Sírást, nevetést és izgalmakat is tartogatnak az ötkarikás játékok ihlette filmek.

Február 4-én vette kezdetét a 24. téli olimpia, a pekingi eseménysorozaton azóta számtalan versenyszámot izgulhattunk végig – a rövid pályás gyorskorcsolyázók kiélezett küzdelmétől a síakrobaták látványos elemein át az alpesi sízők szélsebes lesiklásáig. A sportcsatornák és a sporthírek tele vannak az ötkarikás játékokkal, ám ha nem érnénk be ennyivel – vagy éppen a sporteredmények mögötti történetekre is kíváncsiak vagyunk –, akkor itt a remek alkalom, hogy alaposan körülnézzünk a régi DVD-k között vagy a streamingszolgáltatók kínálatában, ugyanis több film szól a téli olimpiáról, mint azt elsőre gondolnánk – túl az első jamaicai bobcsapat sztoriján…

Csoda a jégen (2004)

Ez a csoda valóban megtörtént, méghozzá az 1980-as téli olimpián. A csodát, amelyet „a 20. század egyik legnagyobb sportpillanataként” emlegetnek, a főiskolásokból és egyetemistákból álló amerikai jéghokicsapat hajtotta végre: az esélytelenként induló válogatott legyőzte a verhetetlennek tartott szovjet csapatot, és ezzel megszerezte az aranyérmet. Az ifjú játékosokat, akik néhány hónappal korábban még csak lelkes amatőrök voltak, „az évszázad hokimeccse” után nemzeti hősként ünnepelték. A 2004-es filmdrámában Kurt Russell alakította a motivációs trénernek sem utolsó Herb Brooks edzőt – zseniálisan. (Elérhető a YouTube filmkölcsönző szolgáltatásában.)

Fotó: imdb

Elit játszma (2017)

A 2017-es – igaz történet alapján készült – amerikai krimi azt mutatja be, mi történhet egy sportolóval, ha nem úgy teljesít, ahogy azt mindenki várta. A Jessica Chastain által megformált profi sportoló az amerikaiak nagy reménysége volt, a dobogó legfelső fokára szeretett volna állni a 2002-es téli olimpián, de egy szerencsétlen baleset miatt fel kellett adnia a síelést. Molly Bloom éles váltással Los Angelesbe költözött, és besegített egy pókerklubban. A leleményes fiatal nőnek hirtelen a hollywoodi elit, az orosz maffia és az FBI között kellett szlalomoznia, hogy elkerülje a börtönt. Az egykori sportoló a kalandos életéről könyvet is írt, amely magyarul az Agave Könyvek gondozásában jelent meg szintén Elit játszma címmel.

Jégi dicsőségünk (2007)

Az olimpiák kapcsán a humor nem éppen hívószó, ám Will Ferrell és Amy Poehler neve hallatán már sejthetjük, hogy ez a 2007-es film komolyságot csak nyomokban tartalmaz. A fiktív sztori szerint 2002-ben két rivális olimpiai korcsolyázót megfosztanak aranyérmüktől, és végleg eltiltják őket a férfi egyéni versenytől. Ők azonban találnak egy kiskaput, amely lehetővé teszi számukra, hogy újra korcsolyázhassanak: a páros versenyben! Fülbemászó zene, kínosan retró hajviseletek, neonszínű formaruhák – és garantált szórakozás. (Megtalálható az HBO Go kínálatában.)

Fotó: imdb

Kiemelt kép: Getty Images