Egy nő 22 éve sült krumplin és csirkefalatokon él, de makk egészséges

A brit nő egy ritkán hallott evésszavarban szenved.

Egy brit nő az elmúlt 22 évben sem zöldséget, sem gyümölcsöt nem fogyasztott, saját bevallása szerint csak csirkefalatokat, sült krumplit és chipset evett – és állítólag teljesen egészséges.

A 25 éves Summer Monro egy ritkán hallott evészavarban, ARFID-ben szenved (a mozaikszó az avoidant restrictive food intake disorder, azaz az elkerülő/restriktív táplálékbeviteli zavar rövidítése), és már egy alma vagy egy banán elfogyasztásának a gondolatától is öklendeznie kell.

„Nem emlékszem, hogy mikor ettem utoljára gyümölcsöt vagy zöldséget

– nyilatkozta Monro a South West News Service brit hírügynökségnek. – Nagyjából hároméves korom körül lehetett. Próbáltam almát enni, de fizikailag képtelen vagyok rá. Nem arról van szó, hogy nem akarom megpróbálni, hanem egyszerűen rosszul vagyok tőle, és az agyam egy része nem engedi, hogy megtegyem.”

Az Amerikai Pszichiátriai Egyesület 2013-as diagnosztikai kézikönyvében étkezési rendellenességnek ismerte el az ARFID-t. A kiadvány szerint: „kerülendő és korlátozó étkezési betegség. Evészavar, de testképzavar nem társul hozzá.”

Monro fóbiája olyan súlyos, hogy egyszer még a nagyapja kecsegtető ajánlatát is visszautasította: egyetlen szem borsó elfogyasztásáért cserébe ezer fontot, vagyis több mint négyszázezer forintot kapott volna! „Nem tudom elképzelni, hogy valaha megváltozzak – mondta a fiatal nő. –

Szeretem a különböző ételek illatát, de ha megpróbálom megenni őket, fizikailag rosszul leszek.

Ahogy a számhoz érnek, lefagyok.”

Fotó: Getty Images

Monro reggelizni nem szokott, ebédre pedig egy zacskó burgonyachipset ropogtat el. Vacsorája minden áldott este hat darab csirkenuggets sült burgonyával. És a legmeglepőbb, hogy meglehetősen egyoldalú étrendje ellenére a 25 éves nő remek formában van – anélkül, hogy vitaminokat vagy más táplálékkiegészítőt szedne. „Rengeteg ember csodálkozik azon, hogy sosem vagyok beteg. Ráadásul nagyon pörgős, jókedvű személyiség vagyok, és sokan nem értik, hogy lehet ennyi energiám – magyarázta. – Az evészavarom nincs hatással a fizikumomra. Nem vagyok levert vagy ilyesmi, a vérképem szerint is minden rendben van velem.”

Az orvosok sem értik, hogy lehet, hogy Monro – az egészségesnek közel sem mondható étrendje ellenére – normális testsúlyú, de szerintük is „jól van”, ami nagyrészt annak tudható be, hogy „a csirke által sok fehérjéhez jut a szervezete”.

Monro úgy hiszi, evészavara ahhoz a traumatikus élményhez vezethető vissza, amikor hároméves korában akarata ellenére krumplipüré evésére kényszerítették. Többféle terápiás módszerrel próbálkozott már, de egyelőre semmi sem használt. „Biztosan köze van a dolognak az ételek textúrájához. Csupa olyasmit eszem, ami ropogós – a burgonyapüré pedig épp az ellenkezője” – vázolta a teóriáját.

A Cambridge-ben élő nő elmesélte, hogy partnere, a 26 éves Dean McKnight igyekszik mindenben támogatni őt az evészavara kapcsán is. „A párom nagyon jól kezeli a problémámat. Amikor először randiztunk, nem mondtam neki semmit az ARFID-ről. A városban sétáltunk, éttermet kerestünk, de végül nem titkolhattam el előle az állapotomat, mivel mindegyik helyre nemet mondtam.”

A „jó egészsége” és a támogató párja ellenére Monro azt kívánja, bárcsak változatosabban tudna táplálkozni. „Baromira unom, hogy nem tud lázba hozni az evés. És a mentális egészségemre igenis hatással van, különösen akkor, ha étterembe megyünk, és az üres asztal előtt ülök. A nővérem szülinapján is elmentünk valahová, nem ettem, csak ültem ott, és borzasztó vacakul éreztem magam.”

Kiemelt kép: Getty Images; Forrás: kiskanalkommando.hu, nypost.com