„Csodálatom és hódolatom a tiétek, hihetetlen honfitársaim!” – üzente Olena Zelenszka.

Olena Zelenszka, az ukrán államfő felesége tegnap tiszteletét fejezte ki a nők iránt, akik szerinte az ország orosz erőkkel szembeni ellenállásának arcai lettek. Volodimir Zelenszkij felesége egy sor fotót posztolt ukrán nőkről az Instagram-oldalára, megjegyezve, hogy jelenlétük a frontvonalon és a közösségekben is érezhető.

„A háború előtt egyszer már írtam arról, hogy kétmillióval több ukrán nő van, mint férfi. Ezek csak statisztikák, de most az egész új értelmet nyer – fejtette ki Olena Zelenszka. – Ugyanis ez azt jelenti, hogy a jelenlegi ellenállásunknak részben női arca van. Csodálatom és hódolatom a tiétek, hihetetlen honfitársaim! A tiétek, akik harcoltok… akik gyógyultok, mentetek, etettek – folytatta az ukrán first lady. – És akik végzitek tovább a munkátokat – a gyógyszertárakban, az üzletekben, a tömegközlekedésben és a közüzemekben, hogy az élet folytatódhasson és győzhessen.”

Az ukrán nőkhöz intézett tegnapi beszédében Olena Zelenszka kiemelte még azokat a nőket, akik – pánikolás nélkül – viszik az óvóhelyekre a gyerekeket, és szórakoztatják őket játékokkal, mesékkel, hogy a kicsik gondolatait eltereljék a háborúról. És azokat is, akik a bombázások alatt szültek. „Ma van a tavasz első napja. Emlékszem, hogyan ünnepeltük egymást ezen a napon a háború előtt, szóval a nap a pusztítás füstjén keresztül is látható. 

Lesz tavasz, lesz győzelem, lesz Ukrajna!”

Olena Zelenszka 1978-ban született a közép-ukrajnai Krivij Rih városában. Az egyetemen építészetet, majd írást tanult, végül forgatókönyvíró lett. Egyetemi tanulmányai alatt ismerkedett meg Volodimir Zelenszkijjel, akivel 2003-ban házasodtak össze. A párnak két gyereke született, Szasa és Kiril.

Zelenszkij politikai karrierje előtt a házaspár együtt dolgozott egy szórakoztató show-műsorban: a feleség forgatókönyvíróként, a férj színészként vett részt a produkcióban. Olena Zelenszka 2019-ben szerepelt az ukrán Vogue címlapján, a vele készült interjúban pedig elmondta, nem volt valami boldog, amikor rájött, hogy férje indulni szeretne az elnökválasztáson.

Ám mióta Volodimir Zelenszkij Ukrajna államfője, ő a legfőbb támogatja: amikor múlt héten Oroszország megtámadta Ukrajnát, a first lady az írta az Instagramján, hogy a családja és az országa miatt erősnek kell maradnia. „Ma nem fogok kétségbe esni és sírni. Nyugodt és magabiztos leszek. A gyerekeim engem néznek. Mellettük leszek. A férjem mellett. És mellettetek.”

Kiemelt kép: Getty Images; Forrás: Women’s Agenda, Tatler, Wikipédia