A kockázat a kórházi kezelésben részesülteket illetően a legmagasabb, azonban a vírust enyhe tünetekkel átvészelők körében is jelentős növekedés tapasztalható.

A koronavírust elsősorban a tüdőt érintő betegségnek tekintjük, azonban nagyszabású tanulmányok korai eredményei azt sugallják, hogy a kórházba került betegek közül nyolcból egynél a szív megbetegedéseire utaló jeleket is tapasztaltak.

A Nature Medicine szív-és érrendszeri szövődményeket átfogó felmérése szerint a koronavírus-túlélők nagyobb valószínűséggel szenvedhetnek szívrohamot a vírusból történő felépülést követő egy évben. A St. Louis-i Washington Egyetem szakértői 150 ezer Covid-pozitív eset vizsgálata után megállapították, hogy a koszorúér-betegség 72 százalékkal, az agyvérzés kockázata 52 százalékkal volt magasabb a víruson átesettek körében, szemben azokkal, akik egyszer sem kapták el a koronavírust. Életkortól, rassztól és nemtől függetlenül a betegség kockázata azoknál is fennáll, akik nem küzdöttek szív-és érrendszeri problémákkal a fertőzés előtt.

„A kormányoknak és egészségügyi ellátórendszereiknek világszerte fel kell készülniük a poszt-COVID szindrómás megbetegedések hosszú távú következményeire, melyek nemcsak az egészségügy működésére mérhetnek nagy csapást, de kihathatnak a gazdasági termelékenységre, valamint a társadalom várható élettartamára” – figyelmeztetnek a szakértők.

Fotó: Getty Images

Védőoltásokkal csökkenthető a kockázat

Paul Hunter, a Kelet-Angliai Egyetem orvosprofesszora szerint a szív-és érrendszeri betegségek fokozott kockázata az idő előrehaladtával csökkenni fog. „Úgy kell elképzelni, mint a cigarettáról történő leszokást. Dohányzás közben nyilvánvalóan magas a betegség kockázata, ami a leszokást követő egy évben még fennáll, majd ezután indul fokozatos csökkenésnek. A tanulmányban vizsgált betegek többsége a védőoltások bevezetése előtt kapta el a vírust. Az oltásokkal kiegészülve valószínűleg csökkenthető a kockázat, ennek 100 százalékos bizonyítására azonban még további vizsgálatok szükségesek” – nyilatkozta Hunter professzor a Telegraph-nak.

Kiemelt kép: Getty Images, Forrás: The Telegraph, nature.com