig van valamilyen kiegészítő szolgáltatás is, például aroma– vagy fényterápia, sőt akár zeneterápia. Egri Csaba megemlíti még a tepidáriumot is, ami egy hosszabb pihenésre alkalmas helység, mer nem túl meleg, a páratartalom sem magas, kellemes 30-40 fok közötti hőmérséklet uralkodik. Nyugtató hatása mellett erősíti az immunrendszert és a kellemes meleg miatt javítja a vérkeringést.

Az igazi szaunaélmény: a szaunaszeánsz

Wellness-szállodákban láthattad már a szaunaszeánsz, felöntés vagy szaunaceremónia kifejezést is. Ez egy egészen különleges élmény, amit kizárólag klasszikus szaunában lehet átélni. Ezeknek a szeránszoknak az a lényege, hogy egy szaunamester locsolja a vizet, vagy az egyéb jótékony anyagot a kövekre (felönt), majd szertartásos mozdulatokkal teríti szét az egyre párásabb levegőt.

Egy ilyen szaunában igazi élmény a szaunaszeánsz. (Fotó: Caramell Premium Resort **** Superior)

Ezenkívül a szaunamester igyekszik mindenki számára személyre szabott ventillációt biztosítani a levegő kavarásával. Egy szaunaszánsz mindiz izgalams élmény, hiszen igazi közössági élménnyé is válik a szaunamester irányítása alatt, ha módodban áll, mindenképpen próbáld ki! 

A bükfürdői Caramell Premium Resort **** Superiorban például szinte mindegyik szaunát megtalálhatod: gyógynövényes szauna, aroma szauna, infrakabin, gőzkabin, finn szauna és bioszauna is rendelkezésre áll, illetve 10 féle szaunaceremónia, amit a világbajnok Egri Csaba tart.

Van, amelyik a szauna melegét, az aromás illóolajok és a konyak illatát, valamint a virágméz jótékony hatását egyesíti, van, amelyik során a felöntés a menta és a csokoládé aromájával az érzékeket célozza meg.

(A mentol hűsítő és tisztító hatásának köszönhetően a légutak és az elme is felfrissül. A csokoládé illata endorfint, boldogsághormont szabadít fel.) Az Ice Mint Kamikaze különösen izgalmas, hiszen ilyenkor az intenzív forró levegő és a jég fagyos ellentéte érvényesül, ami a szaunamester technikájának köszönhetően lesz igazán vérkeringés-serkentő és frissítő élmény. De elmehetsz virgács felöntésre is: ez a program a természetes hatóanyagokat tartalmazó fák lombjaiból kötött virgácscsokrok felhasználásával történik.

Az ilyen felöntéseket szakavatott virgácsmesterek tartják, nagyon egyedi élményt adnak a fák lombjaiból kicsapódó illataromák, miközben a szaunázók a felmelegített nyírfacsokrokkal ápolják testüket különféle csapkolódó mozdulatokkal.

A frissítő citrusos felöntés is nagyon izgalmas, ennek során a szaunamester friss gyümölccsel kínálja meg a vendégeket a szaunában a bor átdörzsölésére, majd megkóstolásra is. A vitaminok és ásványi anyagok a szaunázást követően sokkal intenzívebben szívódnak fel.

De bármelyik szaunatípust vagy szaunaceremóniát is válasszuk, az garantált, már amennyiben betartjuk az egészségügyi előírásokat, hogy sokkal jobban érezzük magunkat utána.

Kiemelt kép: Unsplash