Mostantól egy műtárgyban ülve is szidhatjuk a dugót

A világ egyik legmenőbb kortárs művésze, Jeff Koons most egy luxusautót festett be, aminek elkezdték a „tömeggyártását” is.

Jeff Koons nevét talán nem mindenki ismeri, de a léggömbkutyákra emlékeztető szobrait azok is látták már, akiket amúgy hidegen hagy a kortárs művészet. Valószínűleg ezek a játékos alkotások jártak a BMW vezetőinek is a fejében, amikor felkérték a művészt arra, hogy ismét tervezze meg az új kocsijaik fényezését, de a fémesen csillogó lufiszobrok helyett Jeff Koons, aki jelenleg a legdrágább kortárs alkotó, inkább a pop-art irányzat képregényszerű festményeiből merített ihletett. 

Az emberek Jeff Koons műalkotásait nézegetik a Shine Jeff Koons művészeti kiállításon a Palazzo Strozzi Palotában 2022. január 2-án Firenzében, Olaszországban. (Fotó: Stefano Guidi/Getty Images)

A német autóóriás azt kérte a művésztől, hogy tervezze meg a saját álomautóját, amit meg is tett, a különleges fényezést kapó BMW M850i xDrive Gran Coupé – ami a 8 x Jeff Koons nevet kapta – pedig „tömeggyártásba” is kerül: pontosan 99 darab fog belőle készülni, és az Egyesült Államokban kapható változat a hírek szerint 350.995 dollárt (mintegy 110 millió forintot) kóstál majd.

Az alkotó így nyilatkozott legújabb kollaborációjáról a New York Timesnak: „Olyan autót akartam készíteni, amelyik, amikor elhalad mellettünk, pop-pop-pop-ot csinál.” (Ez egy angol szójáték lenne: a „pop” a feltűnő jelenségre utal, amikor valami kiugrik a környezetéből, és egy pop-art stílusban megfestett autó bizonyára teljesíti ezt a kritériumot, ráadásul a szó olvasható is a kocsi oldalán.)

A több mint tíz év alatt megvalósult A-terv és Jeff Koons (Fotó: BMW)

A BMW és Koons munkakapcsolata régre nyúlik vissza. A kortárs művészt 2008-ban felkérték, hogy tervezzen egy formatervet a BMW Art Car programjához. Három tervet is készített, amit A-nak, B-nek és C-nek nevezett el. A B tervet még 2010-ben megvalósították, a C-tervet a művész később gyengének ítélte és elvetette, a most bemutatott autó pedig az A terv lett, tehát több mint egy évtizedig tartott, amíg ez a közös álom megvalósult.

Kiemelt kép: BMW