Receptek lányaimnak: Schäffer Erzsébet és lánya, Hegedűs Fanni lélektanról, életről és receptekről beszélget – a második adásban többek között finnországi emlékekről és a finn fokhagymás-hagymás pirogról!

Egy játékos podcastot találtunk ki – fura nekem ez a szó, milyen jó lenne egy frappáns magyar változat –, a címe: Receptek lányaimnak. A nőklapja.hu felületén játszunk minden héten Fannival.

Nemrég felhívott: „Mama, a babot meleg vízbe áztassam, vagy hidegbe?” Így jött az ötlet, hogy ezekben a mesélős percekben ketten beszélgetünk, anya meg a lánya. A legkisebb.

A második recept: Finn fokhagymás-hagymás pirog

A pirogot csak egyszer kell megkóstolni. Leírom a tésztája receptjét, mert bár sok pirogváltozat él, ez az alapja. A tölteléket aztán ki-ki variálhatja (zöldséges, húsos, lazacos, krumplipürével, kásával töltött, rebarbarás, gyümölcsös), a pirogtészta (amelynek szintén sokféle változatát ismerik) ezerféle íznek ad finom ágyat. Hát tessék, a finn pirog hagyományos, tejszínes-vajas tésztája!

35 dkg liszt, 1 kiskanál sütőpor, 3 dl tejszín, 25 dkg puha vaj.

A lisztet és a sütőport összekeverjük, és óvatosan hozzáadjuk a puha habbá vert tejszínhez. Hozzáadjuk a zsiradékot is, és kézzel összedolgozzuk. 2-3 órára hidegre tesszük, és addig pihentetjük, míg elég kemény lesz a kinyújtáshoz.

A hagymás-fokhagymás töltelékhez 2 vöröshagymát apróra vágunk, olajon megpároljuk, belereszelünk 3-4 gerezd fokhagymát. Ha kihűlt, 2 tojást, 30 deka sajtot, fél deci tejet hozzákeverünk.

A tésztát nagyobbra nyújtsuk, mint a sütőforma, ügyesen belesimítjuk, úgy, hogy az oldalára is jusson. Ebbe a nagy fészekbe kerül a töltelék. Szépen elsimítjuk és 40 percig 180 fokon sütjük. Ha darabos pirogot

szeretnénk, akkor a tésztát egyforma lapokra feldaraboljuk, mindre ráhalmozunk megfelelő adag tölteléket, a tésztát a széleken összecsipkedjük, sütőben aranybarnára sütjük. Így is úgy is laktató, finom. Szauna után különösen!

Kiemelt kép: Falus Kriszta