Eileen Gu: az amerikai topmodell, aki aranyérmet nyert Kínának

A 18 éves San Franciscó-i síakrobata a pekingi téli olimpia legnagyobb szenzációja.

Eileen Gu 18 éves kora ellenére elmondhatja magáról, hogy olimpiai aranyérmes, nemzetközi modell, a neves Stanford Egyetem jövendőbeli hallgatója – és talán esélye megvan rá, hogy ő legyen a világ egyik leggazdagabb sportolója. Eileen Gu San Franciscóban született és nőtt fel, a pekingi téli olimpián mégis kínai színekben versenyez – és máris sporttörténelmet írt azzal, hogy kedden ő lett a legfiatalabb sportoló, aki valaha aranyérmet nyert a női síakrobaták big air számában. (Ahogyan az sem éppen mindennapos, hogy mind a három számban, big airben, slope style-ban és félcsőben is indul.) A fiatal sportoló szoros küzdelemből került ki végül győztesként, bevállalósnak kellett lennie, hogy a legmagasabb pontszámot kapja. „Életem legjobb napja” – mondta az eredményhirdetés után.

Fotó: Justin Setterfield/Getty Images

Eileen Gu 2003-ban született San Franciscóban, édesapja amerikai, édesanyja kínai. Apjáról keveset lehet tudni, anyjáról, Gu Yanról annál többet, hiszen a tehetséges sportoló számára ő jelentette mindig is a biztonságot és a támogatást. Hároméves korában ő vitte el a kicsi Eileent síoktatásra a Northstar California Resortba, ahol rögtön feltűnt, hogy a kislánynak van érzéke a sportághoz, és nagyon gyorsan fejlődik. Eileen hétévesen bekerült egy sícsapatba, később azonban a futás és a szabadstílusú sí egyaránt jól ment neki – ő végül utóbbi az mellett döntött.

„Nemcsak tehetséges, hanem ambiciózus is, és a erős vágya arra, hogy fejlődjön” – magyarázta a The New York Timesnak Dave Euler, az amerikai síakrobaták vezető edzője. Eileen szorgalmának és kitartásának köszönhetően fénysebességgel fejlődött, így hamar szóba került, hogy jó eséllyel olimpikon válhat majd belőle. Ám amikor 2019-ben bejelentette, hogy nem amerikai, hanem kínai színekben szeretne indulni az ötkarikás játékokon, a legtöbben értetlenkedni kezdtek.

„Ez egy elképesztően nehéz döntés volt” – írta közösségi oldalán a síakrobata, akit Kínában Hóhercegnőnek becéznek, az Egyesült Államokban viszont inkább indulatokat váltott ki sikere, volt, aki árulónak, opportunistának nevezte, sokan rasszista felhangot ütöttek meg vele kapcsolatban. Ő azonban egyszerre vallja magát amerikainak és kínainak (hiszen az is), és mindkét országot egyformán szereti. „A lehetőség, hogy több millió fiatalt inspiráljak – ott, ahol az anyukám született – a 2022-es pekingi téli olimpián, egyszeri és megismételhetetlen lehetőség arra, hogy segítsem és támogassam a sportágat, amelyet imádok.

Remélem, hogy az extrém sportban tett törekvéseimmel erősíthetem a kínai és az amerikai nép közötti interakciót, megértést és barátságot.”

Eileen Gu 2021-ben a szabadstílusú sí sztárja lett, az olimpiát megelőzően sem végzett sosem a másodiknál rosszabb helyen. De nem a profi sport az egyetlen terület, ahol az amerikai–kínai lány remekel: Eileen nagykövete többek között a Victoria’s Secret fehérneműmárkának, a Tiffany & Co. ékszerháznak és az Adidas sportbrandnek. Utána nem sokkal egyébként lett egy másik sportoló arca is a Tiffany & Co.-nak, mégpedig a teniszvilág új csillaga, a román és kínai szülőktől született 18 éves brit Emma Raducanu, akit azóta már a Dior divatház is megnyert magának.

Eileennek élő szerződése van a világ egyik legnevesebb modellügynökségével, az IMG-vel, és szerepelt már a Vogue és Elle magazin címlapján is. A divatvilágban is nagy névnek számít tehát, a legmenőbb divatbemutatók első sorában bérelt helye van, és olyan luxusmárkáknak is modellkedett már, mint a Fendi vagy a Chanel.

Fotó: Kevin Mazur/MG21/Getty Images For The Met Museum/Vogue

És akkor a kínai együttműködéseit még nem is vettük sorra… Egyes becslések szerint a sportoló-modell bankszámlájára csak a tavalyi évben 22 millió amerikai dollár érkezhetett a különböző márkáktól. Ha valakire, hát a levegőben repkedő, 18 éves síakrobatára igaz a mondás: a határ a csillagos ég!

Kiemelt kép: Getty Images; Forrás: CNN, Independent, Fox Sports